İllerimizi Tanıyalım: Mardin
Mardin, tarihî taş yapılarının görsel değerleri ile zamanın durduğu izlenimini veren Güneydoğunun şiirsel kentlerinden biridir. Ülkemizin en merak edilen en çok görülmek istenen şehirlerden olan Mardin’de farklı dinî inanışlarla birlikte yine tarihî değeri olan camiler, türbeler, kiliseler, manastır ve benzeri dinî eserler bulunmaktadır.
Mardin ilinin ilçeleri; Dargeçit, Derik, Kızıltepe, Mazıdağı, Midyat, Nusaybin, Ömerli, Savur ve Yeşilli 'dir.
Mardin Evleri: Mardin Kalesi eteklerinden bulunan tarihi evler Mardin’in bir simgesi haline gelmiştir. Zaten Mardin’e gittiğiniz zaman ister istemez dikkatiniz çekecek olan bu tarihi Mardin evleri kayalıklara iç içe geçmiş gibi bir görüntüye sahiptir.
Telkâri: Mardin deyince akla ilk olarak gümüş işlemeciliği/telkâri gelir. Bu sanat burada yüzyıllardır uygulanır İnce işçilik gerektiren çok çeşitli gümüş ürünler, işlenerek istenilen şekle getirilir.
Kasımiye Medresesi: Tarihî dokusuyla büyüleyen yapılardan birisi. Artuklular Dönemi’nden kalma 13. yüzyıl eseri, Mezopotamya manzarasıyla tarihi ve yetiştirdiği bilim insanlarıyla mimarisiyle ve efsaneleriyle dimdik ayakta duran muhteşem bir eser.
Dara Harabeleri: En eski yerleşim yerlerinden birisidir. Eski Mezopotamya’nın önemli yerleşim yerlerinden birisi olan Dara Harabeleri özellikle 40 metre derinliğindeki yeraltı şehri ile sizi çok etkileyecektir.
Kibe: Mardin mutfağının en özel yemeklerinden biridir. İşkembe dolması olarak da bilinir. Lezzetinin sırrı kuzu veya oğlak işkembesi kullanılarak yapılmasının yanı sıra kullanılan et, pirinç ve baharatların dengesinden de kaynaklanır.
Sembusek: Mardin bölgesine özgü bir lezzettir. Mardin pizzası ve kapalı bir lahmacun olarak da tanınır. İç olarak soğan, ince kıyılmış et ve çeşitli baharatlar konularak yufka yarım ay şeklinde kapatılır ve saçta pişirilir.
Yusuf HALICI
YazarUşak ilklerin şehri olarak bilinir. Şöyle ki; 1909 yılında elektrik kullanımına geçerek Türkiye'nin ilk elektrik kullanan şehri oldu. Ata sporlarımızdan olan cirit müsabakaları, Türkiye'de ilk olarak ...
Yazar: Yusuf HALICI
Hevazin Kabilesiyle Müslümanlar arasında yapılan Huneyn Savaşı bitmişti. Müslümanlar bir sürü esir almıştı. Peygamber (s.a.v.)’in süt ablası Şeyma da esirlerin arasındaydı. Şeyma Peygamberimiz’in süta...
Yazar: Mustafa AKGÜN
Çisil, Çisil! Beni duyuyor musun güzel kız? Biliyorum, çok heyecanlısın bugün. Kolay değil tabi anaokulundan mezun oluyorsun. Beyaz elbisen ne de güzel yakışmış. Sarı bukle bukle omuzlarına dökülen sa...
Yazar: Sibel UNUR ÖZDEMİR
Dergimiz yazarlarından, şiiri uzmanı, edebiyatçı Vedat Ali Tok’un ”Bir Nefes Şiir” başlığını taşıyan şiir kitabı yayınladı. Eser, yayınlanmış onun üzerinde kitabı bulunan yazarımızın ilk şiir kitabı o...
Yazar: Yusuf HALICI