Her Soğuk Algınlığı Grip midir?
Yutkunma sırasında biraz boğazımız ağrımaya başlasa ve burnumuz aksa “Aman grip oldum!” diye etrafımıza adeta alarm veririz. Peki, her seferinde gerçekten de salgınlara neden olup yüzlerce insanın kaybına yol açan griple mi savaşıyoruz?
Soğuk Algınlığı Denilince;
Burun, boğaz, sinüsler ve üst hava yollarının enfeksiyonudur.
Havada asılı duran virüslerin solunması veya bu virüsleri taşıyan kişilerin kullanmış olduğu havlu, telefon gibi eşyaların ortak kullanılmasıyla bulaşır.
Altı yaşın altında olan çocuklar, sigara içenler, kronik hastalığı olanlar ve toplu ortamlarda bulunanlar daha fazla risk altındadır.
Virüsü taşıyanlar soğuk algınlığı bulguları başlamadan önce ve bulguları ortadan kalkana kadar bulaştırıcı olmaya devam ederler.
Hastalık sırasında bol su içmek, dinlenmek ve dengeli beslenmek gerekir.
Grip Denilince;
Soğuk algınlığına göre daha hızlı gelişir. Bulguları soğuk algınlığına benzese de ateş 38-40 derecelere çıkabilir. Kas ağrıları, terleme, aşırı yorgunluk, kuru öksürük ve bazen balgam olabilir.
Altmış beş yaşın üzerinde olanlar, astım, böbrek ya da karaciğer hastalığı olanlar, şeker hastaları ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler gribe yakalandığında dikkatli olmalıdır.
Gribin ilerlemesi ile zatürre ve bronşit gelişebilir.
Nasıl tedavi olabilirim?
Soğuk algınlığı ve gribe virüsler neden olur. Antibiyotikler bakteriler üzerinde etkilidir, yani soğuk algınlığı ve gribe yol açan virüsler karşısında işe yaramaz. Ancak virüs enfeksiyonunun üzerine bakteri bulaşması da olursa doktorunuz size antibiyotik verebilir.
Nasıl korunalım?
Öncelikle nezle olan kişi etrafındaki insanlara karşı duyarlı olmalı ve virüsleri etrafa bulaştırabileceğini bilmeli ve dikkatli davranmalı.
Virüsler en çok el ve solunum yoluyla vücuda girer. Virüslerin vücuda giriş kapıları ağız, burun ve gözlerdir. Bu sebeple ellerin gün içerisinde sık sık yıkanması, ağız, burun ve gözlerle temas ettirilmemesi gerekir.
Çinko ve C vitamini gibi bazı vitamin ve mineraller bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu nedenle sağlıklı beslenmek hastalıklarla mücadelede önemlidir. Çeşitli nedenlerden ötürü sağlıklı beslenilemiyorsa vitamin ve mineral takviyesi alınabilir.
Nesibe AYDIN
YazarKereviz, kansızlığa karşı oldukça etkilidir ve demire bağlı kansızlığın çözümünde fazlasıyla güçlüdür. Ancak, kereviz tek başına yeterli değildir. Kerevizin bu gücünü harekete geçirebilmek, başka bir ...
Yazar: Nesibe AYDIN
Yenidoğan bir bebeğin göbek kordonu genelde doğumdan sonra 2 hafta içinde düşer. Bu süre zarfında nazikçe göbek kordonu bakımı yapmak gerekir.Göbek kordonu, hamilelik esnasında, gelişen bebeğiniz için...
Yazar: Nesibe AYDIN
Köroğlu dağlarda gerdi yayını,Kaynayan pınardan aldı suyunu,Bayrağı kaldırdı Bolu Beyine,Ruşen Ali Yağız etti atını.Bolu Beyi asil tayı beğenmez,Seyis Yusuf söyler ama dinlemez,O sıska tay küheylandır...
Şair: Rabia BARIŞ
Sıcacık pişmiş bir tencere yemek gibidir aile. Pişene kadar biraz ateş, biraz har gerekir. Emek kısmıdır bu. Sabır kısmıdır…Pişirme emeği karşılandıktan sonra sıcaklık ayarı mühimdir elbet. Çok kısmam...
Yazar: Nilüfer Z. AKTAŞ