İstanbul’da Kültürel Gezi ve Ziyaretler
Sevgili arkadaşlar;
İstanbul şehri, tarihimiz ve kültürümüz açısından çok önemlidir. İstanbul’da yaşayanlar bizden daha şanslılar. Camileri, müzeleri, tarihî mekânları gezip, ziyaret edip yakından görebilirler. İstanbul dışındaki şehirlerde yaşayanlar da fırsat buldukça gezip görmeli, İstanbul’a ve bütün ülkemize sahip çıkmalıdır.
Bazı arkadaşlarımız okul gezilerine veya çeşitli kurumların gezilerine katılarak tarihimizin şahitliklerine tanık olurlar. İstanbul’un manevî ve kültürel değerlerinin başında Ayasofya Camii gelir. Osmanlı Devleti’nin 7. padişahı olan II. Mehmet yani Fatih Sultan Mehmet 29 Mayıs 1453’te İstanbul’u fethedince, önceden 916 yıl kilise olarak hizmet veren Ayasofya’yı camiye çevirmiştir. Hatta fetihten sonraki ilk cuma olan 1 Haziran 1453’te cuma namazı Ayasofya’da kılınmıştır.
Osmanlı Dönemi’nde padişahların hepsi Ayasofya’ya çok değer ve önem vermiş, “Fethin Sembolü̈” olan Ayasofya’nın korunup yasatılması için hiçbir fedakârlıktan kaçınmamışlardır. Fatih Sultan Mehmet, Ayasofya’yı camiye çevirdikten sonra bir minber ve mihrap yaptırmış, ayrıca medrese, kütüphane ekletmiştir.
Ayasofya’nın ilk minaresi de Fatih Sultan Mehmet Dönemi’nde yapılmıştır. Bir müddet müze olarak kullanılan ve ibadete açık olmayan Ayasofya 24 Temmuz 2020 tarihinde kılınan cuma namazıyla tekrar ibadete açılmıştır. Ayasofya Camii manevî ve kültürel konumu itibariyle önemli bir yere sahip olduğu için herkesin ilgisini çekmektedir.
Harika mimarisi, yüksek tavanları, renkli mozaikleri ile çocukları da oldukça cezbeden bir yapıdır. Ayasofya Camii özlediği çocuk seslerine kavuşmuştur. Artık çocuklar namaz kılarak, oyunlar oynayarak bu camimize de sahip çıkacaktır.
Yine ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri de Topkapı Sarayı’dır. Anne ve babalar veya öğretmenleriniz sizleri bir müzeye ya da bir yere götürmeye karar verdiğinde önce kendileri kısa bir bilgi notu vermeleri faydalı olacaktır. Diyelim ki Topkapı Sarayı gezilecek, çocuklar için saray nedir, kimler yaşamış burada, nasıl idare edilmiş, çocukların ilgisini çekeceği bölümler yavaş yavaş sakince gezdirilmelidir. Özellikle padişah kıyafetleri ya da hazine bölümündeki eşyalar ile kutsal emanetlerin bulunduğu özel bölümler anlatılırken bunların bizim içinde önemli ve değerli olduğu vurgulanmalı, yıllardır bize kadar gelmesinin ne kadar önemli olduğu belirtilmelidir.
Padişah camileri gezilecek olursa, Sultanahmet, Nuru Osmaniye, Bayezit, Süleymaniye, Şehzadebaşı, Fatih Camii, Yavuz Selim gibi camilerin önemini öğrenmelisiniz. İstanbul yedi tepeli bir şehirdir. Her tepesinde bir güzel eser ve bir cami vardır. Bunları görerek öğrenmek önemlidir.
Padişah türbeleri, Osmanlı çeşmeleri, Osmanlı sebilleri, saat kuleleri, İstanbul’un sur kapılarını gezmek bile harika bir gezi konusudur. Bize tarihimizi ve geçmişimizi öğretir. Kültürel gezi ve ziyaretler için haydi çocuklar…
Musa Tektaş
Editör
YazarKarahindibalara baktı. Gözleri parladı. “Anne, baksana şunlara hadi koş hemen üfleyelim hepsini!” diyip yeşilliğin içine daldı küçükkız. Kırmızı elbisesi koyu yeşil çimenlerin arasında parıldıyordu......
Yazar: Seda BAYRAK DURGUT
Allah’ın halifesi olan insan, Allah’ın zat, sıfat ve fiillerinin en mükemmel şekliyle tecelli ettiği varlıktır. İnsan, Allah’ın eksiksiz bir görüntüsü ve O’nu gösteren mükemmel bir aynadır. Âlemde bul...
Yazar: Editör
İnsanlar eşit olarak doğarlar, eşit olarak ölürler. Doğumla ölüm arasındaki çizgi zaman zaman eşitsizlik ve farklılık meydana getirir. Birimizin diğerimizden insan hakları yönünden hiçbir farkı yoktur...
Yazar: Editör
Sibel Unur: Değerli misafirlerimiz “Açıl Susam Açıl” isimli programımıza hoş geldiniz. Bugünkü söyleşi konuğum Yıldız Güzel. Hoş geldin Yıldız.Yıldız Güzel: Hoş buldum.- Önce bize kendini tanıtır mısı...
Yazar: Sibel UNUR ÖZDEMİR