Benim De Bir Kedim Var Adı Da Goncoloz
Büyük bir âlemde yaşıyor, kendimizden başlayarak varlıkları anlamaya çalışıyoruz. Etrafımızda var olanları saymaya çalışmak beyhude ama biz yine de sayar dururuz. Gökteki yıldızları saymayan çocuk yoktur. Şöyle başlanır: “Bir, iki, üç, dört, ama dur diyenler olur bu iş bitmez diye ısrar edenlerde.” ama sayıya nihayet olamaz.
Dağlar, taşlar, çiçekler, böcekler, ağaçlar, kuşlar, kelebekler, bulutlar, ay, yıldız, gezegenler…
Canlı, cansız, bilip bilmediğimiz canlılar ve bunların içinde biz insanlar.
Anne ve babamızı buluruz doğduğumuz vakit başucumuzda. Hayat imtihanının ilk basamaklarında bize yol gösteren büyüklerimizi unutmak mümkün mü? Okul, cami, iş, sosyal çevre derken bir bakarız ki kocaman adamlar olmuşuz.
Hayat kendi düzeni içinde ne kadar da düzenli!
Akıllı bir kişi çevresindeki düzen ve intizamın kendisi için öğüt, nasihat olduğunu bilir. Görüp işittiğimiz her varlık hâl diliyle bize neler söyler neler.
Bilgi ve hikmeti sadece kelimelerde bulacağınızı düşünürseniz çok yanılırsınız. Hayatımızı çevreleyen ağaçlar, hayvanlar da bize yol işareti olarak bazı bilgiler verirler. Karıncaların çalışması, arının bal yapması, evimizin önünde duran köpeğimizin belirli aralıklarla havlamasından çıkarttığımız ders ve bilgiler yok mu? Yaşlı insanların kavak ağaçlarının yapraklarına bakarak mevsim tahminlerinde bulunmalarını duymuşsunuzdur. Kelebeklerin az veyahut çok olmasının gelecek günler hakkında bazı bilgiler verdiğini de size söyleyeyim.
Kur’an-ı Kerim de yer alan surelerin adlarında hayvanların isimlerine rastlarız mesela, Bakara, Ankebut gibi.
Genel bilgileri böyle hatırlattıktan sonra sizi çok uzaklara götürdüğümün farkına vardım, hemen yanı başımızda bizimle birlikte yaşayan can dostlarımızı unuttuğumu zannetmeyin. Kediler, köpekler, evcil kuşlar, atlar, süslü horozlar, tavuklar küçükken alıp büyüttüğümüz koyunlar, keçiler.
Evimizde ailemizin beslediği muhabbet kuşlarından başlayalım. Güzel sesleriyle kulaklarımıza melodiler saçan muhabbet kuşlarının beslenmesi, bakılıp yetiştirilmesi hayatımıza farklı bir boyut katar. Bunları evimizde bizimle yaşarken buluruz. Mevsim değişmelerinin canlı şahidi olan bu kuşlar her vakit değişik davranışlarıyla dikkatimizi çeker hâl ve hareketleri yeni bilgiler öğrenmemize vesile olur.
Kedilerimiz, çok ayrı bir başlık altında değerlendirmemiz gereken müstesna canlılardır.
Zamanında bile kedi sevgisi dillere destan olmuş mübarek Peygamberimiz sahabe efendilerimizi bu sevgilerinden dolayı farklı isimlerle çağırmışlardır. Bunları sizin siyer kitaplarından öğrenmenizi istiyorum. Sevgi veren can dostlarımıza bakarken ölçülü olmayı unutmamak gerek. Onların hasta olacağını, zamanla bizlere veda edeceğini aklınızdan çıkarmayın ki sonra üzülüp kalmayasınız.
Ali BÜYÜKÇAPAR
YazarEyüp (a.s.) oğlu Bişr diye bilinir. Adı üzerinde farklı görüşler olmakla birlikte genel kanı onun Eyüp Peygamber’in oğlu olduğu hakkındadır. “Kefalet sahibi, kısmetli, nasipli” gibi bir manaya gelir...
Yazar: Ali BÜYÜKÇAPAR
Hayvan sevgisi; onlara değer vermek, onları korumak ve hayatta kalmalarına destek vermektir. Hayvanların da sevgiye ihtiyacı vardır.İnsanlar bu dünyayı hayvanlar ve bitkiler ile birlikte paylaşmaktadı...
Yazar: Naciye BEYZA
Kendimizi tanımak en büyük erdemdir. Peki, kendimizi nasıl tanıyacağız? Varlığımızı oluşturan parçalar bir araya getirildiğinde insan denilen o mükemmel varlıkla karşılaşmaktayız. İnsan, vücut orga...
Yazar: Ali BÜYÜKÇAPAR
Hayatımızı kuşatan ve herkesin ağzından sıkça işittiğimiz bazı kelimeler ve kavramlar vardır. Nasıl düşünürüz? Nasıl konuşuruz? Davranışları yönetirken tek karar verici biz miyiz?Sorular cevaplar ve a...
Yazar: Ali BÜYÜKÇAPAR