Kitap: Millî Şairimiz Mehmet Âkif
Kitabın adı: Millî Şairimiz Mehmet Âkif
Yazar: Metin Özdamarlar
Yayınevi: Eğlenceli Bilgi
Yayın yeri ve yılı: İstanbul/2023
Sayfa sayısı: 139
Yaş aralığı: 14+
İşlenen konular: Mehmet Âkif Ersoy’un hayatı-sanatı-eserleri, İstiklal Marşı’nın hikayesi.
Mehmet Âkif Ersoy (d.1873-ö.1936) daha çok İstiklal Marşı ile bilinir, bir de 18 Mart Çanakkale Zaferi yıl dönümlerinde okunan Çanakkale Şehitlerine adlı şiiri ile. Oysa Mehmet Âkif sadece bu iki şiirinin yanında diğer eserleri ve hayatı ile de mutlaka bilinmesi, tanınması, okunması gereken önemli bir isimdir.
Mehmet Âkif, şairliğinin yanı sıra aynı zamanda bir fikir adamıdır. Hitabeti son derece güçlü bir hatiptir. Bu yönü Kurtuluş Savaşı yıllarında yaptığı konuşmalarla iyice öne çıkmış, hem halkı Millî Mücadele’ye çağırmış hem de cephedeki askerlerimize moral vermiştir.
Mehmet Âkif, iyi bir yüzücüdür. İstanbul Boğazı’nı yüzerek karşıdan karşıya geçmiştir. O, yüzme sporunun yanında güreşle de ilgilenmiş, hiç de yabana atılmayacak derecede iyi bir güreşçidir. Mehmet Âkif, başarılı bir öğrencidir. Gittiği okulları birincilikle bitirmiştir. Bunlara işini çok iyi yapan veteriner hekim oluşunu, öğrencilerinin hayran olduğu öğretmenliğini, aktif milletvekilliğini de eklemek yerinde olacaktır. Şimdi kitaptaki bilgilerden hareketle Mehmet Âkif’i biraz daha yakından tanıyalım.
Mehmet Âkif, 1873’te İstanbul’da dünyaya gelir. Babası Fatih Medresesi müderrislerinden Mehmet Tahir Efendi, annesi Emine Şerife Hanım’dır. İlk eğitimini babasından alan Mehmet Âkif, Mahalle Mektebine gider. İlk şiir denemelerine de burada başlamıştır. Daha sonra Fatih İptidaisi (İlkokul) ve Fatih Merkez Rüştiyesinde (Ortaokul) eğitimine devam eder. Rüştiyeden sonra Mülkiye Mektebinin idadi (Lise) kısmında eğitim hayatı sürer. Mehmet Âkif’in güreşe olan merakı burada başlar.
Mülkiye Mektebinin idadi kısmını yani ilk kısmını bitirip ikinci kısmına gidecekken babası vefat eder. Bunun üzerine Mehmet Âkif, yeni açılan ve mezun olan öğrencilerine iş garantisi veren Baytar Mektebine kaydolur. 1893’te buradan birincilikle mezun olur ve İstanbul Ziraat Nezareti Umuru Baytariye (Ziraat Bakanlığı Veterinerlik İşleri) şubesinde memur olarak görevine başlar. 20 yıllık memuriyet hayatını 1913’te noktalar. Mehmet Âkif’in memuriyetten ayrıldığı yıllar savaş yıllarıdır ve topraklarımız işgal edilmektedir. Mehmet Âkif, bunun üzerine cephe gerisinde halkı bilinçlendirmek için aktif görev alır. Kurtuluş Savaşı sonrasında da milletvekili olarak meclise girer.
1923’te İstanbul’a dönen Âkif, Mısır Prensi Abbas Halim Paşa’nın daveti üzerine Mısır’a gider. 12 yıl Mısır’da kalır. 1936’da İstanbul’a dönen Âkif, çok hastadır ve hastalığı iyice ilerlemiştir. 27 Aralık 1936’da vefat eder.
Mehmet Âkif’in kısa hayat hikâyesini naklettik ancak detaya inmedik. Millî Şairimiz Mehmet Âkif adlı çalışmada onun hayatı çok daha ayrıntılı olarak anlatılıyor.
Ayrıca kitapta İstiklal Marşı’nın yazılması ve kabulü sırasında yaşananlar, Mehmet Âkif’in Safahat adını taşıyan şiir kitabı ve bu kitaptaki bölümler ve Mehmet Âkif’in anılarından bir demet de yer alıyor. Bol karikatürlü olan Millî Şairimiz Mehmet Âkif kitabı bilgi kutucuklarıyla da dikkat çekiyor. Emeği geçenlerin yüreğine sağlık diyor, sizlere de iyi okumalar diliyorum.
Sait ÖZER
YazarBir uhrevî mevsim başlar,Aşk gönüle nazır gelir.Yeşerir mü’mince düşler,Soluklara huzur gelir.Kanma âlemin süsüne,Kulak ver Hakk’ın sesine,Kurul Kur’an sofrasına,Cümle nimet hazır gelir.Hele buğulansı...
Şair: Satılmış ŞEN
Hoş geldin âleme Şehr-i Ramazan,Ömür hanemize hoş sefa geldin.Bitirdik hasreti, şad oldu cihan,Gönül hanemize hoş sefa geldin.İbadet ayısın, gufran ayısın,Müddetin otuz gün, belli sayısın,Yüce Mevla’m...
Şair: Rabia BARIŞ
Kitabın adı: Beyaz GemiYazar: Cengiz AytmatovYayınevi: Ötüken NeşriyatYayın yeri ve yılı: İstanbul/1991Sayfa sayısı: 174Yaş aralığı: 14+İşlenen konular: Dedesinin masalları ile büyüyen bir çocuğun haz...
Yazar: Sait ÖZER
El-Müntakim: Suçluları Hak Ettikleri Şekilde CezalandıranEl-Müntakim, Yüce Allah'ın güzel isimlerinden biridir ve "suçluları hak ettikleri şekilde cezalandıran" anlamına gelir. Bu isim, Allah'ın adale...
Yazar: Editör