İllerimizi Tanıyalım: Kırklareli
Kırklareli her mevsim turizm hareketliliğinin yaşanabildiği kültür turizmi, mağara turizmi, av ve doğa turizmi, kamping, trekking ve karavan turizmi gibi turizm çeşitliliğine sahip illerimizdendir.
Kırklareli’nin Babaeski, Demirköy, Kofçaz, Lüleburgaz, Pehlivanköy, Pınarhisar ve Vize olmak üzere yedi ilçesi vardır.
Küçük Ayasofya Kilisesi: 6. yüzyılda Jüstinyen Dönemi’nde yapılan Küçük Ayasofya Kilisesi 14.yüzyılda ise Gazi Süleyman Paşa tarafından yeniden düzenlenerek cami haline getirilmiştir. Günümüzde ise Gazi Süleyman Paşa Camii olarak bilinmektedir.
Dupnisa Mağarası: Trakya’nın turizme açılmış tek mağarası olma unvanına sahiptir. Mağara iki kata ve üç girişe sahiptir. Kendine özgü doğal yapısı ve özellikleri olan mağara 3 bin 200 metre uzunluğundadır.
İğneada Longoz Ormanları: Kırklareli doğal güzellikleri arasında olanİğneada Longoz Ormanları 3155 hektarlık bir alan kaplamaktadır. Orman yaz, kış, ilkbahar ya da sonbahar fark etmeksizin her daim mükemmel bir tabiata sahiptir.
Aya Nikola Manastırı: Dünyanın ve Trakya bölgesinin en eski taş oyma manastırlarından biri olan Aya Nikola Manastırı, günümüze kadar gelen en iyi kaya manastırı örneğidir. Yapıda manastır, ayazma ve keşişlere ait dinlenme yerleri vardır.
Hardaliye: Bağbozumu zamanında üzüm şırasının eklenen vişne yaprakları ve hardal tohumu ile farklı bir fermentasyon sonucu dönüştüğü hafif içimli bir içecektir. Trakya ve hatta Kırklareli'ne özeldir.
Bıldırcın Kâğıt Kebap: Doğanın sunduğu pek çok güzelliğin yanında av hayvanlarıyla yapılan yemekleriyle ünlü Kırklareli’nde bıldırcın kâğıt kebap farklı lezzetler denemeyi sevenler için biçilmiş kaftan. Bıldırcınların tereyağında kızartıldıktan sonra yöresel sebzeler eşliğinde fırınlandığı bu lezzet denemeye değer.
Yusuf HALICI
YazarUşak ilklerin şehri olarak bilinir. Şöyle ki; 1909 yılında elektrik kullanımına geçerek Türkiye'nin ilk elektrik kullanan şehri oldu. Ata sporlarımızdan olan cirit müsabakaları, Türkiye'de ilk olarak ...
Yazar: Yusuf HALICI
Ankara halkı, Millî Mücadele yıllarında Cuma veya Bayram Namazları gibi bazı namazları, açık havada kılıyordu. Namaz kılınan bu yere, Namazgâh Tepesi denirdi. Burası, bugünkü Etnografya Müzesi ve Türk...
Yazar: İsmail ÇOLAK
Tasavvuf yolunda nefis mücâhedesini sürdürmekte olanlara mürîd ve mutasavvıf, bu mücâhedeyi tamamlayıp kemale ermiş olanlara sûfî denilmektedir. Sufiler, bid’atlerden ve nefsin kölesi olmaktan kaçınan...
Yazar: Yusuf HALICI
İlçede tek katlı, toprak damlı, bahçeli bir evde oturuyorduk yıllar önce. Ortaokula gidiyordum daha. Babam başka bir kentte görev yaptığı için hafta sonları eve gelirdi.Bir sonbahar günü, akşama doğru...
Yazar: Erdal KARASU