Bitkiler ve Mevsimler
Dünya Güneş’in etrafında döner. Mevsimler, Dünya’nın hareketinin sonucudur.
Mevsimlerin her biri farklı hava şartları ile bitki örtüsünün oluşumunu sağlıyor.
İlkbaharda; hava sıcaklıkları yavaş yavaş artmaya başlar. Bitkiler uyanmaya hazırdır. Canlanmaya, yeşermeye başlar. Ekilen tohumlardan çıkan fidanları, dallardan selam veren yaprakları görürüz. Parklar, bahçeler ve evlerimiz çeşit çeşit rengârenk çiçeklerle süslenir.
İlkbaharda; çilek, limon, elma, çağla, kiraz, dut ve erik gibi meyveler bulunmaktadır.Enginar, havuç, patlıcan, kabak, domates ve bezelye gibi sebzeler yer almaktadır.
İlkbaharın; papatya, nergis, çiğdem, sümbül, kardelen, lale gibi çiçekleri vardır.
Yaz mevsimindehavaların en sıcak olduğu mevsimdir. Yaz aylarında toprak kurumaya ve çatlamaya başlar. Bitkilerde su ihtiyacı artar. Yaz suyun kıymetini hatırlatır. Canlılığın devam ettiği mevsimdir. Birçok çiçekli bitkilere ev sahipliği yaparak çevremizi renk cümbüşüne çevirir.
Yazın; kayısı, erik, kiraz, karpuz, kavun, dut, üzüm, şeftali, incir gibi meyveler yetişir. Taze fasulye, patlıcan, mısır, biber, bamya, kabak, domates, salatalık vb. sebzeler yer alır.
Yaz aylarında; gül, begonya, papatya, sardunya, lale, lavanta, zambak gibi çiçekler açar.
Sonbahar mevsimi ise görsel bir şölen sunar âdeta. Yazın gördüğümüz yeşilin her tonu artık yerini sarıya, turuncuya, kırmızıya ve kahverengine bırakmaya başlar.Daha sonra yavaş yavaş ağaçların yaprakları dökülür ve kışa hazırlanır.Bitkilerin görünen kısmı uykuya geçer. Kökler ise bitkinin zedelenmiş zarar görmüş hastalanmış kısımlarını onarmaya çalışır.
Sonbaharda; ayva, nar, elma, armut, kestane, mandalina gibi meyveler bulunmaktadır. Patlıcan, pırasa, domates, karnabahar, ıspanak, havuç lahana gibi sebzeler vardır.
Sonbaharda; kamelya, gül, kasımpatı, hercai menekşesi vb. çiçekleri görürüz.
Kış mevsimihavaların en soğuk olduğu mevsimdir. Kış ayları tam olarak geldiği zaman bitkilerde hemen hemen hiç yaprak kalmaz. Kış aylarında çiçekli bitkiler ve böcekler kış uykusunda olduğu için gübreleme ve ilaçlama yapılması doğru değildir.
Kışın; mandalina, elma, greyfurt, portakal, kestane, kivi, nar gibi meyveler bulunmaktadır.Ispanak, havuç, lahana, turp, balkabağı ve brokoli gibi sebzeler yer almaktadır.
Kış mevsiminde; kasımpatı, kardelen, nergis, hercai menekşe, kış sümbülü, yılbaşı çiçeği, karanfil, orkide, gibi çiçekleri görürüz.
Naciye BEYZA
YazarBenekli kelebeğim,Gökte uçan çiçeğim;Yüceler Yücesi’neUlaşmaktır dileğim.İlkbaharla beraberTabiata renk geldi,Çiçekler açılıncaGönlüme âhenk geldi.Hayatım kısa diyeÜzülüp duruyordum,Sebebini gördüğümG...
Şair: Bestami YAZGAN
Yapılan bir iyiliğe karşı duyduğumuz memnuniyeti ve gönül borcumuzu teşekkür kelimesiyle ifade ederiz. Teşekkür “şükretme” sözcüğünden alınmıştır.Hamd ve şükür kulluk borcu, teşekkür ise insanlık borc...
Yazar: Naciye BEYZA
Saygı ve sevgi insanlar arasındaki iletişimin temelini oluşturmaktadır.İnsan; toplum içinde yaşayan sosyal bir bireydir. Toplum içinde yaşamımızın huzurlu bir şekilde devam edebilmesi için toplum kura...
Yazar: Naciye BEYZA
Lâle en güzel çiçeklerdendir.Sanki bizim milletimizin millî çiçeğidir.Öyle bir çiçek ki milletimizle haşır neşir oluşmuştur. Edebiyatımızda, güzel sanatlarımızda ve pek çok alanda yer alır.Osman...
Yazar: Mustafa AKGÜN