Ne İyidir Gönül Almak
Sevgili çocuklar,
Her birimiz toplum içinde yaşıyoruz. Hayatımızı devam ettirmek ve ihtiyaçlarımızı karşılamak için diğer insanlar ile ilişkiler kurmak zorundayız. Komşular, akrabalar ve arkadaşlarımızla birçok yerde karşılaşıyor, selamlaşıyor, hal ve hatır soruyoruz.
Yardıma muhtaç olanlara yardım ediyor, hastaları ziyarete gidiyoruz. Yakını vefat edenlere baş sağlığı diliyoruz. Bunlar görgü kurallarıdır. Çevremizdeki insanlara karşı yapmamız gereken davranışları aksatmadan yerine getirirsek toplumda sevilen ve aranan biri oluruz.
İnsanlar yaşadıkları süre içinde diğer insanlar tarafından sevilmek, sayılmak ve beğenilmek isterler. Bunu elde etmenin yolları vardır. Bu yolların başında tatlı dil ve güler yüz gelmektedir.
Her zaman sözlerimize ve davranışlarımıza dikkat etmek zorundayız. Gönül kıracak laflar bize yakışmaz. Yunus Emre ne güzel söylemiş:
Ben gelmedim dava için, benim işim sevi için
Dost'un evi gönüllerdir, gönüller yapmağa geldim.
Evet, gönül kırmak değil, gönül yapmak önemli. Bir binayı yapmak zordur fakat yıkmak kolaydır. İnsanların gönülleri binalardan daha hassas ve narindir. Düşünmeden söylenen bir söz bir çuval inciri berbat edebilir, sözün sahibini zor durumda bırakabilir. Yanlış anlaşılmaya meydan vermemek için dilimize sahip olmalı, her aklımıza geleni söylememeliyiz.
Başka insanlara karşı yardım sever ve cömert olmak da önemlidir. Bu özellikler bizi toplumda özel ve güzel bir konuma getirir. Güvenilen insan olmak ne büyük bir mutluluktur.
Sevgili çocuklar,
Yazımı toparlayacak olursam; iyi insan olmak istiyorsak gönül alan, gönüller yapan, davranışlarına ve sözlerine dikkat eden, cömert ve güvenilen bir insan olmamız gerekiyor. İyi insanları Allah da sever kulları da.
Sırrı ER
YazarHer yıl olduğu gibi, eylül ayının yarısı gelince yaz tatili bitmiş ve okullar açılmıştı. Mustafa beşinci sınıfa başlamıştı. Dört yıl ne kadar da hızlı geçmişti. Birinci sınıfa başladığı ilk günler; o ...
Yazar: Sırrı ER
Bir gün ölüm meleğiBaşucuna gelecek“Ey insan, vakit tamamHazır mısın?” diyecekÇok ânî oldu bu işÖnce haber verseydinEş, dost, akraban ileHelalleş deseydinSana çok haber geldiHepsinde mesaj vardıBu uya...
Yazar: Sırrı ER
Gönül kazanmak deyimi, güzel davranış ve sözlerle birilerinin sevgisini kazanmak, iyi davranışlarla çevresindekileri kendine bağlamak anlamındadır. Gönül almak ise kalbi kırılan, üzülen, gücenen bir k...
Yazar: Naciye BEYZA
1920 yılının Temmuz ve Ağustos aylarıydı. Milli Mücadele’nin en bunalımlı zamanları yaşanıyordu: Mudanya, Edremit, İzmit, Tekirdağ, Lüleburgaz, Edirne ve Bursa Yunanlılar tarafından işgal edilmişti. B...
Yazar: İsmail ÇOLAK