Bir Kitap: Küçük Pilotlar
Kitabın adı: Küçük Pilotlar
Yazan-Çizen: EleonoraBarsotti
Çeviren: Tülay Öncü
Yayınevi: Damla Yayınevi
Yayın yeri ve yılı: İstanbul/2015
Sayfa sayısı: 33
Yaş aralığı: 8+
İşlenen konular: İlk uçuş denemeleri ve ilk uçaklar; havaalanı ve havaalanındaki hizmetler…
Evet sevgili çocuklar, bugün sizlere ilk uçaklardan, ilk pilotlardan, havaalanlarından bahsedeceğim. Önce içinizde pilot olmayı isteyen var mı? Hımm! Bazılarınızın evet dediğini duyar gibiyim. Evet, pilotluk dünyanın en heyecanlı mesleklerinden biri olsa gerek. Gelin önce “Küçük Pilotlar” kitabımızdan hareketle insanoğlunun ilk uçuş denemeleri ve yapılan ilk uçaklardan bahsedelim.
İnsanlar çok eski zamanlardan beri kuşlar gibi uçmayı istediler. Onların bu hayalleri zamanla gerçek oldu. Meşhur ressam Leonardo da Vinci gibi meraklı mucitler uçak tasarımları yaptılar.Orville ve Wilbur (Wright Kardeşler) de yüzlerce deneme yaptı. İşte onların yaptığı bu tasarımlar bugünkü uçakların temelini oluşturdu.
Şimdiye kadar söylediklerimiz Avrupa’da yapılanlar. Peki, Müslüman Türk bilginleri ne yaptı? Elbette onlar da uçak tasarımları ve uçuş denemeleri yaptılar. Mesela HezarfenAhmed Çelebi bundan 400 yıl önce kendi geliştirdiği takma kanatlarla uçarak İstanbul Boğazı’nı geçti. Ahmed Çelebi’nin isminin başında “Hezarfen” dedim. Bu kelimenin anlamını sanırım merak ettiniz. Çocuklar hezarfen “bin bilim sahibi/ çok fazla şey bilen” demektir. İlim öğrenmedeki kabiliyeti, çalışkanlığı ve uçma deneyimleri nedeniyle ona bu isim verilmiştir.
Biraz da ilk balondan bahsedelim. İlk uçan balon yaklaşık 250 yıl önce havalandı. Biliyor musunuz ilk yolcuları nelerdi? Bir horoz, bir koyun ve bir kaz. Evet, gökyüzünden yeryüzüne bakan ilk şanslı hayvanlar onlardı.
Peki çocuklar, biraz da havaalanları hakkında konuşalım mı? Evet, havaalanları yukarıdan bakıldığında kocaman bir kasabaya benzer. Gece gündüz dünyanın farklı yerlerinden seyahat eden yolculara hizmet eder. Havaalanında pistler, kontrol kuleleri, hangar, rüzgâr tulumu, terminal gibi pek çok şey bulunur. Bütün bunlar insanların rahat etmeleri için hizmet verir. Elbette bunların dışında daha pek çok şey-mağazalar, lokantalar, hediyelik eşya satan dükkânlar- bulunur.
Bilet kaydı yaptıran yolcular havaalanına gelince güvenlik işlemleri başlar. Yani önce yolcular güvenlik kontrolünden geçirilir. Bagajları alınan yolcular artık uçağa binebilir.Uçağın da pek çok bölümü vardır. Kokpit, kanatlar, motorlar vs. Uçakta yolcular uyuyabilir, film izleyebilir, kitap, gazete ve dergi okuyabilir. Ayrıca uçakta yemek servisi de bulunmaktadır.
Evet sevgili çocuklar, planörler, deniz uçakları, zeplingler (uçan balon), helikopterler yine insanoğlunun geliştirdiği uçma vasıtalarıdır.
Şunu da söyleyelim ki uçaklar insanları uzak yerlere daha güvenli taşıyan araçlardır. Yani uçaklardan korkmamak gerekir. Hepinize iyi okumalar…
Sait ÖZER
YazarAnne, baba ve çocuklardan oluşan topluluğa “aile” deniyormuş arkadaşlar. Böyle yazıyor sözlükte. Bence “aile” bu tanımdan çok daha fazlası. Gelin size, benim ailemi ve aile kelimesinden ne anladığımı ...
Yazar: Sibel UNUR ÖZDEMİR
Kış mevsimi çocuklar için ayrı bir güzeldir. Eskiden o kadar çok kar yağardı ki, büyüklerimiz şakayla bizi karların üzerine atarlardı. Gün boyunca dışarıda çok kaldığımızdan babaannelerimiz eve geldiğ...
Yazar: Editör
Kitabın adı: Nesillerin RuhuYazar: Prof. Dr. Mehmet KaplanYayınevi: Dergâh YayınlarıYayın yeri ve yılı: İstanbul/2001Sayfa sayısı: 231Yaş aralığı: 14+İşlenen konular: medeniyet, kültür, dil, sanat, ed...
Yazar: Sait ÖZER
Hangi ülkeden ve yöreden olursa olsun, yeryüzünde yaşayan tüm insanların temel ihtiyaçları; beslenme, barınma, eşit birer birey olarak yaşayacakları güvenli bir ortamdır. Bunların dışında her bireyin ...
Yazar: Erdal KARASU