İllerimizi Tanıyalım: Trabzon
Karadeniz’in incisi olarak tabir edilen, eşsiz doğasıyla nefes kesen bir şehir Trabzon. Her mevsim yağışlarıyla meşhur olan şehir, farklı türden binlerce bitki çeşidiyle kuşatılmıştır. Trabzon, tarihi ve kültürel mirasıyla da öne çıkar. Bizans döneminden kalan Sümela Manastırı, şehrin sembolik yapılarından biridir ve muazzam mimarisiyle dikkat çeker.
Trabzon’un Beşikdüzü, Vakfıkebir, Çarşıbaşı, Akçaabat, Yomra, Arsin, Araklı, Sürmene, Of, Tonya, Düzköy, Şalpazarı, Maçka, Köprübaşı, Dernekpazarı, Hayrat ve Çaykara olmak üzere on altı tane ilçesi vardır.
Sümela Manastırı: Maçka’da çok yüksek bir tepeye inşa edilen Sümela Manastırı kentin simge eserlerinden birisi. Binlerce yıl önce böyle bir tepeye dönemin zor koşullarında inşa edilmiş olması manastırın değerini arttırıyor. 365-395 yılları arasında inşa edilmiş manastır müze olarak ziyaret edilebilir.
Uzungöl: Türkiye’nin önemli doğal güzellikleri arasında yer alan ve doğal mimarisiyle ön plana çıkan Uzungöl, oldukça geniş bir bölgeyi kapsamaktadır. Kaçkar ve Soğanlı Dağları’nın iki yamacının arasında ışıl ışıl parlayan göl her yıl yüz binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir.
Çalköy Mağarası: Trabzon’un popüler doğal güzellikleri arasında Çalköy Mağarası, sessiz ve sakin olması ile ön plana çıkmaktadır. Oldukça geniş bir bölgeyi kapsayan Çalköy Mağarası, dar geçitleriyle de biliniyor. Kilometrelerce uzunluğunda asma köprülerin yer aldığı mağara her yıl on binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir.
Gülbahar Hatun Camii ve Türbesi: İl merkezinde yer almaktadır. Yavuz Sultan Selim’in annesi Gülbahar Hatun’un hatırası için yapılmıştır. Külliyeden cami ile türbe günümüze gelebilmiş; imaret, medrese, hamam ve mektep yıkılmıştır. Mektebin yerine bugünkü Gülbahar Hatun İlkokulu yapılmıştır.
Hamsi: Trabzon’un tanınmasını sağlayan unsurların başında meşhur hamsi ve yemekleri geliyor. Hamsili pilav, hamsili kaygana, hamsi tava, hamsi kuşu, hamsili buğulama, hamsili ekmek, hamsili bulgur pilavı, pazılı hamsi, hamsi çitlemesi, sebzeli hamsi... Bunun yanında karalahana dolması, hamsi tava, mısır ekmeği, kuymak, hamsi çorbası ve Hamsiköy sütlacı Trabzon’un adını dünyaya duyuran diğer yemekleridir.
Vakıf Han: Vakıf Han üç katlı avlulu bir handır. Açık avluyu revak ve arkasındaki odalar çevirir. Birinci katın girişi güneydedir. Bu katta cephede dört dükkân, şadırvan ve caminin giriş kapısı bulunmaktadır. Kuzeyde orta kısımda bir eyvan yer alır. İkinci katta revaklı avlu odaları ve cami bulunmaktadır. Bu caminin güneydoğu köşesindeki minaresi yıkılmıştır.
Yusuf HALICI
YazarŞanlıurfa, binlerce yıllık tarihi ve zengin kültürel mirasıyla turistlerin ziyaret edebileceği birçok yeri bulunan güzel illerimizin başında geliyor. Efsanelerin doğduğu, peygamberlerin izlerini taşıy...
Yazar: Yusuf HALICI
Eser, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kültür ve sanat insanlarının hac ibâdetiyle ilgili olarak duygu ve düşüncelerini kaleme aldıkları yazılarının bir araya getirilmesiyle oluşturulmuştur. Eserd...
Yazar: Yusuf HALICI
Ayçiçeği tarlaları ve meyve bahçeleri ile bezeli olan Tekirdağ'da kiraz ve üzüm olukça ünlüdür. Hem Marmara hem de Karadeniz’e kıyısı olan Tekirdağ Türkiye’nin en özel şehirlerinden biridir. Kilometre...
Yazar: Yusuf HALICI
Ayancık, Boyabat, Dikmen, Durağan, Erfelek, Gerze, Saraydüzü ve Türkeli olmak üzere Sinop ilimizin ilçe sayısı 8’dir.6000 yıllık geçmişe sahip olan Sinop, Karadeniz bölgesinin en güzel kentleri arasın...
Yazar: Yusuf HALICI