İllerimizi Tanıyalım: Kars
Türkiye’nin en ucunda, en doğusunda gizemli bir atmosfere sahip Kars şehir merkezinde, birçok kültürlerin mimarisine ait binaları görmek mümkün. Ülkemizin ilk karının yağdığı ve ilk güneşinin doğduğu şehir olarak bilinen Kars, iklim özellikleri ile doğunun incisi niteliğinde bir öneme sahiptir.
Kars ilimizin Akyaka, Arpaçay, Digor, Kağızman, Sarıkamış, Selim ve Susuz olmak üzere yedi tane ilçesi vardır.
Ani Harabeleri: Ülkemizin en uç noktası olan Kars sınırları içerisinde yer alan Ani Harabeleri, binlerce yıllık insanlık tarihinin en önemli miraslarından bir tanesidir. Anadolu genelinde yer alan ilk Türk camisi de bu bölgede yer alır. Bir zamanlar bölgenin en önemli merkezi olarak nitelendirilen Ani Harabeleri, "1001 Kilise Şehri" olarak da anılıyor.
Kars Peyniri: Gravyer peyniri Türkiye'de yalnızca Kars'ta üretilir. Hiçbir hata ve hile kabul etmeyen peynir çeşididir. Doğallığı lezzetine yansımış olan bu peynire farkını veren de Kars ilinin yüksek rakıma sahip yaylalarıdır. Yalnızca buralarda beslenen ineklerin sütünden imal edilmektedir, çeşitliliğe sahip dağda yetişen birçok bitkinin aromasını da böylece içerisinde barındırmaktadır.
Kars Kazı: Ülkemizde sık sık tüketilen tavuk ve kırmızı etten farklı olarak Kars'da kaz eti oldukça meşhurdur. Buradaki kazlar kar yediği, soğuk suda yüzdüğü ve kesilmeleri sonrası tuzlanıp kurutulduğu için eti çok lezzetlidir.
Ebu’l-Hasan Harakanî Türbesi: Asıl adı Ali bin Ahmed Cafer olan Ebu’l-Hasan Harakanî Hazretleri’nin türbesi Kars’ta Evliya Camii külliyesi içerisinde şehit olduğu yerdedir. Anadolu'nun Türkleşmesinde ve aydınlanmasında büyük rol oynayan Evliya-Alperenlerden birisi olan Ebu’l-Hasan Harakanî Hazretleri büyük bir evliyadır.
Sarıkamış Şehitleri: Sarıkamış dramı tarihimizin en trajik olaylarından biridir hiç şüphesiz. Kars’ı Ruslardan geri almak için başlatılan harekâtta, Sarıkamış yakınındaki Allahuekber dağlarında, 1914 yılının 15-22 Aralık tarihleri arasında, 60 bini donarak olmak üzere 78 bin şehit vermiştik.
Çıldır Gölü: Kış aylarında tamamı donan Çıldır Gölü’nde, kızaklı at turu ve buz tutan gölde balık avlamak çok heyecan vericidir. Gölde avlanan, yerel halkın sarıbalık ya da şafak balığı dediği balığın tadı gerçekten çok farklı bir lezzete sahip.
Yusuf HALICI
YazarBalonlu FokBalonlu foklar yalnızca Kuzey Atlantik’in küçük bir kısmında yaşamaktadırlar.Burunlarının üzerinde suda bulundukları zaman şişip inen ilginç bir balon vardır.Bu balonu rakiplerine gözdağı v...
Yazar: Nisa ERCİYES
Sevgili çocuk dostlarım;Her taraf karlarla kaplandı. Çocuklar kartopu oynamayı ve kızaklarla bayır aşağı kaymayı çok seviyorlar. Uzun Kulak Zeliş’in, ben de Ömer’in arkasına biniyorum ve birlikte bayı...
Yazar: Raziye SAĞLAM
-Anne!..Beyzanur panik hâlinde mutfağa koştu.-Anne, kuşumuz gitti, Geveze uçtu, gitti.Annesi Beyzanur’la beraber pencereye koştu.- Kim açtı kafesinin kapısını?-Şey, Ben açtım. Canı sıkılmıştır,beraber...
Yazar: Emine Yılmaz DERECİ
Şanlıurfa, binlerce yıllık tarihi ve zengin kültürel mirasıyla turistlerin ziyaret edebileceği birçok yeri bulunan güzel illerimizin başında geliyor. Efsanelerin doğduğu, peygamberlerin izlerini taşıy...
Yazar: Yusuf HALICI