Omega 3 - Faydası ve Yan Etkileri
Omega 3, çoklu doymamış yağ asidi türüne verilen isimdir. Omega 3, hayvanlarda yağın vücut tarafından enerjiye çevrilmesinin önemli bileşenlerindendir ve doğada yaygın olarak bulunur. Omega 3’ün insanların beslenmesinde ve fizyolojisinde önemli görevleri vardır. İnsan vücudunun kas aktivitesinden hücre büyümesine kadar birçok işlev için Omega 3 yağ asitlerine ihtiyacı vardır.
Omega 3’ün Faydaları Nelerdir?
Araştırmalar, haftada en az iki kez normal diyetle balık yağı tüketen bireyin kalp sağlığının nispeten korunduğunu göstermektedir. Çeşitli çalışmalar, orta ile şiddetli yüksek tansiyonu olan bireylerde balık yağının yararlı etkilerinin olabileceğine dair kanıtlar sunmaktadır.
Omega 3 yağ asitlerinin kan trigliserit düzeylerini azaltabileceğine dair kanıtlar elde edilmiştir, öte yandan balık yağının HDL veya iyi kolesterol olarak bilinen yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterolde de hafif bir iyileşmeye neden olduğunu gösteren araştırmalar vardır.
Araştırmalar, balık yağının romatizmal eklem iltihabı olan bireylerde ağrıyı azaltmaya, sabah yaşanan eklem sertliğini iyileştirmeye ve eklem hassasiyetini hafifletmeye yardımcı olabileceğini öne sürmektedir. Rahatlama oranı genellikle düşük olsa dahi, iltihap önleyici ilaçlara olan ihtiyacı azaltmak bakımından etkili olabilmektedir.
Günlük Omega 3 İhtiyacı Nasıl Karşılanır?
Deniz yosunları ve fitoplanktonlar Omega 3 yağ asitlerinin asli kaynaklarıdır. ALA tipi Omega 3 içeren bitkisel yağ kaynakları arasında bulunur. Hayvansal Omega 3 yağ asitleri olan EPA ve DHA ise yaygın olarak deniz ürünleri ile yumurtada bulunur.
Omega 3 Hangi Besinlerde Bulunur?
ALA tipi Omega 3 yağ asitleri doğal olarak gıdalardan elde edilir. İnsan vücudu içerisinde kendiliğinden imal edilemez. DHA ve EPA tipi Omega 3 yağ asidinin öncelikli olarak bulunduğu besin kaynakları arasında somon, uskumru ve alabalık gibi yağlı balıklar, midye, istiridye ve yengeç gibi kabuklu deniz ürünleri ve tavuk yumurtası bulunur.
Alfa-linolenik tipi Omega 3 yağ asidinin asıl kaynakları arasında ise ceviz, yenilebilir tohumlar, misk adaçayı tohumu yağı, alg yağı, keten tohumu yağı ve kenevir yağı gibi birtakım kabuklu yemişler, tohumlar ve bitkisel yağlar bulunur.
Nasıl Daha Fazla Omega 3 Alınır?
Omega 3’ün doğal beslenme sürecinde ızgara, haşlama veya buğulama yöntemleriyle pişmiş balık yiyerek diyet yoluyla alınması mümkündür. Kızartılmış balıklardan elde edilen Omega 3’ün, diğer yöntemlerle pişirilen balıklardan elde edilen kadar etkili olmadığı gözlemlenmiştir.
Omega 3’ün Yan Etkileri Nelerdir?
Omega 3 yağı, bazı bireylerde ağızda kalan balık tadı, ağız kokusu, döküntü, ishal ve mide bulantısı veya ekşimesi gibi birtakım yan etkilere neden olabilir. Omega 3 takviyeleri, çeşitli ilaçlar ile doğrudan etkileşime girebilir. Bu nedenle kullanmadan önce mutlaka hekim tavsiyesi gözetilmelidir.
Nesibe AYDIN
YazarYüce Rabb’imiz, insanı yaratılmışların en şereflisi olarak yaratmış ve ona mükemmel özellikler vermiştir. İnsanoğlu, verilen aklı ve özellikleri en iyi şekilde kullanmak zorundadır. İşte bunların başı...
Yazar: Sümeyye Büşra YILDIZ
Yunus’um, sevgisin aşk diyarında,İlminden inciler almaya geldim.Sevginle bezedim gönül evimi,Yunus deryasına dalmaya geldim.İçimde yer tuttu sevda ateşin,Kalbimi doldurdu sevgi güneşin,Garipler yoldaş...
Şair: Rabia BARIŞ
Sağlıklı bir kişide görülmesi gereken ortalama vücut ısısının 36,5-37 derecedir. Beyindeki kontrol merkezi dış ortam ile ilgili gerekli uyarıları alarak bu ısı ayarını düzenli olarak kan damarları, te...
Yazar: Nesibe AYDIN
Oruç tutarken de yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterin.Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra aralıklarla her seferinde azar azar, küçük porsiyonlar şeklinde beslenin.Yemekleri piş...
Yazar: Nesibe AYDIN