İmza Diliyle Kişiliğimiz
Her çocuk¸ kişiliğinin oluşmasında model almanın belirgin olduğu ergenlik döneminde (11-20 yaşları) sevdiği kişileri; davranışlarıyla¸ giyimiyle¸ kuşamıyla ve en önemlisi imzalarını taklit ederek kişiliklerini oluşturmaya çalışırlar.
Bizler¸ okul hayatımızda arkadaşlarla birlikte sınıf defterlerinden¸ sevdiğimiz hocaların imzalarını taklit ederek kendi imzalarımızı oluşturmaya çalışırdık. Şimdi düşünüyorum da o zaman bizler¸ öğretmenlerin imzalarını karşılaştırarak en güzel imzayı bulmaktan öte¸ her şeyiyle örnek alabileceğimiz¸ kişiliğimizi oluşturabilecek imza adı altında kişiliğimizi arıyorduk. Bize anne-baba gibi yaklaşan¸ davranışlarıyla kararlı ve tutarlı olan hocalarımızın imzalarını taklit ederek onların kişiliklerini benimsemeye çalıştığımızı hatırlıyorum.
İmza¸ bütünlük psikolojisi içinde bakıldığı zaman kişinin kişiliğini¸ karakterini ve bilinçaltına gizlenmişlerin görülmesi olarak kabul etmeliyiz. Atılan her imza¸ insan kişiliğinin yansıttığı gerçektir.
İmza normal boyutta ve düzgün ise gösterişten uzak¸ abartısız bir hayat süren¸ başkalarının haklarına saygı gösteren¸ kendisiyle barışık bir kişiliği gösterir.
İmza normalden büyük ise kendi yaptıklarını abartılı olarak anlatmayı seven¸ gösteriş meraklısı olmakla beraber kendine güvenen ve hayatı dolu dolu yaşamayı seven bir kişiliği gösterir.
İmza normalden küçük ise kendine güvenmeyen¸ topluma karışmaktan çekinen¸ kimseyle problemi olmayan¸ kendi hâlinde yaşamayı seven bir kişiliği gösterir.
İmzanın kendisi ya da imzalardaki çizgiler yukarıya doğru ise hedef ve ideallerini gerçekleştirecek güçlü duyguları olduğunu gösterir. Bunun yanında imzanın kendisi ile beraber çizgilerin yukarıya doğru çokluğu doyumsuz bir kişiliği gösterir.
İmzanın kendisi ya da imzalardaki çizgiler aşağıya doğru ise kişinin benlik saygısının düşük olduğunu (kendine güven ve cesareti olmadığını) gösterir.
Çizgi üzerine atılan imza kendini beğenen¸ özel hayatını gizlemeye çalışan¸ kuralcı ve toplumda ahlâk memuru kesilen kişilerin kişiliğini gösterir.
Daire çizilerek atılan imza sadece kendini düşünen bencil¸ paylaşmasını sevmeyen ve kendi kararını vermekte zorlanan bağımlı bir kişiliği gösterir.
İki çizgi arasına atılan imza değişikliğe kapalı¸ kendi kararlarını vermekten korkan¸ tedirginliği ve kendine güvensizliği gösterir.
İmzaların karmaşıklığı duygu ve düşüncelerini ifade etmekte zorlanan olgunlaşmamış çocuksu bir kişiliği gösterir.
İsim yazılarak atılan imza kendini ispatlamaktan öte statüsüyle ve geçmişi ile kendine güvenen gizlisi ve saklısı olmayan kişiliği gösterir.
İmzanın başındaki kıvrım ise kendisiyle barışık olmayan duygu ve düşüncelerinde zikzaklık gösteren ve iç tedirginliği yaşayanların kişiliğini gösterir.
M. Emin KARABACAK
YazarSabah kahvaltısı, çocuğun kendisine ve okuluna verdiği önemi ifade etmektedir. Okulu seven çocuklar, okula kahvaltı yaparak giderler. Bu çocukların kendilerine güvenleri tam olduğu gibi, arkadaş...
Yazar: M. Emin KARABACAK
Allah Rasûlü’nün arkadaşlarından bir grup, bir keşif ânında, bir kabile reisini yakalayıp getirirler. Allah Rasûlü de hapishane vazifesi de gören mescidde -başına nöbetçi de koyarak- bir yere konulmas...
Yazar: M. Emin KARABACAK
İsrail’in Filistin’e saldırıları olanca şiddetiyle devam etmektedir. İsrail; çocuk, kadın, yaşlı, okul ve hastaneleri vurarak Batılı devletlerin de desteğini arkasına alarak Filistin’de terör estirmek...
Yazar: M. Emin KARABACAK
Toplumumuzda genel olarak çocuklar, sorumluluk duygusu gelişmiş bireyler olarak değil de bağımlı kişiler olarak yetiştirilmektedir. Bunun sonucunda çocuklar, bağımlı kişiliğe bağlı olarak, sorumluluk ...
Yazar: M. Emin KARABACAK