Bel Tutulması
Bel tutulması, ani ya da ters hareket sonrası bel bölgesinde meydana gelen travma, kas-tendon veya ligamen zedelenmesi ve ağır kaldırma gibi sebeplerin meydana getirdiği, günlük aktiviteleri yapmayı zorlaştıran ağrı ve hareket kısıtlılığı durumudur. Genellikle ağır kaldırılması gereken işlerde çalışan insanların çok sık karşılaştığı bel tutulması için doğal yöntemler çözüm olurken geçmeyen bel tutulması vakaları kişiyi doktor müdahalesine ihtiyaç duyacak duruma getirebilir.
Ani bir şekilde kasılıp kalmanız ve belinize vuran keskin ağrı ile gelişen bel tutulmasının tipik belirtileri şunlardır: hareket etmede zorlanma, öksürme ve hapşırma esnasında bele vuran şiddetli ağrı, bacak ve eklem ağrıları.
Bel tutulması, kişinin ani ya da ters bir hareket yapmasıyla birlikte ağır kaldırma, tendon ya da kasları zedeleyecek travmalar sonucu meydana gelir. Nedenleri; kas temelli bel tutulması, disklerin bozulması, bel gerginliği, omurga kireçlenmesi, bel fıtıkları, omurga kayması, skolyoz, romatizma, kemik erimesi, duruş bozukluğu, ağır kaldırma, masa başı çalışılması, gebelik ve obezite olarak sıralanabilir.
Çeşitli nedenler sonrası meydana gelen bel tutulması yaşandıktan sonra yapılması gereken başlıca şey, ilk günler mümkün olduğunda dinlenmektir. Dinlenmenin dışında, sıcak kompresli masaj yapılarak da bel tutulmasının önüne geçilmesi mümkündür.
Bel Tutulmasına Ne İyi Gelir
Düzenli olarak dinlenmek: Dinlenmek, birçok hastalığın çözümünde tercih edildiği gibi, bel tutulması tedavisinde de uygulanması gereken başlıca yöntemlerdendir. Zarar gören kasların iyileşmesi ve kendine gelmesi için bel tutulması yaşandıktan sonra öncelikle birkaç gün dinlenilmesi gerekir.
Sıcak nemli kompres: Sıcak nemli kompresli masaj yöntemi de bel kaslarını rahatlatarak özellikle bel tutulmasının neden olduğu ağrıların önüne geçer.
Hafif egzersiz: Dinlenmekle birlikte bel tutulması tedavisi için hafif egzersizler de önerilir. Yavaş yürümek ve hafif ev işleri de bel tutulması tedavisi için uygulanabilecek doğal yöntemler olarak kabul edilir.
Rahatlama teknikleri: Meditasyon, tai chi, akupunktur ve derin nefes alma gibi bazı rahatlama teknikleri kasların gevşemesine yardımcı olarak bel tutulması tedavisinde önerilir.
Hint veya Hindistan cevizi yağı masajı: Bel tutulması için önerilen bitkisel yöntemlerden biri de Hint yağıdır. Hint yağının ısıtılması sonucu bele uygulanan masaj, bel tutulması ve oluşan ağrıların önüne geçebilir. Isıtılan Hint yağını bele uyguladıktan sonra belinizi yıkayabilirsiniz. Hint yağının yanı sıra Hindistan cevizi yağının içinde de kasları rahatlatan özellikte maddeler olduğundan bel tutulması tedavisinde iki kaşık Hindistan cevizi yağını ısıtarak belinize uygulayabilirsiniz.
Nesibe AYDIN
YazarKronik yorgunluk sendromu (KYS) eğer bir şekilde yakanıza yapıştıysa derhal önlem almalı ve onunla savaşmaya başlamalısınız. Çünkü KYS yaşam kalitenizden çalar, bireysel, sosyal, mesleki ve ruhsal fon...
Yazar: Nesibe AYDIN
Leke tedavisi, yüz veya vücudun herhangi bir bölgesinde oluşan lekelerin giderilmesi için yapılan tıbbi bir tedavidir. Doğuştan, sonradan veya herhangi bir dönemde ortaya çıkan lekeler için bu tedavi ...
Yazar: Nesibe AYDIN
Ayak kokusu, vücudun diğer bölgelerine kıyasla çok daha fazla ter bezi içeren ayaklarda, terin yeterince buharlaşmaması veya emilmemesi sonucunda bakterilerin üremesiyle ortaya çıkan yaygın bir sorund...
Yazar: Nesibe AYDIN
Geleneksel Çin tıbbında kullanılan ve sağlık açısından birçok fayda sunan hünnap, Çin hurması veya kırmızı hurma olarak da bilinen bir bitkidir. Uykusuzluk sorunundan öksürüğe, bağışıklık sistemini gü...
Yazar: Nesibe AYDIN