İllerimizi Tanıyalım: Mersin
Eski bilinen ismi ile İçel, Akdeniz Bölgesi’nde bulunan Türkiye‘nin en büyük 11. şehridir.
Çok geniş bir coğrafyaya yayılmış olan Mersin ili, görülmesi gereken tarih, kültür ve doğal güzellikler bakımından en önemli şehirlerinin başında geliyor.
Yerköprü Şelalesi: Gezende Kanyonu’nun bitiminde yer alan şelale, Türkiye’de koruma altına alınan 8 tabiat harikasından birisidir. Mersin’in tabiat anıtı olarak belirlenen Yerköprü Şelalesi, şehrin en bilindik güzellilerinden bir tanesidir. Tabiat anıtı olarak tescillenmiş parkta 300 metre uzunluğunda ve 10 metre genişliğinde bir göl bulunuyor.
Gilindire Mağarası/Aynalı Göl: Ayna gibi yansıdığı için Aynalı Göl ismini alan bu muhteşem doğa harikası Buzul Çağı’na kadar dayanan bir geçmişe sahiptir. Denizden 46 metre kadar yükseklikte bulunan Aynalı Göl, %80 oranında neme sahiptir. Şifalı olduğu düşünüldüğü için turistlerin yoğun talep gösterdiği Gilindire Mağarası’nın girişinin bir falezin ucunda olduğu bilinmektedir.
Kız Kalesi: Mersin’in en turistik yerlerinden biri olan Kız Kalesi, ünlü tarihçi Herodotos’un yerleşim yeridir. Korykos adında ki Kıbrıslı bir prens tarafından kurulmuş olan Kız Kalesi, tarihsel süreçte pek çok milletin egemenliği altına girmiştir. Hikâyelere konu olan Kız Kalesi, mükemmel tarihi ve güzelliği ile görenleri kendine hayran bırakmaktadır.
Tantuni: Bursa denilince iskender, Konya denilince etli ekmek ve fırın kebabı gibi elbette Mersin denilince akla ilk gelen lezzet olarak tantuni de gerçek bir Mersin deneyiminin olmazsa olmazlarından. Bilmeyenler için tantuni temelde, çok küçük kuşbaşı doğranmış etin önce haşlanıp sonra kızgın sacda yağ ve toz biberle çevrilmesiyle hazırlanan ve lavaşa sarılarak yenen bir nevi dürüm türüdür.
Adamkayalar: Şeytan Deresi Vadisi’nde Adamkayalar ismini kayaların üstüne yapılan insan kabartmalarından almış. Yaklaşık M.Ö 2.-3. yüzyıllarda yapıldığı söyleniyor. Kabartmalar; 11 erkek, 4 kadın, 2 çocuk, 1 dağ keçisi ve 1 kartal olmak üzere farklı şekillerde yapılmış. Adamkayalar dik bir yamaçta yer alıyor. Bu yüzden kayalıkları geçip ulaşmak için ciddi bir çaba ve uygun ayakkabılar gerekiyor.
Cennet ve Cehennem Çökükleri: Mersin dendiğinde akla gelen ilk yerlerden biri Cennet Cehennem Çökükleri’dir. Farklı yapısı ile dikkat çeken Cennet Cehennem Çökükleri’nin, derinliği 70 ve 128 metredir.
Yusuf HALICI
YazarAbdülganî Seniy Yurtman’ın (1871- 1951) kaleme aldığı ilk eser olan Aksiyyat, dergimiz yazarı Vedat Ali Tok tarafından yeni yazıya çeviri ve inceleme yoluyla günümüz okuyucusunun istifadesine sunuldu....
Yazar: Yusuf HALICI
Ali Amca bahçedeydi. Çiçeklerle ilgileniyor, yapraklarını okşayıp onlarla konuşuyordu. Mert, onu bir süre izledi ve şaka yapmaya karar verdi. Ali Amca’ya yaklaştı, arkasına sokuldu ve önceden şişirdiğ...
Yazar: Sibel UNUR ÖZDEMİR
Kitabın adı: Ali Kuşçu ve Uçamayan GülibikYazar: Didem DemirelResimleyen: Sıddıka TasaYayınevi: Timaş ÇocukYayın yeri ve yılı: İstanbul/2020Sayfa sayısı: 48Yaş aralığı: 8+İşlenen konular: meraklı olma...
Yazar: Sait ÖZER
Bestami Yazgan’ın çocukluğu ve gençliği hem ailesinin hem de imam hatipte eğitim almasının etkisiyle mânevî bir ortamda geçmiştir. Küçük yaşta ibâdetlerini yerine getirmeye başlayan şair, yüreğindeki ...
Yazar: Yusuf HALICI