İllerimizi Tanıyalım: Van
Anadolu'nun incisi Van ilimiz; verimli akarsuları, zengin toprakları ve bol iklim koşulları nedeniyle tarihin eski çağlarından beri birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu nedenle oldukça köklü bir tarihe sahiptir.
Edremit, İpekyolu, Tuşba, Bahçesaray, Başkale, Çaldıran, Çatak, Erciş, Gevaş, Gürpınar, Muradiye, Özalp, Saray Van ilimizin ilçeleridir.
Van Kahvaltısı: Van dendiğinde ilk akla gelen şeylerden biri, hiç şüphesiz Van kahvaltısıdır. Van kahvaltısında sıradan bir kahvaltıya göre çok fazla çeşit bulunur ve bu ürünlerin tamamı doğallığı ile öne çıkmaktadır. Kahvaltıda sizi bekleyen lezzetler; Van balı, yoğurt kaymağı, süt kaymağı, yayık tereyağı, cacık, otlu peynir, örme peynir, beyaz peynir, kavurmalı- sucuklu yumurta, zeytin, murtuğa, kavut, gencirun gibi yaklaşık 40 çeşit doğal üründür.
Van Gölü: Van Gölü, dünyanın en büyük sodalı gölüdür. İçerisinde hem tatlı hem de tuzlu suyu aynı anda barındırır ve oldukça benzersiz bir manzaraya ev sahipliği yapar. Bu nedenle Van geziniz sırasında deneyimleyeceğiniz Van Gölü, tıpkı diğer ziyaretçileri gibi size de unutulmaz bir anı olacaktır.
Van Kedisi: Tatlılıkları nedeniyle özellikle kedi severlerin dikkatini çeken Van kedilerinin asıl yaşam yeri olan Van'da, bu kedileri sevmeye doyacağınız bir yer bulunmaktadır: Van Kedi Evi! Van Kedi Evi; 1992 yılında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından, dünyada nesli azalmakta olan Van kedilerini korumak ve çoğalmalarını sağlamak için kurulmuştur. Dilerseniz siz de Van geziniz sırasında buraya uğrayarak bu tatlı kedileri sevebilirsiniz.
Süleyman Han Camii: Cami Van’ın tarihî zenginliğini yansıtan bir eser. 16. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a onarımı yaptırılıyor. Caminin hem içi hem dışı çok süslemelerle bezeli olması da dikkat çekici özellikleri bulunuyor. Cami, Osmanlı döneminde tamir edilse de o dönemin esintilerini yansıtmaya devam ediyor.
Otlu Peynir: Lezzetiyle dillere destan olan otlu peyniri bu kadar özel kılan unsur, içerisinde yer alan otlar kadar kullanılan sütün de kaliteli olması… Koyun sütü kullanılarak yapılan bu peynir, özel bir maya eşliğinde mayalanıyor. Mayalanma öncesinde içerisine Van’a özgü olan otlar ekleniyor. Bu otlar: dağ nanesi, kekik, yabani sarımsak, mendo, helis, çaşur ve siyabo. Vanlı kadınlar tarafından doğadan toplanan bu otların tamamı şifalı. Her birinin sağlığa ayrı bir faydası bulunuyor. Bu otlar olmadan da Van’ın otlu peynirinin lezzetini kazanması mümkün değil.
Muradiye Şelalesi: İsmini bulunduğu ilçeden alan Muradiye Şelalesi Van’da mutlaka görülmesi gereken doğal güzelliklerden biridir. Muradiye Şelalesi Van Gölü’nü besleyen en önemli kaynaklardan biridir. Etrafında yeşil ağaçlarla dolu piknik alanları bulunduran Muradiye Şelalesi doğa ile iç içe keyifli bir gün geçirmenizi sağlar. Muradiye Şelalesi’nde yürüyüş rotaları ve mesire alanları bulunur.
Yusuf HALICI
YazarMarmara Bölgesinde Karadeniz’e sahili ve kıyısı olan, Sapanca Gölüne sahip, dere ve akarsuların merkezi ve yeşilin cenneti olan Sakarya, coğrafi konumu, güzel lezzetleri ve muhteşem doğasıyla ülkemizi...
Yazar: Yusuf HALICI
Bir varmış bir yokmuş… Çok ama çok uzaklarda, büyük bir padişahın küçük bir oğlu varmış. Adı Mehmet’miş. Bu Mehmet öyle sıradan bir çocuk değilmiş; çok meraklı, çok zekiymiş.Küçük yaşta kitaplar okuma...
Yazar: Editör
Yazı Masası: Yazı, Editörlük ve Medya Kursu NotlarıDergimiz yazarlarından Mehmet Nuri Yardım, “Yazı Masası: Yazı, Editörlük ve Medya Kursu Notları” adlı kitabıyla, yazarlık, editörlük ve medya alanlar...
Yazar: Yusuf HALICI
Karadeniz’in incisi olarak tabir edilen, eşsiz doğasıyla nefes kesen bir şehir Trabzon. Her mevsim yağışlarıyla meşhur olan şehir, farklı türden binlerce bitki çeşidiyle kuşatılmıştır. Trabzon, tarihi...
Yazar: Yusuf HALICI