Çocuklarda Sorumluluk Duygusu
Eğitimin amacı, insanlara istenen ve kalıcı değişiklikler kazandırmaktır. Burada önemli olan “istenen” kelimesidir. İstenilen şey, bir toplumun gelecekte huzurlu ve düzenli olabilmesi için gerekli olan değerlerdir. Bu değerler, insanların doğru kararlar vermesine ve doğru davranmasına yardımcı olur.
Toplumun değerlerini bilen ve bunlara uyan insanlar, hem kendilerine, hem başkalarına hem de topluma karşı sorumluluk duyarlar ve bu sorumluluklarına göre hareket ederler. Son yıllarda, değerler eğitimi daha önemli hale geldi. Bu nedenle, değerler eğitiminin nasıl yapılacağı ve hangi yöntemlerin kullanılacağı üzerinde daha çok duruluyor.
Günümüzde, toplumumuzda önemli olan değerlerin yeterince dikkate alınmadığı ve insanların birbirine karşı hoşgörüsüz olduğu görülüyor. Bu sorunları çözmek için, her bireye değerlerimizi öğretmek ve onları saygılı, adil, çalışkan, dürüst ve hoşgörülü insanlar olarak yetiştirmek gerekiyor. Bu şekilde, toplumsal huzuru ve düzeni sağlamak amaçlanıyor.
Sorumluluk, başkalarının haklarına saygı göstermek ve kendi davranışlarının sonuçlarını kabul etmek demektir. Çocuklar, yaşlarına uygun görevlerini yerine getirerek sorumluluk sahibi olabilirler. Sorumluluk sahibi çocuklar, yaptıkları işi sonuna kadar götüren ve sonuçlarına katlanan çocuklardır.
Çocukların: Kendi kararlarını verebilen, karar alırken kaynakları kullanabilen, aldığı kararların sonuçlarını kabul edebilen, değer yargılarını gözeten, bağımsız davranabilen, özgüven sahibi olan, başkalarının haklarına saygı gösteren bireyler olmalarını isteriz.
Ailede düzen, güven, dürüstlük ve adalet sağlamak için herkesin sorumlulukları vardır. Çocukları bu sorumlulukları almaya hazırlamak ise anne ve babanın görevdir. Sorumluluk öğrenmek bir beceridir; çocuk ne kadar çok denerse, bu konuda o kadar başarılı olur.
Evde bazı sorumluluklar almak, çocuğun okulda da sorumluluklarını üstlenmesine yardımcı olur. Sorumluluk kazanmak için belirli bir yaş yoktur; çocuğun hangi zamanlarda sorumluluk almaya istekli ve hazır olduğu önemlidir. Her ihtiyacı anne baba tarafından karşılanan, neyi nasıl yapacağı sürekli hatırlatılan ve yanlış yaptığında azarlanan çocuklar, bağımsız kişilik geliştiremezler ve sorumluluk duygusu kazanmakta zorlanırlar.
Çocuğa sorumluluk vermek, kişilik gelişimini olumlu yönde etkiler. Yaşına uygun sorumluluklar almak, çocuğun kendine güvenini artırır, paylaşma ve başarma duygularını tatmin eder. Uzun vadede, çocuğun kendi başına hareket etme, çevresini ve kendini organize etme becerilerini geliştirir.
Editör
YazarArapça’da el-Muahhir, “geriye bırakan, erteleyen” anlamlarına gelir. Bu isim, Kur’ân-ı Kerim’de isim kalıbıyla değil, fiil kalıbıyla yer almıştır. Mü’min açısından dünya hayatı bir sınanma yeridir. Ye...
Yazar: Editör
Mutasavvıflar, Kur’an ve Hz. Peygamber (s.a.v.)'in öğretilerine titizlikle uyarak nasihatlerde bulunmuşlardır. Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi de bu geleneği devam ettiren önemli bir sufidir. Dîvân ve m...
Yazar: Editör
Müctebâ: Seçilmiş Peygamber (S.A.V.)Peygamberlerin, yaşadıkları toplumların hassas sorunlarını keşfetme ve bu toplumları evrensel ahlâkî değerler etrafında birleştirme konusundaki mücadeleleri, insanl...
Yazar: Editör
İslâm, toplumun düzenli ve sağlıklı işleyebilmesi için ortak sorumluluklar ve haklara riayet edilmesi gerektiğini öğretir. Bu anlayış, günlük alışverişlerden toplumsal yönetim gibi hayati meselelere k...
Yazar: Editör