Kitaplık: Bir Nefes Şiir
Dergimiz yazarlarından, şiiri uzmanı, edebiyatçı Vedat Ali Tok’un ”Bir Nefes Şiir” başlığını taşıyan şiir kitabı yayınladı. Eser, yayınlanmış onun üzerinde kitabı bulunan yazarımızın ilk şiir kitabı olarak şiir severlerin istifadesine sunulmuş.
“Bugün şiir adına birtakım idealist yaklaşımların çoğu sadece söylemde kalmaktadır. Uzun yıllardır şairler, popülerliği hedef aldığı ya da zamanın şartlarına uygun yazmayı, edebî olana tercih ettikleri için mesela şiirindeki olgunlaşmayı yirmi yıl bekleyen Yahya Kemâl’i anlamaktan ve özümsemekten çok çok uzaktalar.” diyen yazar “Poetik Görüş Niyetine” başlığını taşıyan giriş bölümünde şu ifadelerde bulunmuş:
“Şiirin yönünü politikaların ve günlük kabullerin de etkilediğini söyleyebiliriz. Bu kabuller adeta hem şairleri hem de okurları yönlendiriyor ve nasıl şiir yazılması gerektiğini, nasıl okunması gerektiğini güdülüyor. Böylece neredeyse aynı ifadeler, aynı tipler çoğalıyor. Bu tabii ki hayra alamet değil, maalesef bunun sonucunda balon şairler ve şiirler çıkıyor.
Diyeceksiniz ki bilgisayarın, akıllı telefonların ve daha bilmem nelerin adını duyar duymaz piyasada satışa sunulduğu çağda kalıcı şiir dediğin de ne ola ki? Sonra sen değil misin zamanın şartları ile edebiyat birbirine paralel gider, diyen? Bugün neyi yaşıyorsak onu yazıyor şairlerimiz. Aslan, yediğinden ibarettir derler. Şimdi neyin destanını yazsın şairler? Hangi aşkın, hangi sevdanın ve hangi dünyanın şiirini yazsınlar? Elbette bugünkü şairimiz makul ve makbul olanı yazacak. Etliye, sütlüye dokunmayacak. Biraz hüzün, biraz duman…”
Yine “Zira” başlığı altında da yazar şunları belirtmiş: “Üstad Eşref’in dediği gibi eski bir yığın kalabalık, maksat tabii ki Divan şairleri, edebiyatı tutup boğdu. Öyle bir boğdu ki nefes alacak bir ufuk kalmadı. Mazmunlar her şairin ağzında sakız oldu. Yeni mazmun bulma ya da bir mazmunu değişik bir halde kullanma mücadelesini veren şair sayısı parmakla gösterilecek kadar azaldı.
Tanzimat’tan başlayıp günümüze gelene kadar da “genç edebiyatçılar” yenilik adına şiirin canına okudular! Medeniyetin, kültürün künhüne vakıf, estetik zevkin doruğunda seyreden zirve şairlerin şiirlerini anlamak için en az onlar kadar kültürlü insanların cehd etmeleri halinde mânâ, yine ancak üstad Eşref’in tabiriyle dürbünle görülürdü. Yeni şiirde mânâ gibi bir külfet yoktur(!)”
Bütün bu serzenişlerden sonra yazar “Evet, Şiir Gizemdir ama…” başlığı altındaki şu ifadelerle mütevazılığını dile getirerek giriş bölümünü bitirmiş:
“Hatta garipliği Yunus Emre ile Fuzûlî ile birlikte yaşamasını bile bilebiliriz. Aramızdaki fark şair konuşur, biz anlarız, hissederiz ama bizi temsil eden, duygularımızı dile getiren biri varsa haddimizi ve edeben susmasını da biliriz.
Ama isim de vererek söyleyelim, gıybet olmasın Yeni, İkinci Yeni, Üçüncü Yeni, En Son Yeni ve bunların takipçilerinin bir anlık ruh çalkantılarını ve beyinlerindeki kelime gelgitlerinin, iddia ediyorum muhteva üzerinde çok da kafa yormadıkları birtakım münasebetsiz (Tenasüp sanatının bulunmadığı demektir.) kelime ve kelime guruplarını yan yana getirerek yazdıklarını yapay bir gizemle sunmaları ve buna alkış tutmamızı istemeleri, şiir dedin mi gündeme hemen bunların getirilmeleri zoruma gidiyor.
Futbol fanatikleri gibi özellikle son zamanlarda şair fanatikleri de çoğaldı. Kargadan başka kuş tanımayan, zülfikardan başka kılıç bilmeyen bu tarafgirler bazı şairlerin şiirlerine aşırı sahip çıkmalarını istemeleri yok mu…
Hâsılı dert bir değil elvan elvan, söylenecek söz çok ama kısa kesmekte fayda var. Günümüz şiiri için her şey bitmiş sayılmaz. Nabız hâlâ atıyor, çıkmadık candan umut kesilmez.”
Kitapyurdu
Telefon: 0212 519 87 20
Yusuf HALICI
Yazarİhlâs, "arınmak" ve "saflaşmak" anlamına gelen hulûs kökünden türemiş bir terimdir. İslâmî anlamda, ibâdet ve iyi eylemleri yalnızca Allah için yapmayı ifade eder. İhlâs, kalbi şirk, riyâdan, kötü duy...
Yazar: Musa TEKTAŞ
Şanlıurfa, binlerce yıllık tarihi ve zengin kültürel mirasıyla turistlerin ziyaret edebileceği birçok yeri bulunan güzel illerimizin başında geliyor. Efsanelerin doğduğu, peygamberlerin izlerini taşıy...
Yazar: Yusuf HALICI
Yüce Yaratıcı’nın insanlığa son seslenişi Kur’ân, hayat rehberidir, hayat düsturudur, hayat kitabıdır. O sadece ibâdetlerde okunmak için gelmemiştir. Bunun yanında o, dünya hayatını dizayn ederek insa...
Yazar: Ali AKPINAR
Siirt, dört mevsimin en güzel şekliyle yaşandığı iklimi, her türlü sebze ve meyvenin yetiştiği bereketli toprakları, el emeği göz nurunun ürünü olan battaniye ve kilimleri, şifa kaynağı Pervari Balı, ...
Yazar: Yusuf HALICI