Bayram Günleri
Ramazan, gönüllerin ve İslâm âleminin her konuda birleştiği, birlik ve beraberliğin yaygın olduğu huzurlu bir aydır.
Müslümanların birbirleriyle yardımlaştığı, sevinçlerini paylaştığı kutsal bir aydır.
Bayramlarda Allah’ın rahmeti, merhameti ve şefkati insanların yüreklerine iner; insanlar daha hoşgörülü ve sevecen olurlar.
Bayram gelmeden evlerde hazırlıklar yapılır. Çeşit çeşit yemekler, tatlılar hazırlanır. Temizlik yapılır. Bu hazırlıklar misafirlere değer verildiğini gösterir.
Ramazan Bayramı gelip çattığında, herkes huzurla dolmuş bir şekilde bayramı karşılar. Aile bireyleri hep beraber olur, huzurlu sofralar kurulur. Yemekler yenilerek, güzel sohbetler yapılır. Bu durum herkesi birleştirir, huzura eriştirir.
Bayramlarda başta aile büyüklerimiz olmak üzere yakınlarımızın ve Müslüman kardeşlerimizin kabirlerini ziyaret etmeli, onlara hayır duada bulunmalıyız. Anne-babamızın elini öpüp bayramını kutlayarak başlamak üzere, akrabalarımızı, mahalledeki komşularımızı, apartman sakinlerini ziyaret ederek bayramlarını kutlamalı ve hayır dualarını almaya özen göstermeliyiz.
Sevinçlerimiz, mutluluklarımız paylaşmakla çoğalır, üzüntülerimiz paylaşmakla azalır. Bu sebeple Bayramın vermiş olduğu bu sıcak ortam ve ailemizle birlikte yapmış olduğumuz ziyaretler sayesinde, çok önce gördüğümüz akrabalarımızı hatırlarız, hiç görmediklerimizi tanıma imkânı buluruz.
Bayramlar özel günler olduğu için onlara gereken önemi ve değeri vermek vermeliyiz.
Dostluklar, akrabalıklar daha da pekişir. Bayramlarda insanların birbirleri ile ilişkileri güçlenir, aile bağları kuvvetlenir. Bayramlarda çocuklar kadar büyüklerde sevinmek, ilgi görmek, ziyaret edilmek isterler. Bu yüzden büyüklerimizi ziyaret edip ellerini öpmek onları dünyanın en mutlu insanları yapar.
Günümüzde maalesef bayramlar eski önemlerinden değer kaybetmiştir. İnsanların çoğu “Nerede o eski o bayram günleri!” diyerek, sitem etmektedir. Bayramlar değişmemiştir, değişen sadece insanlardır. Bayram günlerini tatil beldelerinde dinlenmek olarak gören ve akrabalarından uzaklaşan insanlardır.
Bayram günlerine gereken önemi verirsek, eski bayram günlerini aramaya ve özlemeye gerek kalmayacaktır.
Yardımlaşmanın, birlik ve beraberliğin arttığı bu günlerde, kişiler birbirlerine maddî yardımlar da bulunmaktadır. İhtiyacı olanlara aynî ve nakdî yardımlar yapılarak onların da bayramı daha mutlu geçirmelerine destek verilir. Bayram demek sevinç, coşku, kutlama ve insanî ilişkilerin gelişmesi demektir.
Bayramlar aynı zamanda millî kültürümüzün devamlılığının sağlaması için çok önemli günlerdir. Bir milletin devamlılığı milli kültürün kuşaktan kuşağa aktarılmasına ve devamlılığına bağlıdır.
Bu bayram ülkemize ve tüm İslâm âlemine neşe, kardeşlik, barış ve sevgi duygularını hâkim kılsın.
Ülkemizin geleceğinin daha aydınlık, daha güçlü olacağı; vatanımız ve milletimiz için birlik beraberlik içerisinde mutlu, sağlıklı, sıhhatli, huzur dolu günlerin olacağı bir bayram olması dileklerimizle…
Bunu hep birlikte başarabiliriz…
Naciye BEYZA
YazarBir milleti, millet yapan, bir arada tutan, ait olma duygusu veren çok kuvvetli değerleri vardır. İnsanlar değerleri sayesinde bir arada olmasa; dağılmaları, parçalanmaları ve yıkılmaları an meselesid...
Yazar: Naciye BEYZA
Oruç; belli bir zaman aralığı içerisinde herhangi bir şey yememek ve içmemek anlamına gelir. Müslüman olmanın şartlarından bir tanesi de oruç tutmaktır. “On bir ayın sultanı” ola...
Yazar: Naciye BEYZA
Sevgili çocuklar;Bizi yaratan, çevremizi güzelliklerle donatan yüce Rabb’imiz Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyuruyor: “Sevdiğiniz şeyleri Allah yolunda harcamadıkça iyiliğe erişemezsiniz.” (3/Âl-i İmran Su...
Yazar: Sırrı ER
Yayla çocukları o yaz tatilinde de yaylaya gelmişlerdi.Önceki yıllarda olduğu gibi o yaz da çocuklara arkadaşları Yusuf başkanlık ediyordu.Bu yaz küçük bir değişiklik olmuştu. Yayla çocuklarından Bura...
Yazar: Mustafa AKGÜN