Editör’den: Dengeli Harcamalar
Tutum, sözlükte para veya herhangi bir şeyi dikkatli kullanma, idare, idareli tüketme, iktisat, tasarruf, ekonomi, şeklinde tanımlanmıştır. Elde bulunan maddî imkânları, malı, mülkü korumak ve iyi değerlendirmek gerekir. Rastgele ve lüzumsuz harcamalar yapmak, toplumda insanı, insan içine çıkamaz duruma düşürebilir.
Tasarruf etmeden hesapsızca harcamalarda bulunmak doğru değildir. Yarın ekonomik durumumuzun bugünkünden daha iyi olacağına garantimiz yoktur. İleride karşılaşabileceğimiz kötü günleri düşünerek iktisatlı olmak, elimizdeki imkânlarla tasarruf etmek, harcamaları temel ihtiyaçlara göre yapmak doğru bir davranıştır. Bir atasözümüzde bu konuya şöyle işaret edilir: “Alçak uçan yüce konar, yüce uçan alçak konar.”
Vaktiyle zengin bir adamın iki oğlu varmış. O adam çocuklarına; “Ben ölürsem paraları, malı güzel idare edin, birdenbire bozmayın, sonra ihtiyarlıkta eliniz boş kalıp başaklarına muhtaç kalır, pişman olursunuz.” diyerek nasihat edermiş. Zengin adam öldükten sonra çocuklarından biri daima babasının nasihatine uyarak dengeli ve düzenli yaşamaya çalışmış.
Diğer oğlu ise babası ölür ölmez, kendine düşen miras mallarıyla israf içinde yaşayarak çarçabuk malını tüketmiş. Böylece başkalarına muhtaç bir duruma düşmüş. Etrafında onları tanıyan komşuları atasözünü hatırlatarak;“Atalarımız ne güzel söylemiş “Alçak uçan yüce konar,yüce uçan alçak konar.” demişler.
Sen babandan kalan kazancını rastgele harcayarak kısa bir zamanda yücelik yapmak istedin. Ama şimdi yerin en düşük seviye oldu. Kardeşin de dengeli bir hayat sürdü, şimdi yücelerde rahat bir şekilde yaşıyor. Gördün mü kendini idare edenler sonunda rahata kavuşmakta, sonunu düşünmeyenler ise en sonunda başkalarına muhtaç duruma düşmektedirler.” demişler.
Alışveriş yaparken ve çok dikkatli olmalıyız, ihtiyacımızdan fazlasını almamaya dikkat etmeliyiz. Bu konunun önemi, “Her gördüğü şeyi almak isteyenler sonunda en gerekli eşyasını satmaya mecbur olur.” sözüyle dile getirilmiştir. Önemli olan her gördüğümüzü satın almak değil, gerçekten ihtiyacımız olan şeyleri alarak hayatta rahat ve mutlu olmaktır.
* Musa Tektaş
Editör
YazarSevgili çocuk dostlarım;Bu sabah çiftlikte karla uyandık. Gece o kadar çok yağmış ki; bahçeye çıktığımız anda yarı belimize kadar kara battık. Bilirsiniz biz kediler sıcağı çok severiz ama bu kar öyle...
Yazar: Raziye SAĞLAM
İş yapabilme gücüne enerji denir. İki tür enerji vardır. Cisimlerin hareketleri sırasında oluşan enerjiye hareket enerjisi, cisimlerde saklı olan enerjiye ise durum, ya da potansiyel enerji denir. Bel...
Yazar: Naciye BEYZA
Mahremiyet, en temel anlamıyla kişilerin özel alanlarını koruma hakkıdır. Bu kavram, ailede öğrenilir ve toplumda önemli bir yere sahiptir. Aile içinde ve dışında mahremiyeti zedeleyecek davranışlar y...
Yazar: Editör
Sevgili çocuklar;Doğruluk; doğru olmak, ikiyüzlülükten uzak durmak, dürüstlük gibi anlamlara gelir. Doğruluk, vicdanımızın sesine kulak vererek hareket etmektir. Doğruluk; toplumda kardeşlik, dostluk,...
Yazar: Sırrı ER