Önce Eğitim Sonra Öğretim
Sevgili çocuklar;
Eylül ayında yeni bir eğitim-öğretim yılı başladı. Geçen yıla göre bir yaş büyüksünüz ve bir üst sınıfa gidiyorsunuz. Okul kurallarını da daha iyi biliyorsunuz. Okula ilk başladığınız günlerde öğretmeniniz ve idareciler size uymanız gereken kuralları duyurdular.
Çocuklar ilk eğitimlerini ailede alırlar. Anne, baba ve kardeşler çocuğa toplum içinde uyulması gereken davranışları öğretirler.
Sevgili çocuklar;
Biliyorsunuz ki insan toplum içinde yaşayan bir varlıktır. Bu bakımdan çevresindeki insanlarla ile iyi ilişkiler kurmak zorundadır.
Komşularımızla iyi ilişkiler kurmak zorundayız. Komşularımızın derdiyle dertlenir, sevinçlerine ortak oluruz.
Arkadaşlıkların sürekli olabilmesi için, davranışlarımızda ölçülü olmamız gerekir. Sevgi ile yaklaşım, kalıcı dostlukları oluşturur. Daha sonra davranışlarımızda kırıcı olmamak ön plânda gelir. Arkadaşlarımızı incitecek, üzecek hareketler, onların bizden soğumalarına sebep olur. Birbirimizle şakalaşmamız dahi, aşırıya kaçmadan, zarar vermeden olmalıdır. Çünkü üzüntü veren bir davranış, şaka olmaktan çıkar.
İnsanlar, birbirleriyle konuşarak anlaşırlar. Konuşmaktan maksat, ölçülü olmaktır. Arkadaşlarımızla oyun oynarken, ders çalışırken kötü ve çirkin sözleri ağzımıza almamalıyız. Söz, kişinin aynasıdır.
Başkaları ile olan ilişkilerimizde ilk dikkat etmemiz gereken konu dürüstlüktür. Dürüstlüğün zıddı olan sahtekârlık, hiç kimse tarafından sevilmeyen bir davranıştır. Hile ve yalansız ilişkiler, karşımızdaki insanların bize güven duymalarını sağlar. İlişkilerde ilk izlenim çok önemlidir. Bu nedenle ağır başlı ve ölçülü hareket insanın değerini yükseltir. Kibirli, somurtkan ve kendini beğenmiş kimseler, başkaları ile ilişki kurmakta zorlanırlar.
Ayrıca hafiflik yapan insan, başkalarının maskarası olur. Gerekli gereksiz her işe burnunu sokmak, gevezelik etmek birer hafiflik belirtisidir.
Ağırbaşlı ve ölçülü hareket eden insanlarda bu tür davranışlar görülmez. Böyle insanlar, toplum tarafından da takdir toplar, sevilir. Sevgili Peygamberimiz, bu konuda da en güzel örnek insandır. O, herkese güler yüzle selâm verir, hal hatır sorardı. Birisi kendine bir şey sorduğu zaman, onu can kulağıyla dinlerdi. Sonra da tane tane cevap verirdi. Kimseyle alay etmez, yerine göre espri ve şaka yapardı.
Bizler, her konuda olduğu gibi başkalarıyla ilişkilerimizde de Peygamberimiz (s.a.v.)’i örnek almalıyız.
Sırrı ER
YazarSevgili çocuklar;Etrafımızı saran karanlıktan bizi aydınlığa çıkaran, yol gösteren ve beynimizi işler vaziyette tutan nedir? Elbette kitaplar… “Peki, kitaplar insanların duygu ve düşüncelerini d...
Yazar: Sırrı ER
Sevgili çocuklar;İlk insan ve ilk peygamber Hz. Âdem’ den günümüze kadar geçen zamanda iyilerle kötüler arasındaki mücadele devam etmektedir. Hakkı savunanlar ve doğru yoldan ayrılmayanlar ile Şeytanı...
Yazar: Sırrı ER
Sevgili çocuklar; Eskiden bir zamanlar tarihî olaylarla ilgilenmek zenginler arasında moda hâline gelmiş. Bu yüzden bazı zenginler, köşklerinin duvarlarına, tarihteki önemli olayları tasvir eden ...
Yazar: Sırrı ER
Vakfın Adı: Şakir Beyefendi Bin AhmedVefik Bey VakfıKurucunun Lakabı: Edirne ValisiKurulduğu Yer: EdirneKuruluş Tarihi: 1341H. / 1923 M.Edirne trenindeki genç yolcu, yanındaki orta yaşlı bir amcayla s...
Yazar: Nisa ERCİYES