İllerimizi Tanıyalım: Manisa
Ege Bölgesi’nin önemli şehirlerinden olan Manisa, doğal güzelliklerinin yanı sıra, görülmesi gereken tarihi ve turistik yapılarıyla da öne çıkmaktadır. Tarihi bakımdan son derece önemli bir kent olan Manisa, Osmanlı Devleti Dönemi’nde şehzadelerin eğitim gördüğü yer olduğu için “Şehzadeler Şehri” olarak anılmaktadır.
Manisa’nın ilçeleri; Ahmetli, Akhisar, Alaşehir, Demirci, Gölmarmara, Gördes, Kırkağaç, Köprübaşı, Kula, Salihli, Sarıgöl, Saruhanlı, Selendi, Soma, Şehzadeler, Turgutlu, Yunusemre’dir.
Ağlayan Kaya: Ağlayan Kaya, Manisa’nın en önemli tarihî yapılarından olup, il merkezine bağlı Çaybaşı Mahallesi sınırları içerisindedir. Spil Dağı’na oldukça yakın olan Ağlayan Kaya, il merkezine 4 kilometre uzaklıktadır.
Mesir Macunu: Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Manisa’da hastalandığında saray doktorları bir türlü tedavi edemezler ve sonunda Sultan, 41 çeşit baharatın karışımından hazırlanan mesir macunuyla şifa bulur. Padişah'ta olayı kutlamak için kalan macunu halka dağıtır. Bu olayda gelenekselleşir ve "Mesir Festivali" olarak kutlanır.
Spil Dağı: Manisa’nın simgelerinden olan Spil Dağının harika manzarası sizi büyüleyecektir. Spil Dağına çıktığınız zaman buradaki yaban atlarını da görmeyi de ihmal etmeyin.
Yeni Han: Manisa’nın merkezinde bulunan Yeni Han birçok antika eşya, yöresel elbiseler, taş oymaları, deriden yapılmış ürünlerin bulunduğu bir yerdir. Eliniz asla boş çıkmayacağı bu handa çok çeşitli hediyeler alınabilir.
Manisa Kebabı: Özellikle Manisa, İzmir ve Aydın yöresinde yapılan pideli köfte çeşididir. Domates, sivri biber, yoğurt ve domates salçası kullanılarak hazırlanır. İsteğe bağlı olarak kebabın üstüne tereyağı veya sumak eklenir ve altına pide konularak sunulur.
Sultaniye Üzümü: Manisa’da yetişen ve dünyaca tanınan üzüm çeşitlerindendir. En önemli özelliği şehzadelerin yetiştiği Manisa'da tadı, aroması ve yapısıyla “Sultanların Üzümü-Sultanlara Layık” olarak Sultani adını almış olmasıdır.
Yusuf HALICI
YazarAnadolu'nun incisi Van ilimiz; verimli akarsuları, zengin toprakları ve bol iklim koşulları nedeniyle tarihin eski çağlarından beri birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu nedenle oldukça köklü b...
Yazar: Yusuf HALICI
Sivas İç Anadolu'nun doğusunda yer alan, Anadolu'daki tarihi İpek Yolu güzergâhlarının kesiştiği bir yerde konumlanmış ve ünlü Kral Yolunun da geçtiği büyük bir ilimizdir. Sivas tarihi zenginlikleri, ...
Yazar: Yusuf HALICI
Bilal Kemikli’nin kaleme aldığı Hacnâme: Huzurda Bir Kutlu Mevsim, hac ibâdetinin yalnızca ibâdet yönünü değil, onun iç dünyadaki yankılarını, mânevî izlerini ve gönül ikliminde bıraktığı derin tesirl...
Yazar: Yusuf HALICI
Eser, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kültür ve sanat insanlarının hac ibâdetiyle ilgili olarak duygu ve düşüncelerini kaleme aldıkları yazılarının bir araya getirilmesiyle oluşturulmuştur. Eserd...
Yazar: Yusuf HALICI