İki Elin Sesi Var
Sevgili çocuklar;
Hepimiz farklı yerlerde, farklı insanların içinde yaşayan bireyleriz. Günümüzde inzivaya çekilerek (bir köşeye çekilerek), kimseyle görüşmeden yaşamak sanki imkânsız gibi.
Çevremizde her türden, her mizaçtan insanlar var. Herkesin bizim gibi olmasını istemek boş bir hayalden ibarettir. Duygularımız, düşüncelerimiz, huylarımız farklı olsa da toplumda bir arada yaşıyoruz. Birbirimizi hoş görerek, karşılıklı sevgi-saygı kurallarına uyarak huzurlu günler geçirmeye çalışıyoruz.
Aynı toplumda yaşadığımız insanlarla; komşularımızla, akrabalarımızla, eş-dost ve arkadaşlarımızla birbirimiz üzerinde haklarımız vardır. Yapılması gereken işlerde bize düşen görevleri aksatmadan, zamanında yapmalıyız. “Herkes kapısının önünü temizlese sokak tertemiz olur.”, “Kapısının önündeki karları temizlemeyen kişi komşusunun çatısındaki karlardan şikâyet etmemelidir.” gibi özdeyişler toplumdaki görev ve sorumluluklarımızı gayet güzel ifade etmektedir.
Sevgili çocuklar;
İmece nedir? Bu sorunun cevabını bilenler çoktur aranızda. Bilmeyenler veya unutanlar için tekrar edelim. “Genellikle kırsal yerleşim yerlerinde, birçok kişinin toplanıp elbirliğiyle bir kişinin tarlasını sürmek, ekinini biçmek, harmanını kaldırmak, mısırını, fındığını toplamak vb. gibi bir işini görmesi ve böylece herkesin bu türden işlerinin sırayla bitirilmesidir.” Ya da kısaca tarif edecek olursak, “İmece, imkânlar ölçüsündeyardımlaşmak ve ortaklaşa hareket etmek demektir. İmece, genellikle gönüllülük ilkesine dayalıdır.”
İmece yapılmak suretiyle bir kişinin kendi başına yapamayacağı işler, diğer insanların yardımıyla kolayca bitirilmiş olur.
Toplumda yardımlaşma duygusunun her zaman canlı tutulması gerekir. Haksızlık yapılmadan, sıra ile veya ihtiyaca göre herkesin işi bitirilir. İmece, toplumdaki birlik-beraberlik ruhunu canlı tutar, samimiyet duygusunu arttırır.
Atalarımız ne güzel söylemiş: “Bir elin nesi var, iki elin sesi var.” Bu sözün ne demek istediğini anlatan bir paragraf yazı yazmaya var mısınız? Hadi hemen başlayın.
Sırrı ER
YazarKitabın adı: Utangaç KorkulukYazar: Nurseli ÇağlayanResimleyen: İlknur SalmanYayınevi: Timaş ÇocukYayın yeri ve yılı: İstanbul/2016Sayfa sayısı: 48Yaş aralığı: 8+İşlenen konular: farklı olmak, sürpriz...
Yazar: Sait ÖZER
Allah'ın rızası için, karşılık beklemeden yapılan her güzel iş iyiliktir, yardım etmektir; her iyilikte ve yardımda hayır vardır.İyilik yapmak ve ihtiyacı olanlara yardımda bulunmak güzeldir. İy...
Yazar: Naciye BEYZA
Sevgili çocuklar;Çocukluğumdan beri bildiğim ve sevdiğim bir çocuk şarkısı vardır: Öğretmenim, canım benim, canım benim/Seni ben pek çok, pek çok severim/Sen bir ana, sen bir baba/Her şey oldun artık ...
Yazar: Sırrı ER
Sevgili çocuklar;Yaklaşık olarak 700 yıl tarih sahnesinde yer alan, Osman Bey’in kurduğu küçük bir beylikten cihan imparatorluğuna uzanan müthiş bir başarı hikayesi…Yedi asır süren ömründe 36 padişah ...
Yazar: Sırrı ER