Stresin Sebep Olduğu Mide Hastalıkları
Stres, İngilizceden dilimize geçmiş ve karşılığı “gerilim” olan bir kelimedir. Stresin bedenimiz ve ruhumuz olmak üzere bize iki nokta üzerinde etkisi var. Stresin kaynağı, bazen vücudumuza tehdit oluşturan bir durum olabilir. En klasik örneği, tıp literatüründe stres ülseri olarak bilinen mide ülserleridir. Hastanede yatmakta olan hastalarda görülen bir durumdur.
Hastanede yatma nedeni mide ile ilişkili olmamasına rağmen midenin koruyucu tabakasında yetersizleşme meydana gelir ve mide kendini koruyamadığı için midenin asidik ortamı mideye zarar vermeye başlar. Buradaki stres direkt olarak vücudu tehdit eden bir durumdur. Bu faktöre karşı vücut, savunma mekanizmalarından hormon ve bazı kimyasal madde akslarını çalıştırdığında mide zarar görebilir.
Peki, vücuda karşı tehdit edici bir unsur olmadan sadece ruhsal bir sıkıntıda mide hastalığı riski ile karşı karşıya kalır mıyız? Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan ve 2101 erişkinin dâhil edildiği bir çalışmada, anksiyete bozukluğu olan yani endişeli ruh hali taşıyanlarda 10 yıllık takip süresi içinde mide ülseri görülme oranının daha sık olduğu bildirilmiştir.
Başka bir çalışmada da benzer sonuçlar elde edilmiştir. On binin üzerinde erişkinin katıldığı bir çalışmanın sonuçları da bir önceki ile benzer sonuçları vermiştir. Bu çalışmaların sonucu da kaygı durumunun uzun süre kontrolsüz devam ettiği durumlarda midemizin risk altında olduğunu gösteriyor. Bu nedenle her zaman olduğu gibi, ruh halimizi desteklemek için gerekli tedbirleri almak gerekir.
Özellikle açık havada yürüyüşler yapmak, bir hobi ile kafamızı dağıtmaya çalışmak alabileceğimiz tedbirler arasında yer alır. Stresi kontrol edemediğimiz takdirde sadece ruh sağlığımızın değil aynı zamanda fiziksel sağlığımızın da tehdit altında olduğunu bilmek gerekir. Gerekirse bir psikiyatrist veya psikolog ile görüşerek profesyonel yardım almalıyız.
Bunların yanı sıra alkol ve sigaradan uzak durmak, gece yatmadan 2-3 saat önce yemek yemeyi ve içmeyi kesmek, yatağın baş tarafını biraz daha yukarıda tutmak, gerektiğinde hekime danışarak önereceği ilaç ve tedavileri uygulamak sağlığımızı korumak adına önemli ve gereklidir.
Nesibe AYDIN
YazarEskiden fakirlik olduğu için çocuklar da yoktan anlarlardı. Kılık kıyafetlerin yenisi sadece bayramlarda alınırdı. Ramazan Bayramı’nda alınan bayramlıklar giyildikten sonra tekrar Kurban Bayramı’nda g...
Yazar: M. Emin KARABACAK
Leke tedavisi, yüz veya vücudun herhangi bir bölgesinde oluşan lekelerin giderilmesi için yapılan tıbbi bir tedavidir. Doğuştan, sonradan veya herhangi bir dönemde ortaya çıkan lekeler için bu tedavi ...
Yazar: Nesibe AYDIN
Sevgili Peygamberimiz’in mübarek ism-i şeriflerinden biri de “Mûti”dir. İtaat; Allah’a teslim olmayı, saygı göstermeyi, ibadet etmeyi ve O’nun kitabıyla amel etmeyi gerektirir. Kur’an’a göre, bütün âl...
Yazar: Editör
Bahar değmiş gönülleri sevmeliOnlar nice kış görmüş geçirmiş /Çiçeklenmeyi bilirler....Bahar mevsimi, doğanın uyanışını ve yenilenmeyi simgeleyen bir dönemdir. Bu mevsimin etkileri insan ruhu üzerinde...
Yazar: Nilüfer Z. AKTAŞ