Aile Sıcaklığı
Sıcacık pişmiş bir tencere yemek gibidir aile. Pişene kadar biraz ateş, biraz har gerekir. Emek kısmıdır bu. Sabır kısmıdır.
Pişirme emeği karşılandıktan sonra sıcaklık ayarı mühimdir elbet. Çok kısmamak gerekir ocağın altını. Veya çok açmamak. Ya tam pişmez veya yanar kül olur yemek.
Pişirilmiş, yeme vakti hep ertelenmiş, soğumuş yemeğin de ne tadı olur ne tuzu.
Bir mum alevi harında tutmalı tencereyi (aileyi). Beslemeli etrafını bezlerle, battaniyelerle. Aileyi sıcacık tutandır bunlar. Kimi zaman bir çiçek bu, küçük bir hediye, bazen güzel bir söz, küçük bir gezinti, bazen kolları sıvayıp ortaklaşa yapılan iş olur. Kimi zaman yürekten bir gülümseyiş, bir latife. Belki de sıcak bir simitle çay.
Yüreklerin sıcaklığı için küçük şeyler dediğimiz şeylerin, mum alevi harında, tencere sıcaklığını kıvamda tutması işte.
Yemeği yakmak da kolay soğutmak da. Şu zamanlarda burnumuza fazlaca yanık kokusu geliyor. Çoğaldı/çoğalıyor.
Aşktan yananlar mı?
Değil elbet. Bir hiç uğruna evliliklerini yakanlar.
Donuk, robot misali dolaşanlar ki evde veya meşguliyetlerine abanıp çevresinde gezinen güzelliklerden bihaber olanlar.
Buz gibi bir tencere yemek işte böyleleridir. Hadi ye, yiyebilirsen.
Küçücük hoşgörüler, tebessümlerle ısınmaya koyulacak yemekler var ama gururlar, tembellikler, yılgınlıklar mâni olmakta.
Velhasıl; yüzler aşınmış, tebessüm taşıyacak çizgilere meydan bırakmamış.
Tencere kaynar, yemek pişer ne ala. Aile var. Tencere kaynar, kaynar da kaynar bakan olmaz ve yanar. Aile var ama şiddette var kavga da var.
Tencere kaynar, yemek pişer, söner, başına oturulmamış yemek soğumuş. Aile var ama soğumuş her şey. İletişim yok. Ölü toprağı serpilmiş gibi bireyler.
Önemli olan yemeği yenilme sıcaklığında tutabilmek ve onu tutabilmenin yollarını öğrenip becerebilmek. Tek taraflı olması zordur elbet. Çabayı ailece vermek gerekir.
Suyu tutan moleküllerin bir arada kalışı ve bize su lezzeti sunuşu gibi. İlahi bir emirle de olsa; dağılmadan bir arada kalma çaba ve sabrı. Belki zor ama ne ala bir tat. Su gibi bir nimet. Aile de bizim için, toplum için, su gibi aziz bir nimet.
Dumanı üstünde yemeklerimiz, aşlarımız aile sıcaklığı sembolü olsun. Sabır ve sevgi motifleri ile işlenen güzel evlerde sıcak ama dili yakmayan her kap yemek, evimize inen huzur gönlümüze sürur olsun.
Darende’mizin meşhur yemekleri sulu köftesini, ıspanaklı ekmeğini anmadan geçmeyelim. Sofra başına çevrelenen yüreklerin sıcağı, yemeğin harı gibi birbirlerine yansısın vesselam.
…
Nilüfer Z. AKTAŞ
Yazarİnsan bir yolcudur. Bu yolculuk ise âlem-i ervahtan, rahm-i maderden, sabavetten, gençlikten, ihtiyarlıktan, dünyadan, kabirden, berzahtan, haşirden, sırattan geçer bir uzun sefer-i imtihandır. Rabb’i...
Yazar: Esra GÖKTEPE
“Nesillere sevda ile yol alır öğretmen!”“Bir ülke, bir şehir, bir mahalle, hatta bir apartman onlarca doktor, mühendis, öğretmen hâkim, hemşire çıkarabilir.Öğretmen olarak en büyük çabam; bunlardan ka...
Yazar: Nilüfer Z. AKTAŞ
Sıcak bir yuvada mutlu aile,Huzurlu çocuklar sevgi kucaklar.Sevgi, saygı varsa bir ailede,O yuvada sevgi tüter ocaklar.Bir hane düşünün yavrular mutlu,Babası ahlaklı, anası utlu,Nasıl söylemezsin bu y...
Şair: Rabia BARIŞ
Evlenmeye karar verdik. Anlaştık. Eşya, düğün masrafı, düğün salonu… Şaşaalı bir düğün falan olmasın dedik. Üç odalı bir eve girdik. Sadece temel ihtiyaçlarımızı aldık. Buzdolabı, ütü, ocak, halı, per...
Yazar: Ayşe Gül PINAR