İllerimizi Tanıyalım: Kırklareli
Kırklareli her mevsim turizm hareketliliğinin yaşanabildiği kültür turizmi, mağara turizmi, av ve doğa turizmi, kamping, trekking ve karavan turizmi gibi turizm çeşitliliğine sahip illerimizdendir.
Kırklareli’nin Babaeski, Demirköy, Kofçaz, Lüleburgaz, Pehlivanköy, Pınarhisar ve Vize olmak üzere yedi ilçesi vardır.
Küçük Ayasofya Kilisesi: 6. yüzyılda Jüstinyen Dönemi’nde yapılan Küçük Ayasofya Kilisesi 14.yüzyılda ise Gazi Süleyman Paşa tarafından yeniden düzenlenerek cami haline getirilmiştir. Günümüzde ise Gazi Süleyman Paşa Camii olarak bilinmektedir.
Dupnisa Mağarası: Trakya’nın turizme açılmış tek mağarası olma unvanına sahiptir. Mağara iki kata ve üç girişe sahiptir. Kendine özgü doğal yapısı ve özellikleri olan mağara 3 bin 200 metre uzunluğundadır.
İğneada Longoz Ormanları: Kırklareli doğal güzellikleri arasında olanİğneada Longoz Ormanları 3155 hektarlık bir alan kaplamaktadır. Orman yaz, kış, ilkbahar ya da sonbahar fark etmeksizin her daim mükemmel bir tabiata sahiptir.
Aya Nikola Manastırı: Dünyanın ve Trakya bölgesinin en eski taş oyma manastırlarından biri olan Aya Nikola Manastırı, günümüze kadar gelen en iyi kaya manastırı örneğidir. Yapıda manastır, ayazma ve keşişlere ait dinlenme yerleri vardır.
Hardaliye: Bağbozumu zamanında üzüm şırasının eklenen vişne yaprakları ve hardal tohumu ile farklı bir fermentasyon sonucu dönüştüğü hafif içimli bir içecektir. Trakya ve hatta Kırklareli'ne özeldir.
Bıldırcın Kâğıt Kebap: Doğanın sunduğu pek çok güzelliğin yanında av hayvanlarıyla yapılan yemekleriyle ünlü Kırklareli’nde bıldırcın kâğıt kebap farklı lezzetler denemeyi sevenler için biçilmiş kaftan. Bıldırcınların tereyağında kızartıldıktan sonra yöresel sebzeler eşliğinde fırınlandığı bu lezzet denemeye değer.
Yusuf HALICI
YazarSiyah bir kedi. Simsiyah…Beyaz karlardan bir tünelde. Bembeyaz…İlerliyordu.Tünelin ne başı belliydi ne sonu. Siyah kedi, sonuna kadar gitmeliyim, diye düşündü.Sonu neresiydi, bilmiyordu.Sağı solu önü ...
Yazar: Seda BAYRAK DURGUT
Ayasofya... Hem herkese ait hem hiç kimsenin... Bin 500 yıllık mabedin korosu ilk günkü gibi renkli ve İstanbullu. Bu dünya mirasını ayakta tutan sadece teknik öğeleri değil Bizans'ın ve Osmanlı'nın m...
Yazar: Yusuf HALICI
Milletleri ayakta tutan temel dinamiklerden biri de kültürdür. Kültür, bir toplumun köklerini ve dallarını oluşturan, geçmişi ile geleceği arasında köprüler kuran, böylece toplum bireylerinin ufkunu a...
Yazar: Yusuf HALICI
Son dönemde Sivas'ta yetişmiş büyük âlimlerden olan Mustafa Takî Efendi (k.s.) millî mücadelenin ve Anadolu'nun manevî mimarlarındandır. Mustafa Takî Efendi (k.s.) çok sıkıntılı bir dönemde yaşamış ol...
Yazar: Yusuf HALICI