Bir Kitap: Kırık Şemsiye
Kitabın adı: Kırık Şemsiye
Yazar: Sevim Ak
Yayınevi: Can Çocuk
Yayın yeri ve yılı: İstanbul/2021
Sayfa sayısı: 25
Yaş aralığı: 8+
İşlenen konular: hayal gücü, masalların tadı, paylaşma…
Her şey bir okul gösterisi içindi. Bahar gelmiş, ağaçlar yeşermeye başlamıştı. Deren, Bakkal Ali’den gösteride kullanmak için çamaşır ipi ve leopar desenli kâğıtlar almaya gittiğinde bir de ne görsün, Bakkal Ali kırık bir şemsiye tamir etmiyor mu? Adamın biri bu şemsiyeyi baklada unutmuş Bakkal Ali’de iyilik olsun diye onu tamir etmeye başlamış. Deren, bu şemsiyenin dedesine ait olabileceğini düşünür, zira dedesi de eşyalarını sık sık bir yerlerde unutmaktadır.
Deren, kırık şemsiyenin sahibini bulmak için bir harekete geçer. Bir kayıp ilanı hazırlar ve şeftali ağacının gövdesine asar. Şeftali ağacı yaşlı bir adam gördüğünü hatta bu adamın çok yorgun olduğunu ve kendi gölgesinde dinlendiğini söyler. Yaşlı adam iki gün önce oradan geçmiştir. Deren, şeftali ağacının yapraklarından ister ve şemsiyesinin orasına burasına serpiştirir. Ancak şemsiye açılınca çiçekler patır patır dökülüverir. Bu esnada Terzi Zehra bir çocuğun yılsonu gösterisinde giymesi için bir ayı kostümü hazırlamıştır. Şeftali ağacındaki kâğıda gözü ilişir. Terzi Zehra’da yaşlı bir adam gördüğünden bahseder. Ancak onun gördüğü adam üç dört yıl kadar önce onun dükkânına uğramıştır.
Şeftali ağacının tepesinde bir martı uçmaktadır. Martı da konuşulanları duymuştur. Kendisinin de yeşil şemsiyeli adamı gördüğünü söyler. Koca koca denizleri aştığı ve çok yorgun olduğu bir zamanda o adamla karşılaştığını söyler.
Adam kısa boylu ve zayıftır. Pazardan dönmektedir. Martının bitkin haline acıyınca ona filesinden birkaç balık çıkarıp verir. Deren martıya bu olayın ne zaman yaşandığını sorunca geçtiğimiz bahar cevabını alır. Oysa adam şemsiyesini iki gün öce bırakmıştır. Deren martıdan deniz kabukları alır ve şemsiyeyi süsler. Artık şemsiye yaşlı adamın tanıyamayacağı kadar farklı olmuştur.
Deren ve Bakkal Ali konuşurken bir ses gelir. Deren bu sesi tanır. Tolga’nın sesidir bu. Tolga bir çırpıda üstündeki paltoyu ve şapkayı çıkarır. Mesele anlaşılmıştır. Tolga okul gösterisi için hazırlanmaktadır ve bu kırık şemsiyeyi orada kullanacaktır.
Tolga’nın gösterideki rolü Yaşlı Adam’dır; Deren’inki ise Orman Kızı. Tolga bu gösteride aksesuar olarak kırık bir şemsiye kullanacaktır ama artık ortada kırık bir şemsiye yoktur. Maalesef Bakkal Ali’de kırık bir şemsiye de bulunmamaktadır. Deren’in aklına parlak bir fikir gelir. Hemen bakkal tezgâhının üstünden bir kâğıt alır ve bu kâğıda bir şeyler yazar; ardından da ilk yaptığı gibi hemen gidip bu kâğıdı şeftali ağacına iğneler. Kâğıtta şunlar yazmaktadır: “Kırık Bir Şemsiye Aranıyor.”
Masal tadında Kırık Şemsiye seveceğiniz, bol resimli bir kitap. İyi okumalar…
Sait ÖZER
YazarKitabın adı: Atasözleri ve DeyimlerYayınevi: Diyanet İşleri BaşkanlığıYayın yeri ve yılı: Ankara/2020Sayfa sayısı: 231Yaş aralığı: 14+İşlenen konular: iyilik, ahlak, gençlik, sabır, öfke, dostluk…Anla...
Yazar: Sait ÖZER
Sevgili çocuklar; Eskiden bir zamanlar tarihî olaylarla ilgilenmek zenginler arasında moda hâline gelmiş. Bu yüzden bazı zenginler, köşklerinin duvarlarına, tarihteki önemli olayları tasvir eden ...
Yazar: Sırrı ER
Kitabın adı: Güller KitabıYazar: Beşir AyvazoğluYayınevi: Ötüken YayınlarıYayın yeri ve yılı: İstanbul/1992Sayfa sayısı: 272Yaş aralığı: 14+İşlenen konular: Türk kültüründe bahçe ve çiçek…Güller Kitab...
Yazar: Sait ÖZER
Kitabın adı: SelçuklularYazar: Metin ÖzdamarlarYayınevi: Eğlenceli BilgiYayın yeri ve yılı: İstanbul/2023Sayfa sayısı: 168Yaş aralığı: 14+İşlenen konular: bilgi, sevgi, iyilik, dayanışma, yiğitlik, ka...
Yazar: Sait ÖZER