Sevgi ve Saygının Gücü: Empati
Saygı ve sevgi insanlar arasındaki iletişimin temelini oluşturmaktadır.
İnsan; toplum içinde yaşayan sosyal bir bireydir. Toplum içinde yaşamımızın huzurlu bir şekilde devam edebilmesi için toplum kurallarına uymamız gerekir. Bu kuralların en başında insanlara saygı göstermek gelmektedir. Saygılı olmak insan olmanın gereğidir. Önce kendimize saygılı olmalıyız.
İnsanlar arasındaki ilişkilerde en önemli kural sevgi, saygı ve empati kurabilmektir. Önce kendimizi sevmeli ve kendimize güvenmeliyiz. Sonra ailemizi, okulumuzu, arkadaşlarımızı çok sevmeliyiz. Yaşadığımız ortamı ve güzel vatanımızı sevmeliyiz.
Toplu yaşanılan yerlerde barışı ve güveni, sağlayan önemli özelliklerden biri sevgidir. Sevginin olduğu yerde yenilikler, güzellikler ve başarılar gelir. Ümidimizi, yaşama sevincimizi, gücümüzü sevgiden alırız.
Saygılı olmak herhangi bir durumda karşımızdaki kişiye duyulan hürmettir. Karşımızdaki kişiye rahatsızlık vermeyecek şekilde davranmaktır. Saygı deyince ilk akla gelen büyüklere saygıdır. Bununla birlikte anne-baba, eş, dost, akraba, arkadaşlarımız ve bütün insanlar. Öğrenci olarak öğretmenimize anne babamıza, yaşlılara hürmet gösteririz. İste gösterdiğimiz hürmet saygıdan ibarettir.
Saygı, üstün ahlak demektir. Saygı, erdem demektir. Olgun insanlar, toplum tarafından sevilen insanlar nerede nasıl davranacaklarını bildikleri ve saygılı oldukları için çevreleri tarafından sevilip, saygı görürler.
Saygı çok önemlidir. Saygı çerçevesinde kurulmayan arkadaşlıklar, ilişkiler sevgiye dönüşemez. İnsanlar arasındaki sevgi, saygı ve empati eksikliği toplumda huzursuzluk ve kargaşaya yol açar.
Kendimizi karşımızdaki insanın yerine koyarak, onun duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlamaya empati diyoruz. İnsanları doğru anlayıp saygı göstermeliyiz. Bu durum onların da bizim düşüncelerimize saygı göstermelerini sağlayacaktır.
Empati duyabilen insanlar hayatlarında sevgi ve saygıya daha çok yer verirler. Karşımızdaki kişilerin neler hissedebileceğini bilmek onlara karşı daha anlayışlı olmamıza yardımcı olmaktadır.
Otobüste yolculuk esnasında karşılaştığımız bir hastanın çekmekte olduğu acıları fark ettiğimizde yerimizi ona vermek bir empatik davranıştır. Çünkü o insanın çektiği acıyı fark ederek ona yardımcı olmak çabası vardır.
Güzel dinimiz büyüklere saygılı olmayı ve küçüklere sevgiyle yaklaşmayı emreder. Yakın akrabalarımızdan büyüklere gösterdiğimiz saygıyı, yaşına hürmeten bütün büyüklere göstermeliyiz. Ulaşım araçlarında yaşlılara yer vermeli, yardıma ihtiyacı olanlara yardım etmeliyiz.
Empati kurarak sevgi, saygı, hoşgörü ve dostluğun daim olması dileğiyle...
Naciye BEYZA
YazarHayvan sevgisi; onlara değer vermek, onları korumak ve hayatta kalmalarına destek vermektir. Hayvanların da sevgiye ihtiyacı vardır.İnsanlar bu dünyayı hayvanlar ve bitkiler ile birlikte paylaşmaktadı...
Yazar: Naciye BEYZA
Kitabın adı: Piri Reis’le Bir GünYazar: Mustafa OrakçıResimleyen: Eren DedeleroğluYayınevi: Timaş ÇocukYayın yeri ve yılı: İstanbul/2020Sayfa sayısı: 48Yaş aralığı: 8+İşlenen konular: akıl yürütmek, b...
Yazar: Sait ÖZER
Fethin kelime anlamı, “açma, yol gösterme, galibiyet ve zafere ulaştırma”dır. Terim anlamı, “Müslümanların ülke veya şehirleri İslâmiyet'e açmaları, İslâm devlet idaresine, İslâm hâkimiyetine alm...
Yazar: Naciye BEYZA
Köye geleli hemen hemen bir ay olmuş. Günlerimiz dolu dolu geçiyor. Dedemle sık sık ormanın içinde yürüyüşler yapıyoruz. Dedemlerin önceden ekip biçtiği tarlaları geziyoruz. Şimdi bu tarlalar ekilip b...
Yazar: Emine Yılmaz DERECİ