İllerimizi Tanıyalım: Sakarya
Marmara Bölgesinde Karadeniz’e sahili ve kıyısı olan, Sapanca Gölüne sahip, dere ve akarsuların merkezi ve yeşilin cenneti olan Sakarya, coğrafi konumu, güzel lezzetleri ve muhteşem doğasıyla ülkemizin en çok turist çeken illerindendir.
Akyazı, Arifiye, Erenler, Ferizli, Geyve, Hendek, Karapürçek, Karasu, Kaynarca, Pamukova, Sapanca, Serdivan, Söğütlü ve Taraklı Sakarya ilimizin ilçeleridir.
Sapanca Gölü: Sakarya’da gezilecek doğal yerler dendiğinde ilk olarak akla gelen yer hiç kuşkusuz Sapanca Gölü’dür. Göl ve civarı, gölün benzersiz manzarası, temiz havasıyla birlikte ülkemizin ender güzellikteki yerlerinden biridir.
Acarlar Longozu: Türkiye’nin en büyük longoz ormanı olma özelliğine sahip Acarlar Longozu çeşitli türlerdeki ağaçları ve bitki örtüsünün yanı sıra çok sayıda canlı türüne de ev sahipliği yapar. Türkiye’nin tek parça halinde bulunan en büyük longoz ormanında nilüfer, su lalesi ve su menekşesi gibi 2 bin 300’den fazla bitki örtüsü mevcuttur.
Deprem Müzesi: Müze, Türkiye’nin ilk deprem müzesidir. Ülkemizin en büyük felaketlerinden 17 Ağustos 1999 depremi ile bölgede 1967 yılında meydana gelen depreme dair fotoğrafların, bilgi ve belgelerin sergilendiği bir alandır.
Rüstem Paşa Camii: 16.ncı yüzyıldan günümüze ulaşan Rüstem Paşa Camii’nin inşasına 1550’de başlanmış, 1560’da ibadete açılmıştır. Cami Mimar Sinan’ın eseri olup 5 asırdır sapasağlam ayakta durmaktadır.
Keşkek: Özel günlerin vazgeçilmez yemeği olan keşkek ağır, hatırlı misafirlere yapılan özel bir yemektir. Herkesin yapamadığı keşkek, yemek olarak ayrı bir ustalık ve maharet gerektirmesi nedeniyle ilimiz için oldukça önem taşımaktadır.
Islama Köfte: Sakarya’nın ulusal düzeyde tanınmış en önemli yemeği "Islama Köfte"dir. Soslu ekmek; büyükbaş hayvana ait olan kemik suyu, kırmızı toz biber, sıvı yağ ve bayat ekmekten (mayalı kara fırın ekmeği) oluşur. Ekmekler soslandıktan/ıslatıldıktan sonra kızartılır. Kızartılan bu ekmek dilimleri üzerinde, ızgarada pişirilen köftelerle servis edilir.
Yusuf HALICI
YazarGençlik dönemi insanın en aktif, verimli ve hareketli olduğu dönemdir. İnsanlar bu dönemde kendilerini tanımakta ve hayatlarını yönlendirmektedirler. Bir toplumun dinamik kesim diye adlandırılan gençl...
Yazar: Yusuf HALICI
Vakfın Adı: Gümrük-i Kebir Emini Osman Ağa VakfıKurucunun Lakabı: Hacı, Ömer OğluKurulduğu Yer: KayseriKuruluş Tarihi: 1241 H. / 1832 M.Büyük Gümrük Emini'ydi Hacı Ömer oğlu Osman Ağa. Yani bugünkü an...
Yazar: Nisa ERCİYES
Siirt, dört mevsimin en güzel şekliyle yaşandığı iklimi, her türlü sebze ve meyvenin yetiştiği bereketli toprakları, el emeği göz nurunun ürünü olan battaniye ve kilimleri, şifa kaynağı Pervari Balı, ...
Yazar: Yusuf HALICI
Yozgat şehri, Bozok yaylasının yüksek tepelerinden birinin eteğine kurulmuş tabiat güzellikleri bakımından eşsiz bir yerdir. Yozgat, zengin tarihi dokusu, doğal güzellikleri ve misafirperver insanları...
Yazar: Yusuf HALICI