Kitaplık: Evvel’e Yoculuk; İrfan, Felsefe, Edebiyat Konuşmaları
Evvel’e Yoculuk; İrfan, Felsefe, Edebiyat Konuşmaları
Gerçek sevgi her daim ter ü taze solmayan bir çiçektir. Dönüşen, değişen, daha doğrusu oluşmaya çalışan şeyler aşkın nesnesi olamazlar. Eğer olur derseniz beraberinde hüzün, çile, ıstırap, ihanet, kaybetme ile karşılaşmaya da hazırlıklı ol malisiniz. Bu kesret çarsısında insan maalesef suni yollarla yalnızlığını gidermeye çalışmaktadır. Hayatin gayesi aslında bur parçalanmış kimliği tamamlama mücadelesinde ortaya çıkar.
Mahmud Erol Kılıç’ın soru cevap şeklinde kaleme aldığı “Evvel’e Yoculuk; İrfan, Felsefe, Edebiyat Konuşmaları” adlı eseri tasavvufa ilgi duyanların, bu alanında çalışma yapanların daha fazla ilgisini çekeceğini düşündüğüm bir eseridir.
Güzel akıcı anlaşılır bir dile sahip olan eser ciddi meselelerin genel hatlarıyla işlendiği küçük hacimli okunası bir kitaptır.
İrfan düşünce geleneğini anlamak için okunması gereken eser "insan" olma gayretinin, olmanın, medeniyetimizin ve geleneğimizin "insan" kökeninin kusursuz tarifleri, derdi bilmek, bulmak ve olmak olan için okumamız gerekir.
Eser hakkında önsöz bölümünde şu bilgilere yer verilmiş: “Hikmetin dili sembol ve sükûttur lakin "aşk söyletir/dert ağlatır" sırrından hareketle Muhammedî nurun çeşitli düzeylerdeki tecellilerinden söz açan böylesi bir konuşmanın ülkemizin nadide bilgin ve araştırmacılarından Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç'la yapılması kaçınılmazdı.
İrfan düşünce tarihinin en yetkin araştırmacılarından Kılıç’la özellikle Magripli büyük bilge Muhyiddin ibnü'l-Arabî'yi eksene alarak ve sufilik düşüncesi merkezinde felsefe edebiyat sanat politika konuştuk.
İlahî aşkın sırlarından Peygamber Efendimiz (s.a.v.) 'in hakikatinden hermetik bilgelikten kadim Yunan’daki "Sophia"dan nazarî tasavvufun tarihinden Şeyhu’I-Ekber'in zengin dünyasından Kur’an’ın tevil ve tefsirine ilişkin yöntemlerden ve sırlardan söz ettiğimiz bu sohbette Kılıç tasavvufun bütün semavî öğretilerin bâtıni boyutu olduğunu söylerken irfan ve hikmet gelenekleri arasındaki farkı da vurgulamayı ihmal etmiyor.”
Kitabın soru cevap şeklinde olması akışı hızlandırıyor. Daha önce de belirttiğimiz gibi tasavvuf meraklılarının kesinlikle okuması gereken bir eser.
Mahmud Erol Kılıç hiç şüphesiz ülkemizde bu alanın uzmanı. Eskilerin deyimiyle de hem mektepli hem alaylı. Yani bu alanın uzmanı olduğu gibi bu hale (ilm-i hal) de sahip bir kişilik olunca eser, her cümlesi ayrı bir şekilde düşünülüp incelemeye değer; bir ya da bir kaç günde okunabilir bir kitaptan ziyade daha çok insanın yaşamı boyunca okuması gereken bir kitap niteliğinde karşımıza çıkıyor.
Sufi Kitap
Tel: 0212 511 24 24
Yusuf HALICI
YazarNiğde sahip olduğu tarihî ve doğa güzelliklerinin yanında kendine özgü renkli festivalleriyle de öne çıkan güzide şehirlerimizdendir.Niğde ilimizin Altunhisar, Bor, Çamardı, Çiftlik ve Ulukışla olmak ...
Yazar: Yusuf HALICI
Kahramanmaraş, adı gibi kendisi de, insanı da güzel olan şehir. Hem kültürel anlam da hem de mutfağı ile oldukça zengin bir şehir. Maraş Kalesi’nin ön kısmında yazan ‘Maraş bize mezar olmadan, düşmana...
Yazar: Yusuf HALICI
Mahmud Erol Kılıç'ın "Hayatın Çizgileri Arasında" adlı eseri, modern zamanlarda insanın kendini bulma çabalarını ele alan derinlikli bir eserdir. Sufi Kitap'ta yayınlanan eser, insan ruhunun saf ve be...
Yazar: Yusuf HALICI
Gerek İslâm hukuku (fıkıh) gerekse tasavvuf, Müslümanların dünya ve âhirette mutlu olmaları için bazı kurallar koymuştur. Fıkıh, daha çok bedenin dış organlarına ait hükümlerle, tasavvuf da kalbe ait ...
Yazar: Yusuf HALICI