Bir Kitap: Biruni’yle Bir Gün
Kitabın adı: Biruni’yle Bir Gün
Yazar: Mustafa Orakçı
Resimleyen: Gökçe Arifoğlu
Yayınevi: Timaş Çocuk
Yayın yeri ve yılı: İstanbul/2018
Sayfa sayısı: 48
Yaş aralığı: 8+
İşlenen konular: sorumluluk sahibi olmak, meraklı olmak, araştırmak, öğrenmek…
Bazen anne ve babamızdan öyle şeyler isteriz ki istediğimiz bu şeylerin bize faydasının ne olacağını ya da ailemizin içinde bulunduğu durumu bilmeden/düşünmeden. Acaba hemen olmasını istediğimiz şeyi niçin istiyoruz ve nerede/nasıl kullanacağız düşündük mü? Bununla beraber ailemizin o istediğimiz şeyi almaya karşı maddî gücü var mı? İşte sevgili çocuklar, elbette bir şeylere sahip olma hepimizin hakkı ancak bunların yerinde ve zamanında istenmesi de çok önemli.
Bugün sizlerle paylaşacağım Biruni’yle Bir Gün adlı kitapta Murat adında bir arkadaşımız var. Murat, annesinden bir bilgisayar istiyor ancak ailesinin ekonomik durumu çok da müsait değil. Annesi bunu söylemesine rağmen Murat bilgisayarı alma konusunda ısrar ediyor annesini de üzüyor. Neyse ki Murat sonradan hatasını anlıyor ve yaptığı davranışın ne kadar yanlış olduğunu fark ediyor. Bu da çok önemli değil mi çocuklar yani hatamızı anlamak ve pişman olmak.
Murat’ın bir de ödevi var. Biruni adında çok eskiden yaşamış bir âlimin hayatını araştırmak. Murat bu konuda çok da istekli değil ancak yaşananlar onu öyle bir yere götürüyor ki… Bakalım neler olacak? Bundan sonrası masal ve gerçeklik arasında.
Murat’a bir güvercin tarafından hediye edilen onu geçmişe götürecek bir anahtarı var. Yapması gereken sadece gözlerini kapamak ve hayal etmek. O da öyle yapıyor ve anahtarın ışık saçmasıyla birlikte Murat’ın Biruni’yi tanıma macerası başlıyor.
Siz daha önce Biruni adını duydunuz mu bilmiyorum ama Biruni gerçekten de bilinmesi, tanınması gereken bir ilim adamı çocuklar.
Biruni, bundan yaklaşık bin yıl önce bugün İran, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan arasında kalan ve adına Harezm denilen bir bölgede yaşamış. Dünya’nın yuvarlak olduğunu asırlar önce keşfetmiş. Güneş’in, Ay’ın, yıldızların hareketlerini incelemiş. Yerçekimi diye bir şey olduğunu bulmuş. Bir dünya modeli yapmış ve bu model üzerine ülkeleri yerleştirmiş. Amerika kıtasının varlığını tahmin etmiş. Işığın sesten hızlı olduğunu savunmuş. Tıp alanında da çalışmış. Yedi dil biliyormuş ve yaptığı araştırmalarını yazdığı 180 civarında kitapta anlatmış.
Evet, sevgili çocuklar Biruni ne de çok şey yapmış değil mi saymakla bitmiyor. İşte Murat Biruni ile olan bir günlük macerasında bütün bunları öğrendi. Söylemeden geçemeyeceğim. Murat Biruni’nin Sultan Mesut için kaleme aldığı bir astronomi (gök bilimi, gökbilim) kitabını sultana hediye etmesine de şahit oldu. Sultan Mesut ona kocaman bir file yüklettiği hediyeleri vermek istedi ancak Biruni elbette bunu kabul etmedi. Niçin mi? Çünkü Biruni zenginliğin kendisini ilimden uzaklaştıracağını biliyordu da ondan.
Kitabımız burada bitiyor. Murat’ı merak ediyorsunuz değil mi? Acaba hep Biruni ile hayal âleminde mi kaldı diye? Elbette hayır. Murat, ışık saçan anahtarı sayesinde tekrar kendi zamanına döndü ve hemen annesinin yanına gitti, annesinin boynuna sarılıp özür diledi ardından da ne mi yaptı? Sanırım tahmin ediyorsunuz…
Sait ÖZER
YazarKuş Yiyen Dev ÖrümcekKuş yiyen goliath (goliath birdeater), ağırlık olarak düşünüldüğünde dünyanın en büyük örümceğidir. Teknik olarak, dev avcı örümceğinin daha uzun bacakları vardır, ancak oldukça h...
Yazar: Nisa ERCİYES
Dedemin Bursa’daki asker arkadaşının evine gitmek üzere yola çıktık. Dedem arabayı kullanırken çok keyifliydi. Yolda hep anlatıyordu.“Bizim Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgelerimizde çeşitli sebzeler yeti...
Yazar: Mustafa AKGÜN
Kitabın adı: Küçük PilotlarYazan-Çizen: EleonoraBarsottiÇeviren: Tülay ÖncüYayınevi: Damla YayıneviYayın yeri ve yılı: İstanbul/2015Sayfa sayısı: 33Yaş aralığı: 8+İşlenen konular: İlk uçuş denemeleri ...
Yazar: Sait ÖZER
İnsanın dua etme ihtiyacının sağlıklı bir biçimde karşılanabilmesi için dua eğitiminin çocukluk döneminden itibaren sistemli ve bilinçli bir şeklide öğretilmesi gerekir. Çünkü insanlar dinî yaşantılar...
Yazar: Editör