Hoşgörü Ne Güzel Bir Haslettir
Hoşgörülü olmak; başkalarının düşüncelerine, inançlarına ve davranışlarına saygı göstermek, farklılıklara karşı anlayışlı ve kabul edici bir tutum sergilemektir.
Hoşgörülü insanlar; bakışları, duruşları, konuşmaları ile hemen belli olurlar toplumda. Önyargılarla yaşamazlar, karşılarındaki insanların düşüncelerine kıymet verirler.
Hoşgörüyü, toplumsal barış ve kişisel ilişkiler ve uyum sağlamak için de önemserler.
Bilirler ki hoşgörü; bireyler arasındaki çatışmaları, kavgaları, kin ve nefreti azaltır ve insanlar arasında daha güçlü bağlar kurulmasına yardımcı olur.
Bu erdemli insanlar birleştirici, yardımsever ve fedakârdır.
Fakat bu erdemi taşıyan kişilere yanlış yapılması da olasıdır.
"Hoşgörülü kişiler; sahip oldukları tevazuları nedeniyle; ilim, bilgi, beceri ve daha nice konuda zirvede olsalar da karşılarındaki kişilere aynı mesafe ve yükseklikte dururlar.
Muhatap oldukları insanları kariyeri, bilgisi ve konumu ile ezmek istemez. Meziyetlerini direkt açığa vurmaz, yaşam içinde görülsün ister.
Hoşgörüsü yüksek olan bu erdemli ve samimi duruşu olan insanları fark etmeyenler, çok çabuk sıradanlık gömleği biçebilirler onlara.
Alçak gönüllülükle hoşgörülü davrandığı vasat insanlardan nasihat dinlemek zorunda da kalabilir maalesef.
Mütevazı, hoşgörülü insanlar ılımlı ve olumlu bir şekilde hayatlarına devam ederler. Kalpleri yumuşaktır.
Mühim meselelerden biridir ki bu hasleti değer vermeyenler kötüye kullanmasın.
Yüreğimizdeki vefa, sevgi, kabullenme, hoşgörü gözlerimizden ışık kıvılcımları olarak çıkıyorsa yaratılmışa sevdamızdandır.
Ailede hoşgörü ise, aile efradının birbirlerine karşı anlayışlı, sabırlı ve saygılı olmasıdır. Bireylerin farklı düşünce, duygu ve alışkanlıklara sahip olabileceğini kabul etmek, ailenin huzuruna ve sağlıklı iletişimine vesile olur.
Hoşgörü, aile içinde zorluklar karşısında desteği beraberinde getirir. Farklılıklarla yaşamayı mümkün kılar.
Hoşgörünün aile içinde gelişmesi için bazı şartlar vardır:
Doğru bir iletişim, yanlış anlaşılmaların önüne geçer.
Hemhal olabilmek, empati kurmak. Karşı tarafın bakış açısını anlayarak onun yerine kendini koymak, anlayış sahibi olmamızı sağlar.
Her bireyin gelişim hızı ve potansiyeline fırsat tanımak önemlidir. Sabırla bu durumu takip edebilmek de.
Saygı ve güvenle aile zeminini oluşturarak hoşgörünün özgün ve özgür gelişime temel atmasını sağlamak çok önemlidir.
Bu saydıklarımız, aile içindeki bağları kuvvetlendirir ve daha huzurlu bir yaşam ortamı sağlar.
Kali'temiz;
Bize kalan vefa, sevgi, sadakat, hoşgörü ve saygıyla görünür olur/temizce...
İnsanların bazı hatalarına karşı affedici olduğumuzda da kendimizi yükten kurtarıp iyilik etmiş oluruz.
Hoşgörü, ruha serilen kuş tüyü yatak gibidir vesselâm...
Nilüfer Z. AKTAŞ
YazarPeygamberimiz, tebliğ vazifesi yanında ibadetlerini de müşriklerden gizli yapıyordu. Bu sebeple İslâmiyet’in ibadet tarzı pek bilinmiyordu. Bir gün Rasûlullah (s.a.v.) Hz. Ali’yle beraber namaz kılark...
Yazar: N.Nida DURAN
Lale derLal'e'derMevsim ondanRenk ondanBaharın sunduğu renklerin insana hissettirdiği huzur, ömre sunulan nadide zamanlardır. Sarı laleler, beyaz papatyalar, kırmızı güller gönül bahçemizde de yankı b...
Yazar: Nilüfer Z. AKTAŞ
Sıcacık pişmiş bir tencere yemek gibidir aile. Pişene kadar biraz ateş, biraz har gerekir. Emek kısmıdır bu. Sabır kısmıdır.Pişirme emeği karşılandıktan sonra sıcaklık ayarı mühimdir elbet. Çok kısmam...
Yazar: Nilüfer Z. AKTAŞ
Yunanistan askeri olmak istemeyince yurda gelmiş. Henüz vatandaşı olamadığı yurdun vatan mücadelesini veren gazeteci-foto muhabirinin adı Mustafa Cambaz…Yaşantısı, yüce gönüllü insanların varlığını gö...
Yazar: Nilüfer Z. AKTAŞ