Stresin Sebep Olduğu Mide Hastalıkları
Stres, İngilizceden dilimize geçmiş ve karşılığı “gerilim” olan bir kelimedir. Stresin bedenimiz ve ruhumuz olmak üzere bize iki nokta üzerinde etkisi var. Stresin kaynağı, bazen vücudumuza tehdit oluşturan bir durum olabilir. En klasik örneği, tıp literatüründe stres ülseri olarak bilinen mide ülserleridir. Hastanede yatmakta olan hastalarda görülen bir durumdur.
Hastanede yatma nedeni mide ile ilişkili olmamasına rağmen midenin koruyucu tabakasında yetersizleşme meydana gelir ve mide kendini koruyamadığı için midenin asidik ortamı mideye zarar vermeye başlar. Buradaki stres direkt olarak vücudu tehdit eden bir durumdur. Bu faktöre karşı vücut, savunma mekanizmalarından hormon ve bazı kimyasal madde akslarını çalıştırdığında mide zarar görebilir.
Peki, vücuda karşı tehdit edici bir unsur olmadan sadece ruhsal bir sıkıntıda mide hastalığı riski ile karşı karşıya kalır mıyız? Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan ve 2101 erişkinin dâhil edildiği bir çalışmada, anksiyete bozukluğu olan yani endişeli ruh hali taşıyanlarda 10 yıllık takip süresi içinde mide ülseri görülme oranının daha sık olduğu bildirilmiştir.
Başka bir çalışmada da benzer sonuçlar elde edilmiştir. On binin üzerinde erişkinin katıldığı bir çalışmanın sonuçları da bir önceki ile benzer sonuçları vermiştir. Bu çalışmaların sonucu da kaygı durumunun uzun süre kontrolsüz devam ettiği durumlarda midemizin risk altında olduğunu gösteriyor. Bu nedenle her zaman olduğu gibi, ruh halimizi desteklemek için gerekli tedbirleri almak gerekir.
Özellikle açık havada yürüyüşler yapmak, bir hobi ile kafamızı dağıtmaya çalışmak alabileceğimiz tedbirler arasında yer alır. Stresi kontrol edemediğimiz takdirde sadece ruh sağlığımızın değil aynı zamanda fiziksel sağlığımızın da tehdit altında olduğunu bilmek gerekir. Gerekirse bir psikiyatrist veya psikolog ile görüşerek profesyonel yardım almalıyız.
Bunların yanı sıra alkol ve sigaradan uzak durmak, gece yatmadan 2-3 saat önce yemek yemeyi ve içmeyi kesmek, yatağın baş tarafını biraz daha yukarıda tutmak, gerektiğinde hekime danışarak önereceği ilaç ve tedavileri uygulamak sağlığımızı korumak adına önemli ve gereklidir.
Nesibe AYDIN
YazarEmine Sultan, Sultan Abdülaziz'in en küçük kızıdır. Dördüncü Kadınefendi Neşerek/Nesrin Hanım’dan, Beşiktaş Sarayı’nda 24 Ağustos 1874 tarihinde, Pazar gecesi saat 02.00’de dünyaya gelmiştir. 1876’da ...
Yazar: Bengisu HAYAT
Modern yaşam tarzı çoğumuzu gittikçe daha da hareketsiz kılıyor. Vücudumuz hareket etmek üzerine kurulu bir sistem olduğu için de bu büyük değişim; diyabet, kalp hastalıkları, obezite gibi pek çok has...
Yazar: Nesibe AYDIN
Uyuşukluk olarak da ifade edilen letarji, sürekli uyku hali ve yorgunluğa bağlı olarak kişinin yaşamsal fonksiyonlarının oldukça düşük seviyeye indiği bir durumdur. Letarji durumunda sürekli bir uyku ...
Yazar: Nesibe AYDIN
Ayaklarda kaşıntı ve parlak kırmızı döküntülere neden olan bir mantar enfeksiyonudur. Soyulma, kızarıklık, kaşınma, yanma, su toplama ve yaralara neden olur. Ayak mantar enfeksiyonu sık görülen ve ayn...
Yazar: Nesibe AYDIN