Editorden: Bizlere Çalışma Azmini Öğretenler
Çalışmak insan hayatında en önemli faktördür. İnsan çalışırsa bir şeyler elde eder ve kazandığı şeyleri hayatının devamı için harcar. Bu durum maddî konular için olduğu gibi ilim ve irfan yolunda kazandığımız bilgi ve tecrübeler için de geçerlidir.
Yüce dinimiz İslâm her konuda çalışmayı ve çalışkanlığı önemsemiş ve inananlarına bunu tavsiye etmiştir. Yüce Allah, kendi yolunda çalışanları cennetle müjdeliyor. İnsanın ilimle meşgul olması, ailesinin rızkını kazanmak için çaba sarf etmesi, yani her alanda üretken bir kimse olması ondan beklenmektedir. Âl-i İmrân Suresi’nin195.ayeti kerimesinde şöyle buyuruluyor: “Ben, erkek olsun, kadın olsun, sizden hiçbir çalışanın amelini zâyi etmeyeceğim.”
Allah, çalışmanın mutlaka bir karşılığının olacağını garanti etmektedir. Çalışıp karşılığını alamayan bir kişinin olmayacağı bu ayetin temel mesajıdır. Derslerine güzelce çalışan bir öğrenci, girdiği sınavlardan mutlaka iyi not alacaktır. Tarlasını usulüne uygun eken çiftçi, emeğinin karşılığını mutlaka alacaktır. Görevini en güzel bir biçimde yerine getiren devlet görevlisi, amirlerinin takdirini kazanacak, vatanına karşı vazifesini yapmış olacaktır. İşte bu örnekler çalışmanın boşa gitmeyeceğini göstermektedir.
İnançlı bir insanın çalışması; çevresini imar etmesi, güzel ve faydalı şeyler üretmesi erdemli kimselerde bulunması gereken vasıflardandır. Bunu Allah gördüğü gibi, civarında yaşayan; öğretmenleri, aile halkı, komşuları ve arkadaşları da görüp kıymetini takdir edeceklerdir.
Öğretmenlerimiz ve anne-babalarımız bizim derslerimize çok çalışmamızı daima hatırlatırlar. Herkes çalışmasının dünyevî karşılığını bu dünyadayken alır. Bir öğrenci olarak derslerimize çok çalışmamız gerektiğini iyi anlamamız gerekir. Gündüz vakitleri, hareket ve çalışma için bizlere bir fırsattır.
Allah, insanın çalışmasını istemiş ve bunu sağlayabilmesi için de çalışma vaktini yaratmıştır. Bu, önemli bir ayrıntıdır. Gündüzün çalışması, gecenin istirahatine bağlanmıştır. Bizim kültürümüzde, “Ne ekersen onu biçersin.” atasözü çok şey anlatır. İnsanın eline geçen çalıştığından fazlası veya azı değildir.
Ne kadar çalışılırsa elde edilen kazanım da o kadardır. Bizlere çalışma azmini öğreten, bilgi ile donatan Rabb’imizi tanıtan, duaları belleten öğretmenlerimizi örnek almalı ve daima çok çalışmalıyız.
Editör
YazarMurtazâ: Takdir Edilmiş, Beğenilmiş, Seçilmiş (s.a.v.)Sevgili Peygamberimiz’in bir ism-i şerifi de “Murtaza” idi. Hz. Muhammed (s.a.v.); Allah'ın (c.c.) seçtiği, beğendiği ve yüksek ahlâkıyla ör...
Yazar: Editör
Çisil, Çisil! Beni duyuyor musun güzel kız? Biliyorum, çok heyecanlısın bugün. Kolay değil tabi anaokulundan mezun oluyorsun. Beyaz elbisen ne de güzel yakışmış. Sarı bukle bukle omuzlarına dökülen sa...
Yazar: Sibel UNUR ÖZDEMİR
Sevgili Peygamberimiz’in mübarek ism-i şeriflerinden biri de “Mûti”dir. İtaat; Allah’a teslim olmayı, saygı göstermeyi, ibadet etmeyi ve O’nun kitabıyla amel etmeyi gerektirir. Kur’an’a göre, bütün âl...
Yazar: Editör
Bazen okulla ilgili çoktan seçmeli fikirler geçiyor aklımdan. Seçmeli diyorum çünkü seçilebilir şeyler çoğu. Anlatayım da görün...Teneffüsler on dakika. Dersler 40! Ben diyorum ki, şu dersleri 10 daki...
Yazar: Seda BAYRAK DURGUT