Teknoloji Neslinin Dünyasını Ve Dilini Anlayabilmek
Anne babalar olarak o kadar telefon bağımlısı olmuşuz ki çocuklarımızın temel ihtiyaçları olan ilgi ve sevgiyi gerektiği gibi gösterememekteyiz. Çocuklarımızla geçirilmesi gereken o güzelim nitelikli zamanlarımızı çoğu zaman sosyal medyada geçirmekteyiz. Yani çocuklarımıza harcamamız gereken enerjimizi sosyal medyada belki de tanımadığımız insanlara harcamaktayız. Hâl böyle olunca anne baba olarak sosyal medyaya fazla takılınca çocuklarımızı fiziksel olarak ihmal etmesek de psikolojik olarak ihmal etmekteyiz.
Bugün birçok çocuğun dolabında istemediği kadar giyeceği olabilir. Yine yedikleri önlerinde yemedikleri arkalarında da olabilir fakat ilgi ve sevgi ihtiyaçlarının yeterince karşılanmadığı da bir gerçektir.
Çağ teknolojik olunca bir kuşak önceki çocukların ihtiyaçları ile bugünün çocuklarının ihtiyaçlarının aynı olmadığı bir gerçektir. Önceki kuşakta ekonomik problemler vardı fakat ilgi ve sevgi ihtiyacını karşılama ihtiyacı yoktu. Çünkü aileler geniş aile olduğu için çocuk anne babadan göremediği ilgi ve sevgiyi sosyal çevresinden görebiliyordu.
Kuşaklar arasında ihtiyaçlar bu kadar belirgin olunca ihtiyaç ve beklentileri de farklı olmaktadır. Farklı beklenti içinde olan bu çocukların ve gençlerin dünyası kadar dillerini de zamana göre okuyup değerlendirmeliyiz.
Günümüz çocuk ve gençleriyle iyi iletişim kurabilmek için yaşadığımız zamanı ve çocukların dünyasını iyi okumamız gerekiyor. Eskiden çocuklar ve gençler sadece yalın ilgi ve bilgi isterlerdi. Günümüz çocuk ve gençleri, teknolojinin diliyle ilgi ve bilgi istemektedirler. Yani her çocuk, her genç içinde yaşadığı zamanın bir ürünüdür.
Her nesil, içinde yaşadığı zamanın özelliğine göre kendi dilini kullanmaktadır. Çocukların ve gençlerin kullandığı bu dil iletişimde yakalanmadığı sürece o nesille iletişim kurulması zordur. Bu da çocukların anlaşılmasını zorlaştıracaktır. Onun için yeni nesillerle iletişimde öncelikli olarak zamanın sonra da çocukların ve gençlerin dilinin öğrenilmesi gerekir.
Bugün birçok aile, hâlâ zamanın dilini dikkate almadan çocuklarla iletişim kurmaya ve onları eğitmeye çalışmaktadır. Çocukların içinde yaşadığı teknolojik çağın değişim ve gelişmelerini doğru okumak gerekir. Zamanı ve çocukları doğru okuyamadığımız zaman yapacağımız eğitim adına yatırımlar da boşa kürek çekmeye benzeyecektir.
Çocukların dünyasını ve dilini anlamak için;
M. Emin KARABACAK
YazarBir zamanlar efendisinin evine her gün nehirden su taşıyan bir köle vardı. Köle, boynunda taşıdığı bir sopanın iki ucuna birer kova asar, bu kovaları nehirden aldığı su ile doldurur ve eve getirirdi. ...
Yazar: M. Emin KARABACAK
Musa (a.s.) Turi Sina Dağı’na çıktığı zaman Cenab-ı Hakk’a: “Ya Rabbi, namaz kılıyorum senin yardımınla, oruç tutuyorum senin yardımınla, peygamberlik görevimi yapıyorum senin yardımınla ve bütün işle...
Yazar: M. Emin KARABACAK
Hz. Âdem (a.s.) bir peygamber olmasına rağmen yasak meyveyi yemesine sebep olan bilinçaltındaki hangi duygulardı? Bir peygamberin normal şartlarda Allahu Teâlâ’nın emirlerinin dışına çıkması düşünülem...
Yazar: M. Emin KARABACAK
Hissiyatını her okuyuşumda yürekçe hissettiğim şiirin, bağımsızlık sembolümdür. Kalpten söylenen, yaşarken kâğıda akan nice sözün ölümsüzlüğünü sen öğrettin kıymetli şair...Dik duruşun, erdemin, çalış...
Yazar: Nilüfer Z. AKTAŞ