Yenidoğan Göbek Bağı Bakımı
Yenidoğan bir bebeğin göbek kordonu genelde doğumdan sonra 2 hafta içinde düşer. Bu süre zarfında nazikçe göbek kordonu bakımı yapmak gerekir.
Göbek kordonu, hamilelik esnasında, gelişen bebeğiniz için besin ve oksijen taşır. Doğumdan sonra uzun göbek kordonuna ihtiyaç kalmaz ve göbek kordonu klemplenerek kesilir. Kısa bir parça bırakılır, bu parça daha sonra kendiliğinden düşer.
Göbek Kordonu Bakımı Nasıl Yapılır?
Bebeğinizin kalan göbek kordonu parçası mavimsi-beyaz renkten siyaha doğru renk değiştirerek kuruyacak ve yaklaşık 2-3 hafta içinde düşecektir.
Temiz tutun
Her bez değişiminde göbek kordonu parçasına %70 alkol ile bakım yapılmalıdır. Bakım talimatlarına uygun olarak; kordon, idrar veya kaka ile kirlenmiş veya yapışkan hale gelmişse temiz su (kaynamış, ılımış) ile temizleyin. Sonra emici bir bez ya da kâğıt ile ıslaklığını alarak ve havalandırarak kurumasını sağlayabilirsiniz.
Kuru tutun
Göbek bağının kuru kalmasının temeli hava ile temas etmesidir. Bu nedenle bebek bezini, göbek kordonu altında kalmayacak şekilde, hafif aşağı doğru kıvırarak bağlayın. Yine sıcak havalarda, hava sirkülasyonunu arttırmak için tulum yerine göbeği açıkta bırakacak tişört kullanabilirsiniz.
Banyo süngerleri
Göbek bağının iyileşme sürecinde banyo süngerleri pratik olabilir. Düştükten sonra bebeğinizi bir bebek küvetinde yıkayabilirsiniz. Göbek bağı kendi kendine düşmelidir, siz koparmak için müdahale etmeyin.
Enfeksiyon belirtileri nelerdir?
İyileşme sürecinde göbek bağı kenarında çok az bir kan görmek normaldir. Göbek bağı düştüğü zaman, bir yaranın kabuğu ayrılmış gibi, çok az kanama meydana gelebilir.
Göbek bağı ve tabanından irin gelmesi, kötü kokması, etrafındaki cildin kızarık ve şiş (ödemli) olması durumunda doktorunuza başvurabilirsiniz.
Göbek kordonu enfeksiyonu varsa acil tedavi, enfeksiyonun yayılımını durdurabilir.
Göbek bağı kanamasının sebeplerinden biri “K vitamini eksikliği” olabilir. Doktorlar, bu gibi durumlarda K vitamini takviyesi yaparak, kanamanın önüne geçebilir. Göbek bağı kordunu düştükten sonra kanama devam ederse en kısa sürede konusunda uzman bir doktora danışılması tavsiye edilir.
Nesibe AYDIN
YazarDünyamızın yaşam kaynağı olan güneşin ışınlarına çok fazla maruz kalmak ciltte güneş hasarına neden oluyor. Bu hasar; kızarıklık, yanık, kırışıklıklar ve hatta cilt kanseri gibi daha ciddi sağlık soru...
Yazar: Nesibe AYDIN
Küçükken kalbinin paklığı, gönlünün aydınlığı yüzüne, saçına, sakalına, eline bulaşmış bir dedem vardı: “Halil Dede”. Öz dedem değildi. Köyümüzdeki tüm çocukların dedesiydi. Halil Dede değil de “Şeker...
Yazar: Esra GÖKTEPE
Kitabın adı: Kûtü’l-Amâre Osmanlının Son TokadıYazar: İsmail BilginYayınevi: Genç TimaşYayın yeri ve yılı: İstanbul/2020Sayfa sayısı: 144Yaş aralığı: 14+İşlenen konular: Osmanlı Devleti’nin I. Dünya S...
Yazar: Sait ÖZER
Sultan II. Abdülhamid’in dördüncü ikbalidir. Asıl adı Fatma Kadriye’dir. Abdülhamid Han ile izdivaç ettikten sonra, Padişah ismini “Pesend” olarak değiştirmiş ve kendisine yaygın olarak Fatma Pesend d...
Yazar: Bengisu HAYAT