İllerimizi Tanıyalım: Sakarya
Marmara Bölgesinde Karadeniz’e sahili ve kıyısı olan, Sapanca Gölüne sahip, dere ve akarsuların merkezi ve yeşilin cenneti olan Sakarya, coğrafi konumu, güzel lezzetleri ve muhteşem doğasıyla ülkemizin en çok turist çeken illerindendir.
Akyazı, Arifiye, Erenler, Ferizli, Geyve, Hendek, Karapürçek, Karasu, Kaynarca, Pamukova, Sapanca, Serdivan, Söğütlü ve Taraklı Sakarya ilimizin ilçeleridir.
Sapanca Gölü: Sakarya’da gezilecek doğal yerler dendiğinde ilk olarak akla gelen yer hiç kuşkusuz Sapanca Gölü’dür. Göl ve civarı, gölün benzersiz manzarası, temiz havasıyla birlikte ülkemizin ender güzellikteki yerlerinden biridir.
Acarlar Longozu: Türkiye’nin en büyük longoz ormanı olma özelliğine sahip Acarlar Longozu çeşitli türlerdeki ağaçları ve bitki örtüsünün yanı sıra çok sayıda canlı türüne de ev sahipliği yapar. Türkiye’nin tek parça halinde bulunan en büyük longoz ormanında nilüfer, su lalesi ve su menekşesi gibi 2 bin 300’den fazla bitki örtüsü mevcuttur.
Deprem Müzesi: Müze, Türkiye’nin ilk deprem müzesidir. Ülkemizin en büyük felaketlerinden 17 Ağustos 1999 depremi ile bölgede 1967 yılında meydana gelen depreme dair fotoğrafların, bilgi ve belgelerin sergilendiği bir alandır.
Rüstem Paşa Camii: 16.ncı yüzyıldan günümüze ulaşan Rüstem Paşa Camii’nin inşasına 1550’de başlanmış, 1560’da ibadete açılmıştır. Cami Mimar Sinan’ın eseri olup 5 asırdır sapasağlam ayakta durmaktadır.
Keşkek: Özel günlerin vazgeçilmez yemeği olan keşkek ağır, hatırlı misafirlere yapılan özel bir yemektir. Herkesin yapamadığı keşkek, yemek olarak ayrı bir ustalık ve maharet gerektirmesi nedeniyle ilimiz için oldukça önem taşımaktadır.
Islama Köfte: Sakarya’nın ulusal düzeyde tanınmış en önemli yemeği "Islama Köfte"dir. Soslu ekmek; büyükbaş hayvana ait olan kemik suyu, kırmızı toz biber, sıvı yağ ve bayat ekmekten (mayalı kara fırın ekmeği) oluşur. Ekmekler soslandıktan/ıslatıldıktan sonra kızartılır. Kızartılan bu ekmek dilimleri üzerinde, ızgarada pişirilen köftelerle servis edilir.
Yusuf HALICI
YazarEser, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kültür ve sanat insanlarının hac ibâdetiyle ilgili olarak duygu ve düşüncelerini kaleme aldıkları yazılarının bir araya getirilmesiyle oluşturulmuştur. Eserd...
Yazar: Yusuf HALICI
Şanlıurfa, binlerce yıllık tarihi ve zengin kültürel mirasıyla turistlerin ziyaret edebileceği birçok yeri bulunan güzel illerimizin başında geliyor. Efsanelerin doğduğu, peygamberlerin izlerini taşıy...
Yazar: Yusuf HALICI
Uşak ilklerin şehri olarak bilinir. Şöyle ki; 1909 yılında elektrik kullanımına geçerek Türkiye'nin ilk elektrik kullanan şehri oldu. Ata sporlarımızdan olan cirit müsabakaları, Türkiye'de ilk olarak ...
Yazar: Yusuf HALICI
Yozgat şehri, Bozok yaylasının yüksek tepelerinden birinin eteğine kurulmuş tabiat güzellikleri bakımından eşsiz bir yerdir. Yozgat, zengin tarihi dokusu, doğal güzellikleri ve misafirperver insanları...
Yazar: Yusuf HALICI