İllerimizi Tanıyalım: Konya
Türkiye’mizin tahıl ambarı olan Konya modern tarım araçlarının en çok kullanıldığı şehrimizdir. Konya’nın bir özelliği yüzölçümü olarak Türkiye’nin en büyük ili olmasıdır. Konya'nın Ahırlı, Akören, Akşehir, Altınekin, Beyşehir, Bozkır, Çeltik, Cihanbeyli, Çumra, Derbent, Derebucak, Doğanhisar, Emirgazi, Ereğli, Güneysınır, Hadim, Halkapınar, Hüyük, Ilgın, Kadınhanı, Karatay, Kulu, Meram, Sarayönü, Selçuklu, Seydişehir, Taşkent, Tuzlukçu, Yalıhüyük ve Yunak'la birlikte otuzbir tane ilçesi vardır.
Mevlâna Türbesi: Konya denince akla ilk gelen şey Mevlâna’dır. Mevlâna Türbesi mutlaka ve mutlaka görmeniz gereken bir yer. Mevlâna Türbesi’ne gittiğiniz zaman dünyevi her şeyi unutabilirsiniz. Sadece Türkiye’den değil yurt dışından da birçok ziyaretçisi olan türbede içiniz huzur bulacak.
Meke Gölü: 5 milyon yıl önce oluştuğu tahmin edilen ve göçmen kuşların rotası üzerinde yer aldığı için çok zengin bir kuş çeşitliliğine ev sahipliği yapan Meke Gölü Karapınar ilçesi sınırlarında bulunur. Benzersiz manzarasıyla tüm dünyadan doğaseverlerin ilgisini çeker. Sönmüş bir volkanik krater olan göl, 800 metre uzunluğa, 500 metre genişliğe sahip.
Yerköprü Şelalesi ve Mağarası: Göksu Nehri kenarında yer alan şelale, yükseklikleri 400 metreyi bulan sarp kayalar arasından akan bembeyaz sularıyla çok güzel bir gezi alanıdır. Kamp yapmak veya kaya tırmanma için de sıkça ziyaret edilen Yerköprü Şelalesi’nde devasa kaya göletlerinin buz gibi sularında da yaz aylarında doyasıya yüzebilir ve serinleyebilirsiniz.
Tropikal Kelebek Bahçesi: 2015 yılında hizmete açılmıştır. 7600 m2 gibi büyük bir alanı kaplayan bahçe, 3500 m2 gezi alanına sahip. 100'e yakın farklı türde 20.000 bitki ile süslenen ve 15 farklı türde binlerce kelebeğe ev sahipliği yapan kelebek bahçesinde aynı zamanda kelebeklerin hayat döngüleri, beslenme ve güneşlenme gibi davranışların da yakından inceleyebilirsiniz.
Konya Etli Ekmek: Konya’nın simgelerinden olan etli ekmek yörenin en ünlü yöresel lezzetlerindendir. Konya’nın hemen her yerinde, her restoranında bu lezzeti bulabilirsiniz. Konya’da ne yenir sorusunun cevabı kesinlikle Etli ekmektir. Pideye benzese de kendine has pişirme yöntemi ve tadıyla pideden çok farklıdır.
Fırın Kebabı: Selçuklulardan kalma bir lezzettir. En önemli özelliği sadece kuzu veya koyun etinden yapılması, doğal odun ateşi ile fırında pişirilmesi ve tuz dışında hiçbir katkı maddesinin kullanılmamasıdır.
Yusuf HALICI
YazarDoğu Karadeniz Bölgesinin kapısı konumundaki Ordu ili, doğa güzellikleri, bitki örtüsü, mavi ve yeşilin kucaklaştığı kıyıları, koy ve kumsalları, hemen kıyı şeridinden başlayan dağları, uçsuz bucaksız...
Yazar: Yusuf HALICI
Dergimiz yazarlarından, şiiri uzmanı, edebiyatçı Vedat Ali Tok’un ”Bir Nefes Şiir” başlığını taşıyan şiir kitabı yayınladı. Eser, yayınlanmış onun üzerinde kitabı bulunan yazarımızın ilk şiir kitabı o...
Yazar: Yusuf HALICI
Bahar bir başkadır.Bahar geldiğinde tabiat dillenir.Her taraf yeşerir.Kırlar, her taraf yeşil elbiseler giyer. Bu yeşil elbiselere çiçeklerden nakışlar işlenmiştir. Rengârenk nakışlardır bunlar. İnsan...
Yazar: Mustafa AKGÜN
Üç tarafı denizlerle çevrili, dört mevsimin aynı anda yaşanabildiği; dağları, ormanları, ovalarının ortasından nazlı nazlı akarak bereket saçan nehirleri, vadileri ile doğal güzelliklerle bezenmiş top...
Yazar: Erdal KARASU