Saygılı Olmanın Topluma Etkisi
Saygı, üstün ahlak demektir. Saygı, erdem demektir. Saygı insanlar arasındaki iletişimin temelini oluşturmaktadır. Saygı; sevginin ve birlik-beraberliğin olmazsa olmaz unsurudur.
Saygı çok önemlidir. Saygı çerçevesinde kurulmayan arkadaşlıklar, dostluklar sevgiye dönüşemez. İnsanlar arasındaki sevgi, saygı, hoşgörü eksikliği toplumda huzursuzluk ve kargaşaya yol açar.
Saygılı olmak herhangi bir durumda karşımızdaki kişiye duyulan hürmettir. Karşımızdaki kişiye rahatsızlık vermeyecek şekilde davranmaktır. Saygı deyince ilk akla gelen büyüklere saygıdır. Anne-babaya saygıdır. Eş, dost, akraba, arkadaşlarımıza saygı göstermektir. Öğrenci olarak öğretmenlerimize hürmet gösteririz. İste bu gösterdiğimiz hürmet; saygıdan ibarettir.
Toplum tarafından sevilen insanlar; nerede nasıl davranacaklarını bilen olgun kişilerdir. Aynı zamanda saygılı oldukları için çevreleri tarafından sevilip, saygı görürler.
Güzel dinimiz büyüklere saygılı olmayı ve küçüklere sevgiyle yaklaşmayı emreder. Yakın akrabalarımızdan büyüklere gösterdiğimiz saygıyı, yaşına hürmeten bütün büyüklere göstermeliyiz. Ulaşım araçlarında yaşlılara yer vermeli, yardıma ihtiyacı olanlara yardım etmeliyiz.
Saygı ve sevgi insanlar arasındaki iletişimin temelini oluşturmaktadır.
İnsan; toplum içinde yaşayan sosyal bir bireydir. Toplum içinde yaşamımızın huzurlu bir şekilde devam edebilmesi için toplum kurallarına uymamız gerekir. Bu kuralların en başında insanlara saygı göstermek gelmektedir. Saygılı olmak insan olmanın gereğidir. Önce kendimize saygılı olmalıyız. Kendisine saygısı olan bir kişi başkalarına da saygılı olur.
Kendimizi karşımızdaki insanın yerine koyarak, onun duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlamaya çalışmalıyız. İnsanları doğru anlayıp saygı göstermeliyiz. Bu durum onların da bizim düşüncelerimize saygı göstermelerini sağlayacaktır.
Eğer; saygı görmek istiyorsak saygı duymayı bilmeliyiz. Saygının hâkim olduğu ortamda birbirimize olan sevgi çoğalacak. Birlikte yaşama ve kardeşlik duyguları da gelişecektir
Arkadaşlarımızla ilişkilerimizde adaletli olmalı, birbirimize saygılı davranmalıyız.
Hepimizin duygu ve düşüncesi birbirinden farklıdır. Ancak sahip olduğumuz ortak inançlarımız ve değerlerimiz vardır. Geleneklerimiz, göreneklerimiz, adetlerimiz nesiller boyu bizlere ulaşmıştır. Bizlere aktarılan bu ulvi değerlerimizi bizden sonraki nesillere ulaştırılmalıyız.
Saygı ile birlikte hoşgörü, sevgi ve dostluğun tüm dünyaya hâkim olması dileğiyle...
Naciye BEYZA
YazarÇocuklara saygı kavramını öğretmek, onların toplumsal kuralları anlaması, sağlıklı ilişkiler kurması ve başarılı bir iş ile aile hayatına sahip olabilmesi için gereklidir. Ebeveynler, çocuklarının say...
Yazar: Editör
Aşk ehlinin dergâhı buGönül kırma insanoğlu.Mevlâ'nın nazargâhı buGönül kırma insanoğlu.Ateş uyur közü kalır,Söz kılıçtır izi kalır.Derinlerde sızı kalırGönül kırma insanoğlu.Saraylarda sırça değil,Ku...
Şâir: Ahmet Sami BENLİ
Kitap fuarının son günüydü. Sevilen Yazar Bartu Soyalan kitaplarını imzalıyordu. Standa gelmesinin üzerinden yaklaşık iki saat geçmişti. Nihayet imza için bekleyen kuyruk bitmiş, o da rahat bir nefes ...
Yazar: Sibel UNUR ÖZDEMİR
Siirt, dört mevsimin en güzel şekliyle yaşandığı iklimi, her türlü sebze ve meyvenin yetiştiği bereketli toprakları, el emeği göz nurunun ürünü olan battaniye ve kilimleri, şifa kaynağı Pervari Balı, ...
Yazar: Yusuf HALICI