Çocuklar ve Sokak Oyunları
Oyun oynamak çocuk için iyi olma hâlidir. Çocuklar içeride ya da dışarıda nerede oynarlarsa oynasınlar oyun her hâli ile çocuğu daha sağlıklı ve mutlu kılacaktır.
Su, toprak ve hava bütünlüğünün çocukların sağlığı ve gelişimi açısından önemli tartışılamaz. Sokak oyunları; parklarda, evlerin arka bahçelerinde, geniş açık alanlarda ya da araba giremeyen sokaklarda oynanır.
Çocuklar için risk her yerdedir. Bu nedenle dışarıda, sokakta oyun oynamayı çocuğun olası risklerle baş etmeyi öğrenmesi için fırsat olarak görmek gerekir.
Çocukların doğal ortamlarda oynadığı oyunların gelişimlerine ne gibi faydaları vardır?
Çocuklar; kural koymayı ve kurallara uymayı öğreniyor. Kurallı oyunlar sayesinde bazı kuralların oy birliğiyle esnetilebileceğini, bazı kuralların ise kabullenilerek değiştirilmeden uyulması gerektiğini fark ediyor.
Çocuklar çevredeki nesneleri ve doğayı keşfetmeyi, araştırmayı öğreniyor.
Çocukların oksijen ihtiyacı yetişkinlerden daha fazladır. Açık havada zaman geçirmek ve oynamak ihtiyaç duydukları oksijeni daha rahat almalarını sağlıyor.
Ağaçların, çiçeklerin, otların bulunduğu ortamlarda zaman geçirdikçe gelecekte doğayı daha çok sevecek ve koruyacaktır.
Açık havada oynayan çocuklar enerjilerini boşaltır ve rahatlarlar. Daha mutlu olur.
Evinden yiyecek götürüp arkadaşlarıyla paylaşmayı öğreniyor.
Açık hava bazı çocuklarda görülen hiperaktivite sorunlarının azalmasını sağlayacaktır.
Gün içinde dışarıda oyun oynayan çocuklar geceleri daha rahat uyurlar.
Doğa ile iç içe olan çocuklar iştahsızlık sorunu yaşamazlar.
Sokakta arkadaşlarıyla oyun oynayan çocukların sosyal ilişki kurma yeteneği artar. Bir grupla beraber hareket etme, sıra bekleme, bir oyunu yönetme veya yönetene uyum sağlama gibi konularda beceri kazanırlar. Bu da çocuğun öz güvenini geliştirir.
Çocukların yaşına ve cinsiyetine uygun olarak; bisiklete binme, koşma, atlama, tırmanma, yakalama, sallanma, sürünme gibi birtakım etkinlikler fiziksel gelişimlerine katkı sağlar.
Açık hava oyunları, çocuğun hayatında duygusal açıdan da önemlidir. Mutluluk, sevinç, korku, güven, saygı, bağımsızlık ve benzeri duygularını rahatlıkla ifade edebilirler.
Bütün bunların yanında güneş ışınlarından alınacak olan D vitamininin faydası göz ardı edilmez.
Ayrıca çocuklar dışarıda oyun oynarken psikolojik olarak da gelişirler. Yine kazanmayı-kaybetmeyi öğrenme, takım olma, iş birliği, empati, problem çözme, karar alma gibi birçok kazanımlar da mevcuttur.
Sokak oyunları fiziksel gelişim, sosyal becerilerin gelişimi, zihinsel gelişim, problem çözme yetenekleri, duygusal gelişim, risk alma ve özgüven gelişimi gibi konularda da olumlu etkileri saymakla bitmez.
Naciye BEYZA
YazarAyasofya, manevî ve kültürel yönüyle tartışmasız bir değere sahiptir. Tarihî ve mimarî açıdan çok büyük yeri olan Ayasofya İstanbul’un en önemli simgelerinden biridir.Mimarî açıdan çok değerli olan A...
Yazar: Naciye BEYZA
Nisan’la birlikte “bahar” gelir. Bahar canlılık mevsimidir. Tabiatın kış uykusundan uyanmasıdır. Bahar denilince uçuşan kuşlar, çiçekler, kırmızı, pembe uğur böcekleri ve renklerin kırmızı,...
Yazar: Naciye BEYZA
Gönül kazanmak deyimi, güzel davranış ve sözlerle birilerinin sevgisini kazanmak, iyi davranışlarla çevresindekileri kendine bağlamak anlamındadır. Gönül almak ise kalbi kırılan, üzülen, gücenen bir k...
Yazar: Naciye BEYZA
Edep; hayatımızın her yönünü kapsayan görgü ve ahlak kurallarıdır. Edep; incelik, ahlak, terbiye, nezaket, sevecenlik demektir. Sözlerimizde ve davranışlarımızda ölçülü olmaktır. Her hususta haddimizi...
Yazar: Naciye BEYZA