Dîvân-ı Hulûsi: Kaşın mihrâbına secde edenler kâmet etmezler
1. Kaşın mihrâbına secde edenler kâmet etmezler
Yüzünden gayrı bir veche durup da tâat etmezler
2. Senin sevdâ-yı zülfüne kimin bağlansa gerdânı
Düşüp sahrâya bir dem firkatınla râhat etmezler
3. Senin bir kez nigâh-ı çeşmine hem-dûş olan diller
Çekip mihnet kapından gayra arz-ı hâcet etmezler
4. Senin meyhâne-i ma‘nâda rind sermestlerin var kim
Leb-i la‘linden özge ekl ü şürbü âdet etmezler
5. Harâmî gözlerin şâhâ eder cân varını yağmâ
Ne âdet anlara kim gayrı şeyi gâret etmezler
6. Hulûsî bâde iç mahbûb elinden mest ü medhûş ol
Ki hüşyâr olanı bu bezme cezb-i hâlet etmezler
1. Ey sevgili! Senin kaşın mihrabına secde edenler (secdede kalır ve bir daha) doğrulmazlar. (Onlar), senin yüzünden başka bir tarafa yönelip de ibadet etmezler.
2. Ey sevgili! Senin saçlarının sevdasına tutulup boynunu kaptıranlar, çöllere düşüp ayrılıktan dolayı bir an olsun rahat etmezler.
3. Senin bakışına bir kez muhatap olan yani seninle göz göze gelen gönüller sıkıntı çekerler ancak yine de senin kapından başka hiçbir yere ihtiyaçlarını arz etmezler.
4. Senin mana meyhanesinde dünyadan el etek çekmiş öyle rind sarhoşların (kendinden geçenlerin) var ki onlar, la‘l dudağından başka yeme ve içmeyi âdet etmezler.
5. Ey şah sevgili! Senin hırsız gözlerin can varlığını yağmalar. Onların bu âdeti nasıl bir âdettir ki başka bir şeyi yağmalamazlar.
6. Ey Hulûsî! Sevgili elinden aşk şarabı iç, sarhoş ol ve kendinden geç. Çünkü aklı başında olanı yani sarhoş olmayanı bu meclise çekmeye uğraşmazlar.
Nesre Çeviren: Prof.Dr. Nihat ÖZTOPRAK
Es-Seyyid Osman Hulusi Ateş Efendi
YazarTasavvufta mârifet; kişinin kendini tanıyarak Rabb’ini tanıması, Allah dostlarına âşinâlık kazanması, hakîkat bilgisine erişmesi ve irfân meclislerine kavuşarak, âriflerin sırrına vâkıf olması şeklind...
Yazar: Musa TEKTAŞ
Tarık bin Ziyad’dan Gırnata Hükümetine yahut Avrupa'da Endülüs'ün SeyriEndülüs İslâm medeniyeti, 711’deki fethinden 1492’deki çöküşüne kadar 881 yıllık bir dönemi kapsamaktadır. İslâm ordusu bu toprak...
Yazar: M.Nihat MALKOÇ
Duygularımızı doğru ve yerinde kullanmamız ihtiyacı tamamen insanîdir. Yaşadığımız dünya üzerinde milyarlarca insan bulunmakta ve bu da milyarlarca farklı düşünce anlamına geliyor. Dünya nüfusu arttık...
Yazar: Erol AFŞİN
1. Ey gönül hâk idi aslın sen yine hâk olagörDerd-i Hakk ile yanuban cümleden pâk olagör2. Sana cân u dil verüben ismini Âdem koyduNefsini katl eyleyüben kurb-ı “levlâk” olagör3. Şugl-ı dünyâdan arıt ...
Yazar: Es-Seyyid Osman Hulusi Ateş Efendi