Esmâü’l-Hüsnâ: el-Müntakim
El-Müntakim: Suçluları Hak Ettikleri Şekilde Cezalandıran
El-Müntakim, Yüce Allah'ın güzel isimlerinden biridir ve "suçluları hak ettikleri şekilde cezalandıran" anlamına gelir. Bu isim, Allah'ın adaletinin ve her şeyin O'nun kontrolünde olduğunun bir göstergesidir.
El-Müntakim, Arapça'da "şiddetle ayıplamak; suçluyu cezalandırmak" anlamına gelen "nakm" kökünden türemiş bir sıfattır.
Bu isim, Allah'ın kulları arasında adalet ve hakkaniyeti daima gözettiğini ve zalimleri cezalandıracağını ifade eder.
El-Müntakim ismi, Müslümanlara, dünya hayatında adaletli olmaları, kamu hukukuna riayet etmeleri ve her türlü haksızlıkla mücadele etmeleri gerektiğini hatırlatır.
Kur'an-ı Kerim'de Allah'ın intikam sahibi olduğundan bahsedilir: "Allah güçlüdür, mazlumların öcünü alır." Bu ayet, Allah'ın intikamının, hak ihlalini ortadan kaldırmak ve mazlumun hakkını almak için olduğunu gösterir.
El-Müntakim ismi, Müslümanlara yalnız olmadıkları, haklarının yenmeyeceği ve zalimlerin cezalandırılacağı konusunda güven verir.
Bu isim, Müslümanların mücadele dolu hayat serüvenlerinde özgüven duygusu kazanmalarına yardımcı olur.
El-Müntakim ismi, Müslümanlara, en büyük zulmün nefislerinden geldiğini ve asıl intikamlarını nefislerinden almaları gerektiğini hatırlatır.
Nefsinden intikam almak, nefsin kötü arzularına karşı gelmek ve Allah'ın rızasını kazanmaya çalışmakla olur. Örneğin:
Nefis namaz kılmayı engelliyorsa, hem günlük namazları tam kılmak hem de gece ibadetlerine kalkmak gerekir.
Nefis zekât ve infak ibadetini engelliyorsa, Allah'ın farz kıldığı mali yükümlülükleri yerine getirmekle birlikte daha fazla infakta bulunmak gerekir.
Nefis kibir gibi kötü hasletleri fısıldıyorsa, mütevazı olmak gerekir.
El-Müntakim, Allah'ın adaletinin ve her şeyin O'nun kontrolünde olduğunun bir göstergesidir. Bu isim, Müslümanlara, dünya hayatında adaletli olmaları, kamu hukukuna riayet etmeleri ve her türlü haksızlıkla mücadele etmeleri gerektiğini hatırlatır. El-Müntakim ismi, Müslümanlara yalnız olmadıkları, haklarının yenmeyeceği ve zalimlerin cezalandırılacağı konusunda güven verir.
Editör
YazarRamazan ayında bin bir bereketDuadır verene iftar yemeğiAkşam ezanına başlar hareketŞifadır verene iftar yemeğiMisafirler doyar, güler yüzümüzAllah'a çok şükür olur sözümüzİyilikte yarış bizim özümüzS...
Yazar: Emine Yılmaz DERECİ
Bizleri arınma ve bağışlanma ayına kavuşturan Rabb’imize sonsuz hamd ve şükür, âlemlere rahmet olarak gönderilen Kâinatın Efendisi Peygamberimiz Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa'ya binlerce salât ve sel...
Yazar: Sümeyye Büşra YILDIZ
Hz. Peygamber (s.a.v.), asıl amacının Allah’ı sevmek ve bu sevgiyi başkalarına da aşılamak olduğunu belirtmiştir. Bu doğrultuda, tebliğ ve insanlarla iletişiminde sevgiyi merkeze almış ve sosyal yaşam...
Yazar: Editör
El-Müteâlî: İzzet, Şeref, Mertebe ve Hükümranlık Bakımından En Yüce, Aşkın OlanEl-Müteâlî; şan, şeref, kudret ve kuvvet sahibi olmak mânâsındaki alâ kökünden türemiş bir sıfat olup “izzet, şeref, mert...
Yazar: Editör