Enerji Tasarrufu Cimrilik Değildir
İş yapabilme gücüne enerji denir. İki tür enerji vardır. Cisimlerin hareketleri sırasında oluşan enerjiye hareket enerjisi, cisimlerde saklı olan enerjiye ise durum, ya da potansiyel enerji denir. Belli başlı enerji kaynaklarımızı şöyle sıralayabiliriz: Elektrik, petrol, kömür, su, güneş, doğalgaz…
Evlerimizde, işyerlerimizde, yaşamımızın her alanında makineler kullanılır. Makineler az emekle kısa sürede büyük işler üretebilmemizi sağlar. Evlerimizdeki buzdolabı, elektrik süpürgesi, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ev işlerini kolaylaştırır.
Kaliteli üretim alabilmek ve daha rahat çalışabilmeleri için çiftçilerin kullandıkları son teknoloji tarım aletleri kolaylık sağlamaktadır. Kara, hava, deniz taşıtlarımız her alanda ulaşımı kolaylaştırmaktadır. Oynadığımız oyuncaklar, okulumuzdaki malzemelerimiz, rengârenk giyeceklerimiz fabrikalarda makinelerle üretilir. Makineler ise enerji ile çalışır. Makinelerin, taşıtların düzenli ve sürekli olarak çalışabilmesi, ısıdan ve ışıktan düzenli olarak faydalanabilmemiz için enerjiyi tutumlu kullanmak zorundayız.
Enerjinin günlük yaşantımızda çok büyük bir yer tuttuğu muhakkaktır. Bu önemli ihtiyacımızın bilinçsiz kullanılması, gelecekte birçok olumsuz etkiyi de beraberinde getirecektir.
Ulusal ekonomimize katkıda bulunabilmek için enerjiyi tutumlu kullanmak zorundayız. Enerjinin yetersizliği, üretimin düşmesi ve dışarıdan daha çok enerji almak zorunda kalmamız ülkemizin ekonomisini ve günlük yaşantımızı etkilemektedir. Ekonomimizin daha iyi olmasında, enerjiyi tutumlu kullanmamızın büyük önemi vardır.
Bizim, dolayısıyla ülkemizin parasının boşa gitmemesi için; gereksiz yanan lambaları söndürelim. Su kaynaklarımız azalmakta. Boşa akan muslukları kapatalım. Bozuk muslukları onaralım. Elektrikli ev araçlarını lüzumu kadar kullanalım. Televizyon seyredilmiyorsa, bilgisayarla işimiz bittiyse kapatalım.
Boşa harcadığımız enerjide başkalarının hakkı vardır. Ülke kaynaklarının bilinçsizce kullanılması bizi fakirliğe götürür. Enerji tüketiminde daha dikkatli davranmamız ülkemizi ne kadar çok sevdiğimizi gösterir.
Enerji tasarrufu, üretimde, yaşantımızda, iş gücümüzde herhangi bir azalma, eksiklik olmadan enerjiyi verimli kullanmak, israf etmemektir. Özellikle doğal kaynaklarımız yok olurken; enerji tasarrufu yapmak sadece paramızı düşünmek için değildir. Enerji tasarrufu dünyamız ve geleceğimiz için de oldukça önemlidir.
Aydınlık ve enerji dolu günler dileğiyle.
Naciye BEYZA
YazarNisan’la birlikte “bahar” gelir. Bahar canlılık mevsimidir. Tabiatın kış uykusundan uyanmasıdır. Bahar denilince uçuşan kuşlar, çiçekler, kırmızı, pembe uğur böcekleri ve renklerin kırmızı,...
Yazar: Naciye BEYZA
Hulûsi Efendi; Yüce Rabb’imizin; “Sen olmasaydın âlemleri yaratmazdım.” iltifatına mazhar olan Rasûl-ü Kibriya’nın manevî varislerindendir. O, gül neslinin gül kokulu şahı gönlümüzün sultanıdır.“İnsan...
Yazar: Naciye BEYZA
Hicret nedir?Rasûlullah Efendimiz’in Mekke’den Medine’ye göç etmesidir. Rasûlullah elli üç yaşında iken, AllahuTeâlâ’nın izni ile Mekke’den Medine’ye hicret etti. Ebu Bekir ile birlikte yola çıktılar ...
Yazar: Ayşe Gül PINAR
Sorumluluk, kişinin kendine ve başkalarına karşı yerine getirmesi gereken görevlerini zamanında yapmasıdır.Sorumluluk sahibi insan,başkalarının haklarına saygı gösterir. Kendi davranışlarının sonucunu...
Yazar: Naciye BEYZA