Yeni Öğretim Yılı
Yeni bir öğretim yılı başlarken aileler tatlı bir telaş içindeler. Bizim zamanımızda eve en yakın okul, en çok tercih edilen okuldu ki bunlar da çoğunlukla devlet okulları olurdu. Zaten özel okulların sayısı da oldukça azdı. Okul yakın ya da uzak olsun, servis aracı âdeti olmadığı için, genelde yürüyerek okula gidilirdi. Şimdi düşünüyorum da evimiz Vefa’daydı ve biz, Vezneciler İlkokulu’na 7 - 8 yaşlarında yanımızda bir büyük olmadan onca yolu yürüyerek gidebilirdik.
Günümüzde ise o yaştaki bir çocuğu, değil o kadar mesafeye, bir sokak öteye bile yalnız göndermeyi düşünmek zor. Acaba o yıllarda sokaklar mı daha güvenliydi yoksa biz mi daha erken büyüyorduk, diye bir soru sorsak sanırım cevabı “Her ikisi de.” olurdu.
70’li yıllarda siyah önlük ve lastik çizmelerimizle Vezneciler İlkokulu’na giderken, bize yakın Beyazıt İlkokulu biraz daha zengin çocuklarının gittiği özel bir okuldu. Çocuklar okula giderken önlük giymeyerek serbest kıyafetle ve genelde hizmetçileri ya da apartman görevlisi (o zamanki tabirle kapıcı) ile giderdi. Biz onları böyle görünce “muhallebi çocukları” diye onlarla dalga geçerdik. Çocuk aklı işte.
İlkokul ikinci sınıftayken bir gün okulda film oynatılacağını gösteren afişleri görünce çok heyecanlanmıştık. O yıllarda evlerde televizyon çok yaygın değildi. Bizim evde vardı ama ilk yıllarda haftada sadece birkaç saat açık olduğu, onda da bizim uykumuz geldiği için hiçbir şey izleyemezdik.
Okulda oynatılan siyah beyaz acıklı Yeşilçam filmini nasıl büyük bir heyecanla izlediğimizi bugün bile hatırlıyorum. Bugünün çocuklarına anlatmaya kalksak sanırım çok gariplerine gider. Ablamla okuma alışkanlığımızı yine aynı yıl bir arkadaşımın babasının bizi Süleymaniye Çocuk Kütüphanesi’ne üye yaptırmasıyla kazandık.
O yıl ne çok hikâye kitabı okumuştuk. Rahmetli babam çok kitap okurdu ve ayrıca eve her gün bir ya da iki günlük gazete girerdi. Küçük yaşlarda eline kitap, gazete almanın, o kitabın kokusunu içine çekmenin tadı bir başkaydı doğrusu.
Bizim zamanımızdan birkaç fotoğraf paylaşırken yeni öğretim yılının anne babalara ve sevgili çocuklarımıza hayırlı olmasını dilerim.
Raziye SAĞLAM
Yazarİsrailoğulları zamanında balık avlayarak çoluk-çocuğunun geçimini sağlayan bir balıkçı vardı. Bir gün avlanırken ağına büyük bir balığın takıldığını gördü; çok sevindi. Hemen ağını çekerek onu yakalad...
Yazar: Ayşe Gül PINAR
Aylar oldu bir defa yağmur yüzü görmedimUfukların ardında gezer kara bulutlarDallarımı terk etti sonbahar yapraklarıAvuçlarımı açtım rahmet gönder Allah’ımŞerha şerha yarıldı yüzümün topraklarıHer gün...
Şair: Tayyib ATMACA
Sevgili çocuk dostlarım; öğleden sonra Karabaş nefes nefese çiftliğe geldi. Uzun Kulak;- Karabaş ne bu hâlin? Sürüye bir şey mi oldu?- Yok, sürü iyi de Lokman otlaktaki ceviz ağacına çıkmıştı. Bir yan...
Yazar: Raziye SAĞLAM
Kitabın adı: DevletYazar: EflatunYayınevi: Karatay YayınlarıYayın yeri ve yılı: Konya/2020Sayfa sayısı: 183Yaş aralığı: 14+İşlenen konular: yaşlılık, zenginlik, bilgelik, cesaret, adalet…İlkçağ filozo...
Yazar: Sait ÖZER