Tohum
Bazı davranışlar vardır, insanı meleklerden daha üstün yapar. Bazı davranışlar vardır insanı hayvandan daha aşağı yapar.
İnsanı insan yapan güzel ahlakı ve imanıdır.
Allahu Teâlâ âdemoğlunu yarattığında önüne iki yol sunmuştur ve istediği yolu tercih etme hakkını vermiştir.
İyilik yolunun sonu cennete, kötülük yolunun sonu cehenneme çıkar.
İyilik yolunu tercih eden, her iki dünyada da kazançlı çıkar.Çünkü Allah doğrularla beraberdir.
Kötüler ise bu dünyada kazandıklarını zannederler ama ahirette hüsrana uğrarlar.
Müslümanın güzel ahlak sahibi olması, bu konuda ahlak olarak insanların en güzeli olan ve ahlakı Kur'an olan Rasûlullah(s.a.v.)Efendimiz’i örnek almasıyla mümkündür. Rasûlullah (s.a.v)Efendimiz de bize güzel ahlak sahibi olmamızı teşvik ederek şöyle buyurmuştur:
"Nerede olursan ol Allah'tan kork. Kötülüğün ardından onu silecek bir iyilik yap. İnsanlara güzel ahlakla davran."
Sevgili arkadaşlar, eski zamanların birinde bir ülkenin ihtiyarlamış bir hükümdarı vardı. Çocuğu olmayan ve oldukça yaşlı olan hükümdarın kendinden sonra ülkeyi yönetecek kişiyi şimdiden seçmesi gerekiyordu.
Bunun için farklı bir yöntem denemeye karar veren hükümdar ülkesindeki gençleri huzuruna çağırdı.
Gençlere içlerinden birini hükümdar seçeceğini söyledi ve hepsine birer tohum vererek o tohumun ekilmesini, sulanmasını ve bir yıl sonra tohumdan çıkan bitkiyi getirmelerini istedi.
Tohumları alan gençler evlerine dönerek bir an önce tohumları ekmek için işe koyuldular.
Gençlerden birisi vardı ki, bütün çabalarına ve gayretine rağmen tohum yeşermiyordu.
Arkadaşları ise tohumlarının çimlendiğini ve büyüdüğünü anlatıyorlardı. Ama onun tohumu çimlenmiyordu.
Bir yıl dolmuştu ve beklenen gün gelmişti. Ama o kendisine verilen görevi başaramadığını düşünüyordu.
Annesi ona yine de boş saksıyı saraya götürmesini söyledi. Elinde boş saksı ile saraya giden genç, diğerlerinin getirdiği çiçek ve fidanları görünce mahcup oldu.
Heyecan doruk noktaya ulaşmıştı.
Hükümdar kalabalığa doğru baktı ve elinde bitkisiz saksı olan genci yanına çağırttı. Korkmuştu ve kendisinin öldürüleceğini düşünüyordu. Diğerleri onunla alay ediyorlardı.
Hükümdar kalabalığı susturdu ve yeni hükümdarın kim olduğunu açıkladı.
Herkes şaşırmıştı. Hükümdar tohumu yeşertemeyen genci seçtiğini açıkladı ve şöyle dedi:
-Bir yıl önce her birinize bir tohum verdim, onu ekip sulamanızı istedim ve bir yıl sonra da bana getirmenizi istedim. Ama sizlere verdiğim tohumların hepsi kaynatılmıştı ve dolayısıyla da filiz açmaları mümkün değildi. Bir kişi hariç hepiniz, bana çeşit çeşit ağaçlar, bitkiler ve çiçekler getirdiniz.
Tohumunuzun büyümediğini görünce size verdiğim tohumun yerine başka bir tohum ektiniz. İçinizden sadece biriniz kendisine verdiğim tohumun olduğu saksıyı bana getirme cesaretini ve dürüstlüğünü gösterebildi. Bu yüzden yeni hükümdarınız o olacak.!
İşte dürüstlüğün mükâfatı...
Doğruluktan ve dürüstlükten ayrılmadan, doğrularla beraber bir hayat sürdürmeniz dileğiyle kalın sağlıcakla…
Esra Elif ŞAHİN
YazarRamazan...Büyüklerimizin “Nerde o eski Ramazanlar?” diyerek nemli gözler vetitreyen sesleriyle özlemini duyduğu Ramazanlar...Biz çocukların ise birçok heyecanı beraber yaşadığımız huzur ve rahmet ikli...
Yazar: Esra Elif ŞAHİN
İnsan, kendini ve başkalarını tanıdıkça, Allah’ın yarattığı dünyaya uygun şekilde davranır. Kendisi için istediği iyi şeyleri, başkaları için de istemesi gerektiğini bilir. Dünyada çok sayıda insan ve...
Yazar: Editör
İnsanın kendisi dâhil, ilişkilerinde nasıl davranması ya da nasıl davranmaması gerektiğini gösteren değer yargılarının bütünüdür ahlak. Bir toplumda genel olarak uyulması beklenen kurallar ve yapılmas...
Yazar: Erdal KARASU
Sevgili arkadaşlar, sizlerle kültürümüzde ve inancımızda çok özel yeri olan komşuluk hakkı ve komşularımız ile ilgili hasbihal etmek istiyorum.Komşu nedir bilir misiniz?Komşu, bir fincan kahvedir, bir...
Yazar: Esra Elif ŞAHİN