İllerimizi Tanıyalım: İzmir
Türkiye’nin üçüncü büyük şehri, Ege’nin güzide incisi İzmir pek çok doğal ve tarihi güzelliğin bir arada olduğu kıyı illerimizden biridir.
İzmir aynı zamanda çeşitli kültürlerin barış içinde yıllardır bir arada yaşadığı yerleşim merkezlerinden biridir.
İzmir'in Aliağa, Balçova, Bayındır, Bayraklı, Bergama, Beydağ, Bornova, Buca, Çeşme, Çiğli, Dikili, Foça, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karaburun, Karşıyaka, Kemalpaşa, Kınık, Kiraz, Konak, Menderes, Menemen, Narlıdere, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk, Tire, Torbalı ve Urla olmak üzere 30 ilçesi vardır.
Saat Kulesi: Osmanlı padişahlarından II. Abdülhamid'in tahta çıkışını kutlamak adına yapılmış bir eser olarak hâlâ ayaktadır. Saat kulesi İzmir'i simgeleyen önemli eserlerden biri olmaktadır.
Kemeraltı Çarşısı: İzmir'in simgesel yapılarından biri olan çarşı kurulduğu günden bu yana önemli bir ticaret merkezi olmaktadır. Dünyanın en eski çarşılardan biri olan Kemeraltı çarşısında camiler, dükkânlar, hamamlar, çeşmeler ve hanlar olmak üzere pek çok tarihi yapı vardır.
Kordon Boyu: Alsancak'ın kıyı şeridinde yer alan Kordon’un yapılışı 1850 yılına kadar uzanmaktadır. Konak Cumhuriyet Meydanı ile Alsancak Limanı arasındaki sahil yoludur. Denizi seyretmek veya keyifli bir yürüyüş yapmak isteyenler tarafından tercih edilebilir.
Boyoz: İzmir’in meşhur lezzeti boyoz, çay ile tüketilen sade hamur işidir. Tuz ve şeker katılan bu lezzette tuz tadı nispeten ön plana çıkar. Zeytinyağıyla hazırlandığı için yumuşak bir kıvama sahip olan boyoz, farklı lezzete sahiptir.
Kumru: İzmir sandviçi olarak da isimlendirilen kumru, iç malzemesinin bolluğuyla dikkat çeker. İzmir tulumu, kaşar peyniri, yeşilbiber, salatalık turşusu, domates, sosis, salam, sucuk, ketçap ve mayonez vardır.
Efes Antik Kenti: 2015’te Dünya Mirası olarak tescillediği Efes, Roma medeniyetinin izlerini taşır. Efes’e ilk yerleşen insanların geçmişi milattan önce 5000-6000’li yıllara kadar uzanır. Celsus Kütüphanesi, Meryem Ana Evi, Artemis Tapınağı antik kent bölgesinde bulunur.
Yusuf HALICI
YazarYazı Masası: Yazı, Editörlük ve Medya Kursu NotlarıDergimiz yazarlarından Mehmet Nuri Yardım, “Yazı Masası: Yazı, Editörlük ve Medya Kursu Notları” adlı kitabıyla, yazarlık, editörlük ve medya alanlar...
Yazar: Yusuf HALICI
Merhaba, benim adım Hazan. Eylül ayında doğduğum için annem ve babam ismimi “Hazan” koymuşlar. Hazan, sonbahar demek. Bir anlamı da güz. Anlayacağınız sonbahar çocuğuyum ben. Sarı ve kahve tonlarındak...
Yazar: Sibel UNUR ÖZDEMİR
Yozgat şehri, Bozok yaylasının yüksek tepelerinden birinin eteğine kurulmuş tabiat güzellikleri bakımından eşsiz bir yerdir. Yozgat, zengin tarihi dokusu, doğal güzellikleri ve misafirperver insanları...
Yazar: Yusuf HALICI
Eser, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kültür ve sanat insanlarının hac ibâdetiyle ilgili olarak duygu ve düşüncelerini kaleme aldıkları yazılarının bir araya getirilmesiyle oluşturulmuştur. Eserd...
Yazar: Yusuf HALICI