ÇOCUKLARA OKUMAYI SEVDİRELİM
itap¸ çocuğun zihni¸ duygusal ve sosyal gelişiminde önemli bir uyarandır. Kitap okumayı seven çocuklar daha başarılı ve daha mutlu olurlar.
itap¸ çocuğun zihni¸ duygusal ve sosyal gelişiminde önemli bir uyarandır. Kitap okumayı seven çocuklar daha başarılı ve daha mutlu olurlar.
Çocuğa kitap alarak¸ okuyarak¸ masal anlatarak okumaya istek ve ilgi uyandırmalıyız. Kitap okumak için her yaşta faaliyete geçebiliriz. Bebekler¸ ninnileri hatırlatan ve çocuklar için yazılmış kafiyeli şiirleri dinlemeyi çok severler. Ayrıca bebek resimleri ile dolu kitaplara bakmaya da bayılırlar. Daha büyük çocuklar¸ kendi başlarına rahatça okuyabilecek durumda dahi olsalar¸ anne ve babası ile kitaplarını paylaşmaktan zevk alırlar. Ayrıca:
• Kitap okurken resimlerini birlikte inceleyelim¸ yorumlar yapalım.
• Çocuğumuzu sık sık kitapçıya ve kütüphaneye götürelim. Sevdikleri kitaplardan alalım¸ teşvik edelim.
• Çocuk dergilerine abone edelim. Kendi adlarına posta geldiğinde çocuklar çok heyecanlanırlar.- Kendimiz de kitap okumaya vakit ayıralım. Akşamları televizyonu kapatalım ve ailece oturup kitap okuyalım.
• Çizgi romanlara belli yaştan sonra izin verelim.
• Okunan kitapları anlatmak ve paylaşmakla; konuşma¸ okuduğunu anlama ve ifade etme becerisinin geliştiğini bilelim.
Bu konuda Bilge Yayınlarından çıkan Ahmet Maraşlı Beyin "Okumayı Sevdirmenin Yolları" adlı kitabı muhakkak okuyalım ve tatbik edelim.
Öğrenme Sevgisi Aşıladım
Hayat usta bir öğretmendir ve meraklı bir çocuk için dünya da bir sınıftır. Onlara öğrenme sevgisi aşılayalım. Böylece onlar sadece okulda değil aynı zamanda yaşantılarında da öğrenecek¸ ilerleyeceklerdir. Öğrenmek ise merakta saklıdır ve oradan kök alır. Çocuklar yaradılıştan meraklıdır.
Onlarla konuşalım¸ sorularına cevap verelim ve dünyayı¸ eşyaları¸ canlıları tanıma isteklerine izin verelim. Sözgelimi çiçek gördük¸ ilgisini yöneltelim ve koklamaya zaman ayıralım. Keşif amaçlı tabiat gezileri düzenleyelim. Kuşları¸ hayvanları inceleyerek haklarında yorum yapalım.
Öğrenme merakla olur ve akademik başarı buna bağlıdır.
Bunun için:
• Elimizden gelen destek ve yardımı yapalım. Serbest oyunu teşvik edelim. Evi güvenli hale getirerek oyuncaklarıyla etrafı dağıtmasına göz yumalım.
• Öğrenmeyi bir görev veya zor ve zevksiz bir iş olarak görmek yerine¸ kişisel tatmin olmalarını sağlayalım.
• Evimiz gürültülü olmasın¸ sakinlik ve sessizlik ortama hakim olsun. Aile hayatında uyuma dikkat edelim.
• Çocuğumuzun okuluna ve öğretmenine kıymet verelim.
Sefa SAYGILI
YazarHepimiz dünyada faniyiz. Gelip geçiciyiz. Bu yüzden hayatı aşın ciddiye alıp¸ asık suratlı olmak doğru değildir.Hepimiz dünyada faniyiz. Gelip geçiciyiz. Bu yüzden hayatı aşın ciddiye alıp¸ asık surat...
Yazar: Sefa SAYGILI
“Sâde” yazmak, “basit” yazmak değildir. Çoğu kimse sâde kelimesini basit kelimesiyle aynı anlamda kullanır. Oysa sâde, içinde derinlik barındıran bir kavram… Fakat basit, sathîdir; yüzeysel, üstünkörü...
Yazar: Bilal KEMİKLİ
Yazar/ Çizer: Emily Gravett Çevirmen: Sima Özkan Yıldırım Sayfa Sayısı: 36 Yaş Aralığı: 4-6 Yayınevi/Yılı: Beta Kids Yayınları/2016 İşlenen Konular: Çevre bilinci, doğal hayat, temizlik ve düzeni...
Yazar: Tuğba Karataş AYDAN
Kitap¸ çocuğun zihni¸ duygusal ve sosyal gelişiminde önemli bir uyarandır. Üstelik bilgisayar¸ internet ve televizyon yaygınlaştıkça kitabın önemi azalacağına daha da artmaktadır. Bu yüzden çocukta ki...
Yazar: Sefa SAYGILI