Kitap: Nesillerin Ruhu
Kitabın adı: Nesillerin Ruhu
Yazar: Prof. Dr. Mehmet Kaplan
Yayınevi: Dergâh Yayınları
Yayın yeri ve yılı: İstanbul/2001
Sayfa sayısı: 231
Yaş aralığı: 14+
İşlenen konular: medeniyet, kültür, dil, sanat, edebiyat…
Maalesef yazmayı pek sevmiyoruz. Son çeyrek asırdır teknolojinin baş döndüren bir hızla ilerlemesi bu davranışımızı, söylemimizi daha da pekiştirdi. Oysa insan sözle anlatamadığı duygu ve düşüncelerini kalemle anlatma becerisine sahip olan bir varlıktır.
Yazmak denilince belki de hep olağanüstü yazıları kâğıda dökmek şeklinde bir algımız var. Belki de bundan dolayı yazmaktan uzak duruyoruz. İşte bugün üzerinde duracağımız kitap -böyle bir algımız varsa- bunu değiştirmemize yardımcı olacaktır. Kitabın ön sözünde, merhum Mehmet Kaplan Hoca (d. 1915 - ö. 1986) Fransız filozof Alain’in (d. 1868 - ö. 1951) “yazarak düşünürüm” tavsiyesini kendisine rehber edindiğini, gençliğinden beri bu düşünme metodunu benimsediğini söylüyor.
Üzerinde söz söyleme ihtiyacı duyduğu meseleleri aradan zaman geçtikten sonra tekrar ele alma durumu söz konusu olduğunda önceki yazdıklarına hiç bakmadan yeniden yazdığını vurgulayarak bizlere de yazma konusunda ipuçları veriyor. Nesillerin Ruhu adlı çalışma, Kaplan Hoca’nın bu tür yazılarının bir araya getirildiği bir kitap.
Nesillerin Ruhu, geniş bir yelpazede kırk beş yazının bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş. Bu yazılar deneme, makale formunda ve hocanın akıcı üslûbuyla kaleme alınmış. Yazıların muhtevası, içeriği; kültür, sanat, edebiyat, dil, yakın ve uzak tarih vs. şeklinde. Kaplan Hoca, bu konular üzerine kafa yormuş, tespitlerde bulunmuş ve bunları kim bilir belki de defalarca kaleme almış.
Yazıların başlıkları da ilgi çekici. Her bir yazının başlığı aynı zamanda bir kitap adı olabilecek şekilde konulmuş. İlim ve Din, Dil Davası, Anadolu’nun Kuvvetleri, Milliyetçilik ve İlim, Sanat ve Siyaset, Yunus Emre ve Bugünün Meseleleri bunlardan bazıları.
Mesela, Mehmet Kaplan bunlardan Dil Davası başlığı altındaki yazıya şu şekilde başlamış ve şu tespitlerde bulunmuş: “Türkiye’nin en mühim kültür davası, hiç şüphesiz, dil davasıdır. O, bütün davaların başında gelir. Onu halletmedikçe kültürle alâkalı diğer meseleleri halletmeye imkân yoktur.
Çünkü düşünce ve duyguları nesilden nesile, insandan insana nakletme vasıtası olan dil, her türlü kültür faaliyetlerinin temelini teşkil eder. İnsanoğlu dil vasıtasıyla, dile dayanarak düşünür; dil vasıtasıyla bilgi edinir; millî ve içtimaî tesanüt dil ile olur.”
Bu girişin ardından hoca, dili bozulan milletlerin mâzî ile alakalarının kalmayacağına; ülkemizde -maalesef- kötü niyetli insanların olumsuz yayın ve propagandaları ile dilimizin âdeta bir dil anarşisi içine düştüğüne dolayısıyla gençlerimizin yazılan ve kitap ve makaleleri anlamadığına; yabancı kelime düşmanlığının liseyi bitiren gençler üzerinde çok büyük olumsuz tesirleri olduğuna; yazılan ve konuşulanları anlamadan ilim ve kültür sahasında başarı kazanamayacağımıza değindikten sonra bu konuda neler yapılabileceğini de dört madde halinde ortaya koyuyor. Kaplan Hoca yazısının devamında özellikle kelime bilgisinin önemi üzerinde dururken bunun sadece Türkçe/edebiyat öğretmenlerinin değil bütün öğretmenlerin meselesi olduğunu belirtiyor.
Mehmet Kaplan’ın vefatından bugüne yaklaşık yarım asır geçmiş. Kitaptaki yazıların geçmişi ise çok daha eski ancak üzerinde durulan konular bugün de güncelliğini koruyor, muhtemelen bundan sonra da koruyacak. Nesillerin Ruhu Kaplan Hoca’nın gözüyle bir medeniyet ve kültür okuması serüveni. İstifade edeceğiniz düşüncesiyle…
Sait ÖZER
YazarKitabın adı: Kuşlar Benekli GökyüzüYazar: Vural KayaResimleyen: M. Ahmet DemirYayınevi: Kayalıpark Çocuk YayınlarıYayın yeri ve yılı: Konya / 2016Sayfa sayısı: 38Yaş aralığı: 8+İşlenen konular: gökyüz...
Yazar: Sait ÖZER
İçinde bulunduğumuz ayda, 29 Mayıs 1453, İstanbul’un fethini kutluyoruz. İstanbul’un fethi, son zamanlarda bazı çevrelerce basitleştirilmeye çalışılsa da insanlık tarihindeki en önemli olaylardan biri...
Yazar: Raziye SAĞLAM
Kitabın adı: Millî Şairimiz Mehmet ÂkifYazar: Metin ÖzdamarlarYayınevi: Eğlenceli BilgiYayın yeri ve yılı: İstanbul/2023Sayfa sayısı: 139Yaş aralığı: 14+İşlenen konular: Mehmet Âkif Ersoy’un hayatı-sa...
Yazar: Sait ÖZER
İnsanoğlunun alın teri ile yani helal lokma ile kendisinin ve çocuklarının geçimini sağlaması önemlidir. Sa’d b. Muaz el-Ensârî Tebük Seferi’nden dönen Allah Rasûlü’nü Medine dışında karşıladı.Allah R...
Yazar: M. Emin KARABACAK