Ramazan’da Çocuk Olmak
Ramazan ayında oruç tutarız. Oruç, Rabb’imizin en çok mükâfat verdiği ibadetlerden biridir. Çünkü oruç tutarken, imsak vaktinden iftar vaktine kadar hiçbir şey yiyip içmeden dururuz.
Ramazan ayının ve orucun senede bir kere gelmesinden dolayı evlerde büyük bir değişim ve heyecan yaşanır. Ramazan öncesi tatlı bir telaş kaplar herkesi.
Ramazan ayı, Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı, rahmet ve bereket ayıdır. Kur’an-ı Kerim’de bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen Kadir Gecesi, Ramazan'ın 27. gecesine denk gelir. Allah, bu gecede halis bir kalple yapılan duaları kabul eder.
Ramazan ayı beraberinde; sabrı, yardımlaşmayı, dayanışmayı, şükrü, zarafeti, mutluluğu ve sonunda bolca sevap getirir.
Yardımlaşmanın zirvede olduğu aydır. Birlik, beraberlik ayıdır. Elimizdeki her şeyde fakir ve muhtaçların hakkı olduğunu ve onlar için neler yapabileceğimizi düşünürüz. Bütün Müslümanlar arasındaki kardeşlik duyguları kuvvetlenir.
Ramazan sabır ayıdır. Açlığa susuzluğa dayanmayı, nefsimize hâkim olmayı öğreniriz. Oruçla birlikte zorluklara karşı dayanma gücümüz artar. Daha sakin, anlayışlı ve hoşgörülü olmayı öğreniriz. Bir anlık öfkemize yenilerek kavga etmeyiz, tartışmaya girmeyiz.
Birleştirici ve barıştırıcı ayıdır Ramazan. Onun için Ramazan ayında kimse birbirine dargın kalamaz.
Rabb’imiz oruç tutan kullarını en güzel şekilde ödüllendirir. Oruç tutanlar cennetin Reyyan adlı kapısından girerler. Oruçlu iken, dinimizce yasaklanmış olan her şeyden uzak durmaya, daha çok dikkat ederiz. Yalan söylemeyiz, başkalarını çekiştirmeyiz, faydasız ve boş sözleri konuşmayız, kalp kırmamaya dikkat ederiz. Ramazan’da, Allah’ı daha çok anar, güzel isimlerini söyleriz,
Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.);“Oruç tutun, sıhhat bulun!” buyurarak, bizi sağlıklı olmaya davet ediyor. On bir ay boyunca sürekli çalışan organlarımız, oruçla birlikte dinlenerek yenileniyor, zindelik kazanıyor.
İftar saati yaklaştıkça heyecanımız artar. “Gümm!!” sesiyle o günkü orucu tutmuş olmanın mutluluğunu yaşayarak iftarımızı yaparız. Sonra camiye, teravih namazına koşarız. Kadın, erkek, çocuk, yaşlı, genç hepimiz teravih namazını iple çekeriz.
Gece yarısından sonra, davul sesleri ve davulcunun nağmeleri gelmeye başlar. Sahurda uykudan ayıkmak ne kadar zor olsa da farklı bir heyecanı vardır sahura kalkmanın.
Ramazan Bayramı, Müslümanlar için ayrı bir öneme sahiptir. Bayram sabahı, küçük büyük herkes camiye giderek bayram namazını kılar. Uzun süre görüşme fırsatı bulamamış olan kişiler bayram vesilesiyle bir araya gelerek özlem giderirler. Şehir dışında yaşayan akrabalar ileyaşlılar ve hastalar ziyaret edilir. Mezarlıklara gidilerek geçmişlerimize Fatihalar okunur. Gelen misafirlere ikramda bulunulur. Çocuklara şeker ve harçlık verilerek sevindirilir.
Bayramlarımız bizleri birlik, beraberlik, sevgi, saygı, kardeşlik ve dayanışma içinde tutan bayramlar olsun.
Tüm çocukların güldüğü ve onların yüzlerindeki tebessümle hepimizin ruhunun ferahladığı bir bayram olsun bu bayram…
Naciye BEYZA
YazarOtobüs nedir?Normalden çok daha fazla (kırk ya da daha çok sayıda) yolcu alabilen ve bunları taşıyabilecek kadar büyük, motorlu kara taşıtlarına otobüs denir.Okyanus nedir?Okyanus, kıtaları birbirinde...
Yazar: Ayşe Gül PINAR
Gözümüzle uzakları görebiliriz. Fakat cisim ile gözümüz arasındaki mesafe uzadıkça cisimler küçülerek birer nokta halinde görünür ve kaybolur. Bu nedenle çok uzaklardaki cisimleri iyi görebilmek için...
Yazar: Naciye BEYZA
Çocukların sosyalleşmesi ilk olarak ailede başlar. Çocuklar konuşmayı, duygusal paylaşımları ve toplu yaşamın kurallarını ilk defa aile içinde öğrenirler. Aile aynı zamanda çocuğun kişiliğinin temelin...
Yazar: Editör
Kardeşlik, bir zorunluluk olmadan, bir menfaat gözetmeden birbirine destek olmak, karşılıklı güvenmek ve saygı duymaktır. Zor zamanlarında birbirine yardım edebilmek, sırdaş ve gönüldaş olmaktır...
Yazar: Naciye BEYZA