İllerimizi Tanıyalım: Isparta
“Güller ve Göller Şehri” olarak tanınan ve binlerce yıllık tarihe sahip olan Isparta; kültürüyle, ekonomisiyle, turistik ve doğal güzellikleriyle ülkemizin, Batı Akdeniz Bölgesinin en gözde illerinden biridir.
Gül tarlalarından halı bahçelerine uzanan yolunu geçmişten bugüne nakış nakış işleyen Isparta, kimi zaman yavaş kimi zaman hızlı; ama hep ileriye doğru atılan adımlarla yol almaya devam eden illerimizdendir.
Isparta ilinin ilçeleri Aksu, Atabey, Eğirdir, Gelendost, Gönen, Keçiborlu, Senirkent, Sütçüler, Şarkikaraağaç, Uluborlu,Yalvaç ve Yenişarbademli'dir.
Gül: Isparta gül üretiminin en fazla olduğu şehirdir. Isparta Gülü, Pembe Yağ Gülü, Yağ Gülü, Sakız Gülü veya Şam Gülü olarak da bilinir.Pembe renkli, kuvvetli kokulu çiçekler açan bir gül türüdür.Üretilen güller ile gül kokulu tespihler, sabunlar, mumlar, seccadeler, parfümler, gül yağı, gül kolonyası, gül suyu, gül reçeli, gül lokumu gibi çok sayıda ürün üretilmektedir.
Gölcük Gölü: Gölleriyle meşhur Isparta’nın göllerinden Gölcük Gölü, şehir merkezinin 8 km kadar güneybatısında olup volkanik bir göldür. Denizden yüksekliği 1300 m’dir.Göl, genişliği 2,5 km, derinliği 30 m’dir.Göl volkanik püskürme sonucu oluşmuştur. Göl dibinden çıkan kaynaklar ve yağmur suları ile beslenir vesuyu tatlıdır.
Isparta El Halısı: Genellikle lacivert, kiremit kırmızısı, camgöbeği mavi, kirli sarı, sarı-yeşil, yağ yeşili bej rengi tonları ile kırık beyaz renklerle dokunan bir halı türüdür.Halılarda genelde gülistan, serpme, kompozisyon, osmanlı, goblen, çin, üzümlü, dönümlü, köşegöbekgibi desenlere yer verilir.
Eğirdir Gölü: Isparta’nın bir başka güzellikteki göllerinden olan Eğirdir Gölü günün değişik zamanlarında farklı renkler alan, gün batımında seyrine doyum olmayan, göl içinde iki küçük adası bulunan ve berrak plajlarıyla ünlü olan Türkiye’nin dördüncü büyük gölüdür.
Sagalassos: Antik Yunan'da Pisidya'nın başkenti olan bu şehrin çoğu yapısı kısmen ayakta kalabilmiştir. Bunların en iyi durumda olanı ise tiyatro bölümüdür. Batı Torosların bir parçası olan Ağlasun dağının güney eteklerinde, meyilli bir arazi üzerine kurulu kentin kalıntılarıgeniş bir alana yayılır.
Yusuf HALICI
YazarUşak ilklerin şehri olarak bilinir. Şöyle ki; 1909 yılında elektrik kullanımına geçerek Türkiye'nin ilk elektrik kullanan şehri oldu. Ata sporlarımızdan olan cirit müsabakaları, Türkiye'de ilk olarak ...
Yazar: Yusuf HALICI
Ayancık, Boyabat, Dikmen, Durağan, Erfelek, Gerze, Saraydüzü ve Türkeli olmak üzere Sinop ilimizin ilçe sayısı 8’dir.6000 yıllık geçmişe sahip olan Sinop, Karadeniz bölgesinin en güzel kentleri arasın...
Yazar: Yusuf HALICI
Eser, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kültür ve sanat insanlarının hac ibâdetiyle ilgili olarak duygu ve düşüncelerini kaleme aldıkları yazılarının bir araya getirilmesiyle oluşturulmuştur. Eserd...
Yazar: Yusuf HALICI
Tokat bugüne kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış. Yılın dört mevsimi ziyaret edilen Tokat, gezilecek yerler konusunda önemli bir zenginliğe sahip. Türkiye’nin her yerinden kara yolu ile ulaşa...
Yazar: Yusuf HALICI