İllerimizi Tanıyalım: Siirt
Siirt, dört mevsimin en güzel şekliyle yaşandığı iklimi, her türlü sebze ve meyvenin yetiştiği bereketli toprakları, el emeği göz nurunun ürünü olan battaniye ve kilimleri, şifa kaynağı Pervari Balı, iri taneli fıstığı, kendine has lezzeti olan Zivzik Narı, doğal güzellikleri, tarihi eserleri, bağrında barındırdığı evliyaları ile görülmeye değer bir yerdir.
Siirt ilinin ilçeleri; Aydınlar, Baykan, Eruh, Kurtalan, Pervari ve Şirvan'dır.
Ulu Camii: Kudretli görünümüyle ziyaretçilerinde hayranlık uyandırıyor. Kitabesi olmadığı için tam olarak inşa edildiği dönem hakkında bir bilgi yoktur ancak yine de caminin yaklaşık 1000 yıllık bir geçmişe sahip olduğu tahmin ediliyor. Çok güzel bir cami. Dikdörtgen klasik ulu camilerden. 12. yüzyıl özellikle mihrabı ve minaresi özgün. Mavi çinili bir minare. Orta Asya esintisi var. Cami Artuklu yapısıdır.
İbrahim Hakkı Hazretleri Türbesi: Türbe, inanç turizminde önemli bir değere sahip. Türbenin UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesindedir. İbrahim Hakkı Hazretleri, âlim ve mutasavvıftır. Aslen Erzurumludur ve Marifetname adlı eseri yazmış. İki ekinoks döneminde türbede benzersiz bir ambiyans oluyor. O yüzden burayı 21 Mart ya da 23 Eylül tarihlerinde görülmesi önerilir.
Rasıl Hacar: Delikli Taş olarak da bilinen Rasıl Hacar, Botan Çayını doğrudan gören bir açıya sahip. Kanyon, 400 metreye yakın bir yüksekliğe sahip. Kireç taşlarının yüzlerce yıl önce oyulması neticesinde ortaya çıkmış. Kanyon, son zamanlarda yamaç paraşütü tutkunları için cazip bir alan olarak değerlendiriliyor.
Botan Çayı: Aynı adı taşıyan vadiyle özdeşleşmiş bir yer. Karşısına tarihi kaleleri ve seyir teraslarını alan bu ünlü çay, şehrin sembolik mekânlarından biri. Dicle’nin bir kolu olarak da bilinen çayda, pikniğin yansıra kano başta olmak üzere pek çok aktivite gerçekleşiyor.
Büryan Kebabı ve Perde Pilavı: Siirt'in en meşhur lezzetleridir. Büryan kebabı, kuzu eti ile hazırlanır ve birkaç metre derinlikteki kuyuda çamurla kapatılarak pişirilir. Genellikle yaz aylarında tercih edilir. Perde pilavı için ise hamur harcı, tencereyi kaplayacak şekilde sıvanır. İç harcında pilav, tavuk eti ve çeşitli baharatlar kullanılır. İç harç tencereye yerleştirildikten sonra, hamur ile tamamen kapatılır ve fırında pişirilir.
Bıttım Sabunu: Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetişen bıttım ağacının yağından yapılan bir çeşit doğal sabundur. Yapımında kullanılan bıttım yağı, saç dökülmesi, kepek, egzama gibi saç ve cilt sorunlarını tedavi etmek için kullanılır. Ciltteki ölü hücreleri temizleme, cildi nemlendirme, sivilce, egzama ve kaşıntı gibi cilt sorunlarını gidermeye yardımcı olması bıttım sabununun faydalarındandır.
Yusuf HALICI
YazarKaradeniz’in incisi olarak tabir edilen, eşsiz doğasıyla nefes kesen bir şehir Trabzon. Her mevsim yağışlarıyla meşhur olan şehir, farklı türden binlerce bitki çeşidiyle kuşatılmıştır. Trabzon, tarihi...
Yazar: Yusuf HALICI
Eser, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kültür ve sanat insanlarının hac ibâdetiyle ilgili olarak duygu ve düşüncelerini kaleme aldıkları yazılarının bir araya getirilmesiyle oluşturulmuştur. Eserd...
Yazar: Yusuf HALICI
Yaşlı bir kadın elinde bastonu ile parkta yürüyüş yapıyordu. Evlerine yakın olan bu parka hemen hemen her gün gelirdi. Soluklanmak için durduğunda yanına beş yaşlarında bir kız çocuğu yaklaştı ve ona ...
Yazar: Emine Yılmaz DERECİ
Gençlik dönemi insanın en aktif, verimli ve hareketli olduğu dönemdir. İnsanlar bu dönemde kendilerini tanımakta ve hayatlarını yönlendirmektedirler. Bir toplumun dinamik kesim diye adlandırılan gençl...
Yazar: Yusuf HALICI