Esmâ-i Nebî: Muallim
Muallim / Öğretici (s.a.v.)
Sevgili Peygamberimizin mübarek isimlerinden biri de “Muallim/Öğretici” dir. İnsanın doğumundan ölümüne kadar sürekli bir öğrenme süreci içindedir. Hayatı boyunca sürekli olarak bir şeyler öğrenir ve bu süreçte karakterini şekillendirir. Özellikle dinî eğitimde ve karakter gelişiminde, rol modellerin önemi büyüktür. "Rol model olma ve model alma" kavramları, insanların hayatlarına yön verir ve öğrenme yeteneklerini geliştirir.
Örnek şahsiyetler, toplumları şekillendiren ve ilham veren kişilerdir. Özellikle dinî değerlerin taşıyıcıları olan peygamberler, insanlık için örnek ve rehber olmuşlardır. Peygamberimiz Hz. Muhammed de (s.a.v.), insanlığa örnek olmuş son peygamberdir. O'nun yaşamı, insanlık için rehberlik etmiş ve öğretici bir nitelik taşımıştır.
Hz. Peygamber (s.a.v.), eğitimci ve öğretici olarak gönderilmiştir. Onun hayatı, bilgelikle donanmış ve vahiyle desteklenmiş bir öğretmenin hayatını yansıtır. O, hayatın anahtarlarını ve sonuçlarını öğretmiş, ashabına babanın evladına öğrettiği gibi öğretmiştir. Peygamberimiz (s.a.v.), ashabını dikkatle yetiştirmiştir.
Basit sorunlar yüzünden bile birbirlerine zarar veren bir toplumdan, adalet ve merhametle anılan bir toplum yaratmıştır. Medenî bir toplum oluşturarak, insanlara örnek olmuş ve onları İslam'ın esaslarıyla donatmıştır. Sahabe nesli arasında önemli bir yere sahip olan Ashab-ı Suffe, İslam'ı öğrenme ve hizmet etme tutkusuyla Hz. Peygamber'in (s.a.v.) öğrencisi olmuşlardır. Onlar, İslam'ı öğrenmek ve başkalarına öğretmek için fedakârlık yapmış ve Hz. Peygamber'in eğitim seferberliğine katılmışlardır.
Hz. Peygamber'in eğitim ilkelerinde en önemli husus, iyiliği teşvik etmek ve kötülükten sakındırmaktır. O, insanlara yumuşak bir şekilde yaklaşarak onları doğru yola yönlendirmiştir. Çocukların yaptığı hataları cezalandırmak yerine, bu hataları bir öğrenme fırsatı olarak görmüş ve onlara doğruyu öğretmiştir.
Bir örnekte, hurma ağaçlarını taşlayan bir çocuğa kızmadan önce neden böyle davrandığını sormuş ve onun ihtiyacını anladıktan sonra doğruyu öğretmiştir. Hadislerinde, ashabını çeşitli konularda uyarmış ve teşvik etmiştir. Cahillik, ilgisizlik, faydasız bilgi, kibir, iyiliği gösteriş yapma, yalan yere yemin etme gibi kötü davranışlardan kaçınmalarını öğütlemiş; köleleri azad etme, onlara iyi davranma, insanlara ikramda bulunma gibi güzel davranışları teşvik etmiştir.
Hz. Peygamber, ashabına sürekli olarak hayır ve iyilik yapmalarını teşvik etmiş, onlara bu konuda telkinlerde bulunmuştur. Bir sahâbîye, hayır işlemenin her zaman daha iyi olduğunu söyleyerek bu ilkeyi vurgulamıştır.
Editör
YazarKapılma dünya hırsınaSalih amel işle oğulSonra dönersin tersineKör şeytanı taşla oğulHer işlerin kolay geleEmeğini verme yeleKoparırsan gülü bileBesmeleyle başla oğul.Haram yeme,zehir olurMeleklerden ...
Şair: Ramazan PAMUK
Uyuşukluk olarak da ifade edilen letarji, sürekli uyku hali ve yorgunluğa bağlı olarak kişinin yaşamsal fonksiyonlarının oldukça düşük seviyeye indiği bir durumdur. Letarji durumunda sürekli bir uyku ...
Yazar: Nesibe AYDIN
Murtazâ: Takdir Edilmiş, Beğenilmiş, Seçilmiş (s.a.v.)Sevgili Peygamberimiz’in bir ism-i şerifi de “Murtaza” idi. Hz. Muhammed (s.a.v.); Allah'ın (c.c.) seçtiği, beğendiği ve yüksek ahlâkıyla ör...
Yazar: Editör
Ebru ebru erguvanlar,Bütünleşmiş İstanbul’la,Lale, sümbül gıpta etmiş, Bahar bahar nice kulla.İlkbaharda leylak açar,Kelebek üstünde uçar,Bir mevsimlik kısa ömrü,Sevda sevda gelir geçer.İlk...
Şair: Rabia BARIŞ